Odchudzanie warzywami 7 najlepszych warzyw Odchudzanie warzywami
Świeże warzywa i owoce powinny być podstawą jadłospisu osób, które chcą zadbać o zdrowie i cieszyć się zgrabną figurą. Niektóre z tych produktów wyjątkowo sprzyjają redukcji masy ciała. Oto 7 warzyw, które włączone do diety pomogą zadbać o zdrowie i zgrabną figurę.
BURAKI Kupując wiosenne i letnie buraki warto wykorzystać nie tylko bulwę, ale także młode liście. Botwina to doskonałe źródło witaminy C, E i przeciwutleniaczy. Z kolei bulwa jest bogata w żelazo i kwasu foliowy. Zawiera również azotany oraz przeciwutleniacze, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia raka. Oprócz przygotowania klasycznych zup i kremów, ugotowane lub grillowane buraki warto dodać do sałatki. Świetnie komponują się z serem feta lub kozim serem, a do pełnej przekąski wystarczy dodać mieszankę sałat, oliwę z oliwek i prażone pestki dyni.
PAPRYKA Kolejnym warzywem polecanym osobom dbającym o linię jest papryka - 100 gramów to tylko ok. 30 kcal. Jest bogata w potas i wapń. To także składnica wielu witamin - dostarczy trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Cechuje ją również wysoka zawartość witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem. W papryce znajdziemy też witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę młodości E oraz kwas foliowy. Świetnie smakuje duszona, pieczona, a także surowa przegryzana w ramach zdrowej przekąski. Najlepiej jest hodować to warzywo w domowym ogródku albo wybierać papryki z upraw ekologicznych i kupować je u zaufanych sprzedawców.
KARCZOCHY 100 g karczochów dostarcza zaledwie 47 kcal. Warzywa te charakteryzuje niska zawartość tłuszczu, a spora ilość cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego. Najbardziej cenione są w nich cztery substancje odchudzające, spośród których najważniejsza jest cynaryna. Substancja ta to naturalne lekarstwo w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, zaparć czy wolnego metabolizmu. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i poprawia trawienie lipidów. Karczochy polecane są również w przypadku kuracji detoksykacyjnych. Chronią wątrobę, a dzięki wysokiej zawartości potasu mają właściwości moczopędne - tym samym pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i likwidowaniu obrzęków.
POMIDORY Pomidory w 90 proc. składają się z wody, dlatego zawierają mało kalorii i mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Pasują zarówno do prostych kanapek, sałatek, a także dań obiadowych. Zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, a także antyutleniacze, które zapewniają skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia się. W warzywach tych znajdują się m.in. witaminy C, E, K, witaminy z grupy B - B1, B2, B3, B6, a także karoten, kwas foliowy i biotyna. Dzięki zawartości soli bromu pomidory mają działanie uspokajające. Dobre pomidory powinny być dojrzałe (w intensywnym, czerwonym kolorze), soczyste i jędrne. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Ważne, aby miejsce po szypułce nie pachniało nawozem, a właśnie pomidorem.
CUKINIA Cukinia bardzo często pojawia się w menu osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 15 kcal. W jego składzie jest również spora dawka witamin z grupy B, a szczególnie B2, która uczestniczy m.in. w procesie zamiany węglowodanów na energię. Ponadto regularnie spożywana cukinia poprawia trawienie. Może być przyrządzana na wiele sposobów. Możemy ją gotować, grillować, dusić, a także spożywać na surowo. Najsmaczniejsze i najbardziej pożądane są młode warzywa, w których nie ma w pełni wykształconych pestek, których zielona skórka jest delikatna niczym aksamit. Tak cienka, że nie zdejmuje się jej z warzywa, a właśnie pozostawia dla zachowania mocniejszych walorów smakowych. W sezonie grillowym poleca się wrzucić cukinię na ruszt i po kilku minutach podawać w towarzystwie tzatzików na bazie jogurtu naturalnego.
FASOLKA SZPARAGOWA Żółta i zielona odmiana charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu po konsumpcji fasolki dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, a tym samym spada ochota na niezdrowe i kaloryczne smakołyki. Fasolka szparagowa to bogate źródło kwasu foliowego i cennego błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Ponadto zawiera witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Warto zwrócić również uwagę na obecność przeciwutleniaczy - flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają proces starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, dlatego może być doskonałą alternatywą dla wegetarian i wegan.