Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

Sucha destylacja węgla i jego produkty
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
Mangan (Mn).
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół Samorządowych Gimnazjum im. AK w Dąbrowie Białostockiej ID grupy: 96/92_MP_G2 Opiekun: Marzena.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Sole w rolnictwie.
Nauka przez obserwacje
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM J. MARCIŃCA W KOŹMINIE WLKP. ID grupy: 97/93_MF_G1 Opiekun: MGR MARZENA KRAWCZYK Kompetencja:
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Temat: Reakcje strąceniowe
Wycieczka w chemię żywności
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Woda i roztwory wodne.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Polisacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z j.niemieckiego mgr Justyna Stańdo
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze z chemii CZŁOWIEK.
PROJEKT „NAUKOWY ZAWRÓT GŁOWY” REALIZOWANY PRZEZ LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. J. IWASZKIEWICZA W BRZEZINACH PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ.
SZKOLNY OŚRODEK KARIERY Zawody przyszłości
Wyznaczanie celów SZKOLNY OŚRODEK KARIERY
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót.
ROZMOWA KWALIFIKACYJNA CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL /13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza,
Metody poszukiwania pracy
Zajęcia dydaktyczo-wyrównawcze z geografii Jadwiga Kacprzak
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
List Motywacyjny CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL /13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza,
SZKOLNY OŚRODEK KARIERY CURRICULUM VITAE CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA, Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL /13 Liceum Ogólnokształc.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Cukry.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Czy substancje można przetwarzać?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Zapis prezentacji:

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL /13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, Brzeziny

Przygotowała Maria Pisarska

Glukoza – jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy.sacharozy Glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach szczególnie w winogronach i miodzie. Wykazuje właściwości redukujące widoczne w próbie Trommera i Tollensa.owocachwinogronachmiodzie W organizmach jest składowana w postaci dwóch polimerów: skrobi u roślin i glikogenu u zwierząt.organizmachpolimerówskrobiroślinglikogenuzwierząt

Fruktoza - czyli cukier owocowy. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów.miodzie W temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnieniaTemperatura topnienia to około 100 °C. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.smakiemwodzie W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu.fermentacjietanolu

PRÓBA TROMMERA Opis doświadczenia: Do probówki z siarczanem (VI)miedzi II wprowadzamy zasadę sodową a następnie roztwór glukozy. Probówkę ogrzewamy. Obserwacje: Niebieski osad zmienia barwę na czerwoną. Wniosek: Glukoza ma właściwości redukujące 2Cu(OH) 2 + R−CHO + OH − → Cu 2 O + R−COO − + 3H 2 O

PRÓBA TOLLENSA Opis doświadczenia: Do probówki z azotanem(V) srebra wprowadzamy zasadę sodową. Powstały szarobrązowy osad roztwarzamy za pomocą amoniaku, Następnie dodajemy glukozę. Probówkę ogrzewamy. Obserwacje: Powstaje lustro srebrowe Wniosek :

Doświadczenia wykonywali uczniowie uczęszczający na zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z chemii (III grupa) realizowane w Liceum Ogólnokształcącym im.J.Iwaszkiewicza w Brzezinach w ramach Projektu Naukowy Zawrót Głowy Bibliografia: wikipedia wolna encyklopedia google.pl grafika

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  BIURO PROJEKTU: Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, Brzeziny  www: projekt-lobrzeziny.pl;  tel/fax: CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL /13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, Brzeziny