Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

Doświadczenie z wodą i atramentem
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
STĘŻENIE PROCENTOWE.
Sprawozdanie z doświadczenia
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
WODA I ROZTWORY WODNE.
Doświadczenie fizyczne
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Część eksperymentalna konkursu:
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Nauka przez obserwacje
Sitem wody nie nabierzesz
Obliczanie gęstości wody
Zajęcia z chemii – doświadczenia
Średniowieczna pracownia alchemiczna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Kuchenka mikrofalowa.
Doświadczenie – Moc świeczki typu „tea-light”
Karolina Stolarczyk I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu Klasa If
MINIMALIZACJA BŁĘDÓW W RECEPTURZE APTECZNEJ
Kinga Majda Magdalena Stolarek Izabela Prośniak
KATEGORIA - DOŚWIADCZENIE Marek DerezulkoII Liceum Ogólnokształcące Adrian Gęsickiz Oddziałami Dwujęzycznymi Wojciech Fabjańczukim. Adama Mickiewicza Joanna.
TEST DLA GIMNAZJALISTY. Zadanie 1 Ile czasu potrzebują uczestnicy wycieczki na pokonanie trasy 12 km, jeżeli będą poruszać się ze stałą prędkością 5 km/h.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Karolina Homa i Lilianna Szylar
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Woda mineralna.
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Woda i roztwory wodne.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Zjawisko dyfuzji i kontrakcji.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Potęga Eksperymentu.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Zgodnie z doświadczeniem moim celem było obliczenie zawartości dwutlenku węgla w C-C. Obrałam sobie dwie techniki za pomocą,których wykonałam to doświadczenie.
AUTORZY: Chrobak Natalia Maciak Gabriela. termometr (o dokładności 1°C) miska puszka C-C (200 ml) waga (o dokładności 1 g)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Procenty, stężenia, próby- zadania tekstowe. Opracowanie Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Projektowanie Procesów Technologicznych 2012/2013 Synteza heksanitrostilbenu (HNS) w reakcji utleniania trotylu, w środowisku bezwodnym. Jan Chromiński,
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
Wyznaczanie sprawności oraz mocy świeczki Fizyka da się lubić 2013.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Zapis prezentacji:

Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność Agata Pawłowska Joanna Mazurek

Sprzęt W obu przypadkach potrzebowałyśmy: czterech szklanek; wagi kuchennej; termometru; naczynia z miarką milimetrową; czegoś do mieszania (np. łyżeczki); czegoś do podgrzania wody (kuchenka mikrofalowa oraz czajnik).

Odczynniki Doświadczenie wykonałyśmy osobno dla dwóch substancji: soli kuchennej (NaCl) i cukru (sacharozy). Rozpuszczalnikiem była woda. wzór strukturalny sacharozy

Czynności Przy rozpuszczaniu obu substancji zrobiłyśmy 4 próby, dla wody w temperaturze 25°C, 50°C, 75°C i 100°C (wrzątek). W obydwu przypadkach najpierw odmierzyłyśmy po 100 ml wody i wlałyśmy do każdej ze szklanek. Następnie po kolei ogrzewałyśmy wodę w szklankach do pożądanej temperatury i rozpuszczałyśmy tyle substancji, ile się dało. Najpierw odmierzałyśmy po 5g, a gdy substancja zaczynała rozpuszczać się trudniej dodawałyśmy do roztworu po 1g, by otrzymać jak najdokładniejszy wynik.

Rezultaty naszego doświadzenia m, [g] T,[°C]

T,[°C]

Jak się okazało, rozpuszczalność cukru jest o wiele większa od rozpuszczalności soli. W 100g wody o temperaturze 25°C można spokojnie rozpuścić 6 razy więcej gramów cukru niż soli!

Wnioski Wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalność wzrasta. Wraz ze wzrostem temperatury rozpuszczalnika substancja rozpuszcza się szybciej. Sól kuchenna i cukier są substancjami dobrze rozpuszczającymi się w wodzie.

Możliwa niedokładność pomiarów ze względu na: Niepewność pomiarową (np. przy mierzeniu temperatury roztworu, ilości rozpuszczanej substancji itp.). Tracenie ciepła przez roztwór: przy mieszaniu i oddawanie energii do otoczenia.

Dziękujemy za uwagę 