UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Czy wiesz co jesz?.
Szkoła promująca zdrowie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
Zdrowy start w przyszłość
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
SÓL – dobro czy zło?.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zapraszam na prezentację
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Czy wiem, ile chemii jem?.
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI ORAZ DODATKI I KONSERWANTY I ICH WPŁYW NA ZDROWIE
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
„Jesteś tym co jesz” Jak rodzice mogą wpłynąć na racjonalne nawyki żywnieniowe swoich dzieci Opracowała: mgr inż. Joanna Wardęga.
Substancje dodatkowe w żywności
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowy styl życia.
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Witaminowe opowieści.
Barwniki Spożywcze.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Dodatki i składniki chemiczne
Zapis prezentacji:

UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje wiele dziwnych oznaczeń. Nie wiemy co one tak naprawdę oznaczają. Nie wiemy jakie działanie mają konserwanty najczęściej oznaczone symbolem  E. Litera ta jest to kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Konserwant - to związek chemiczny lub mieszanina związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Nie wszystkie jednak konserwanty są nieszkodliwe. Niektóre mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Przekonaj się sam. Poniżej tabele przedstawiające szkodliwe konserwanty i ich działanie na nasz organizm. Zapoznaj się z nimi.

Stosowane jako środek konserwujący do żywności NAZWA WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę. E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów; reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni. E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane; powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu mięsa, wędliny, ryby powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas wędliny, mięsa, sery duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu GRUPA E 200 Stosowane jako środek konserwujący do żywności

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości NAZWA WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu płatki ziemniaczane, guma do żucia reakacje alergiczne, wysypka E 320 BHA, E 321 BH frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe zwiększają poziom cholesterolu we krwi E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu wyroby cukiernicze i piekarskie mogą działać przeczyszczająco GRUPA E 300 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości

Zagęszczacze, stabilizatory i emulgatory. NAZWA WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE E 400 kwas alginowy dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów; obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży. E 407 karagen śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci! E 450 difosforany sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder; może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm E461 Metyloceluloza wędliny, mięsa, ryby; może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę GRUPA E 400 Zagęszczacze, stabilizatory i emulgatory. Związek chemiczny, który umożliwia powstawanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość.

Wzmacniacze smaku i zapachu NAZWA WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE E621 glutaminian sodu MSG koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. E622 glutaminian potasu bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość E631 inozydian sodu koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli niewskazany dla osób z kamicą nerkową GRUPA E 600 Wzmacniacze smaku i zapachu

Preparaty zastępujące cukier NAZWA WYSTĘPOWANIE DZIAŁANIE E 951 aspartam napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym E 954 sacharyna napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków; może powodować nowotwory pęcherza GRUPA E 900 Preparaty zastępujące cukier