La Chandeleur.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Jak z powodu naleśników wybuchł wielki pożar
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Podstawowe gorące desery
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Książeczka kucharska:
Nasz mini-przewodnik kulinarny
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Jedzenie w Hiszpanii.
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Do chleba rano wstawać trzeba.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Święta w Hiszpanii.
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Rok Liturgiczny.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

La Chandeleur

Czy potrawa może mieć swoje święto? Na całym świecie przez cały rok odbywają się różne "święta" regionalnych potraw w formie festynów i innych happeningów. Ale z naleśnikami to trochę inna historia! Są one obowiązkowe w dniu La Chandeleur.

Kiedy? 2 lutego, czyli 40 dni po Bożym Narodzeniu we Francji, Szwajcarii i Belgii obchodzi się święto Chandeleur. W Polsce dzień ten znany jest jako Ofiarowanie Pańskie lub Święto Matki Boskiej Gromnicznej. Francuzi zaś wyciągają wtedy swoje specjalne płaskie patelnie i zabierają się do pieczenia naleśników.

Skąd się wzięły naleśniki? Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni. Włosi twierdzą, że naleśniki wynaleziono we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

Nazwa Nazwa La Chandeleur pochodzi od słowa la chandelle, które w języku francuskim oznacza cienką, długą świecę.

Historia Historia „La Chandeleur” zaczęła się od rzymskich uroczystości Luperkalii. Później pojawiła się chrześcijańska tradycja zapalania świec w celu upamiętnienia ofiarowania Jezusa w Świątyni. Po ceremonii wierni zabierali świece do domów w nadziei, że ochronią ich przed złymi duchami i uderzeniem pioruna w trakcie burzy.

Dlaczego właśnie naleśniki? Znaczenie ma okrągła forma naleśnika, związana z okręgiem słonecznym, a więc pogańskim kultem Słońca oraz z celebracją płodności. Papież Gelazjusz I połączył tę pogańską tradycję z nowo ustalonym świętem oczyszczenia Najświętszej Marii Panny, rozdając zbożowe placki pielgrzymom przybywającym do Rzymu. Tak trafiły one do Francji, gdzie z masywnych placków, stały się zgrabnymi naleśnikami. 

W wielu punktach większych miast francuskich można w tym dniu otrzymać darmowe naleśniki, smażone od rana do wieczora przez lokalnych kucharzy.

Bretania słynie z najcieńszych i najsmaczniejszych naleśników Bretania słynie z najcieńszych i najsmaczniejszych naleśników. Robi się je z różnych mąk. Do typowych bretońskich naleśników należą  gryczane i razowe, które jada się na słono, nadziewane szynką z żółtym serem lub szpinakiem z serem kozim.

Bretania

LES crêpes Naleśniki na słodko, czyli crêpes tradycyjnie przygotowywane są z mąki pszennej, a ich odmian jest całkiem sporo. Niektórzy do ich przygotowania używają mleka, inni dodają też wody (również gazowanej) czy piwa; do przygotowywanego ciasta możemy też dodać np. otartą skórkę z pomarańczy, wanilię czy odrobinę rumu, Grand Marnier czy innego aromatycznego dodatku.

La galette Naleśniki na słono, czyli la galette,  to naleśniki z mąki gryczanej. Najprostsza wersja to naleśnik z szynką, serem i jajkiem sadzonym. Wersja de lux to np. naleśnik à la raclette, czyli z ziemniakami, boczkiem i roztopionym serem raclette. Naleśników tych nie zwija się. Podaje się je na płasko, w formie kwadratu. 

Aby świętować we francuskim stylu trzeba wykonać następujące czynności: 1. Trzymaj złotą monetę w słabszej ręce i patelnię w silniejszej (z naleśnikiem gotowym do przewrócenia). 2. Przewróć naleśnik – musi idealnie wylądować na patelni, w przeciwnym razie musisz spróbować ponownie. 3. Następnie zawiń monetę w naleśnik i z całą rodziną umiejscowij go na szafie w sypialni. 4. Zostaw naleśnik na okrągły rok, zabierz ten z poprzedniego roku a monetę podaruj pierwszej osobie w potrzebie, jaką spotkasz tego dnia.

Przykładowe naleśniki Naleśnik z kiełków słonecznika i rzodkiewki, szczypiorkiem Naleśnik z nadzieniem serowo-grzybowym. Naleśnik z pomidorem, kozim serem i cebulą Naleśnik z szynką i szpinakiem Naleśnik z owocami Naleśnik z kurczakiem, pieczarkami, rukolą, serem, kukurydzą Naleśnik z czekoladą

Crêperie We Francji w dużych miastach (szczególności w Paryżu) na każdej ulicy można kupić różnorodne naleśniki robione na naszych oczach przez sprzedawców dzięki urządzeniu - la crêpière. Dlatego fakt, że naleśniki są jednym z symboli Francji nie powinien nikogo dziwić.

Sprzęt do smażenia naleśników la crêpière la poêle à crêpes Ponoć każda francuska gospodyni ma oddzielną patelnię tylko i wyłącznie do smażenia naleśników. Barbarzyństwem jest mycie takiej patelni w tradycyjny sposób! Po każdorazowym użyciu należy ją dokładnie, na błysk, wytrzeć pieczołowicie papierowymi ręcznikami. 

Przepis na klasyczne ciasto naleśnikowe Składniki: • 50 g roztopionego masła • 300 g mąki • 3 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki oleju słonecznikowego • 500 ml mleka 1 sposób: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, zamieszać rózgą, dodać jajka, cukier puder oraz olej i ponownie wymieszać składniki rózgą. Dodając stopniowo mleko, ubijać na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. 2 sposób: Wszystkie składniki zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Przed samym smażeniem naleśników można dodać do ciasta trochę cynamonu, wanilii albo odrobinę startej skórki z cytryny. Jeśli chcemy naleśniki na słono, można do ciasta dodać sól.

Cydr Do naleśników pija się cydr, czyli musujący napój alkoholowy z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, zwany również jabłecznikiem, który podawany jest w specjalnych miseczkach.  Produkuje się go głównie w Normandii.

Crêpes Suzette Te niezwykle aromatyczne naleśniki podawane są obecnie z maślano-pomarańczowym sosem, które w oryginale przygotowywane były z dodatkiem nie pomarańczy, a mandarynek oraz likieru curaçao Dziś natomiast częściej spotyka się wersję pomarańczową właśnie, z dodatkiem Grand Marnier. 

Przepis na naleśniki na słono Składniki: 10 g masła, roztopionego 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 3 jajka 250 ml mleka 250 ml cydru szczypta soli Przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Miksując wlewać stopniowo małymi porcjami mleko. Wlać roztopione masło i cydr i jeszcze trochę razem miksować. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny, aby ciasto odpoczęło. Naleśniki smażyć na patelni wysmarowanej niewielką ilością masła

Przygotowali: Ronia Staniszewska Adrian Szlaga Weronika Dąbruś Martyna Jasińska Marcelina Piskozub