9 najzdrowszych owoców
Jedne są prawdziwą składnicą witaminy C, inne to bogactwo wartościowych pektyn. W kolejnych znajdziemy mnóstwo minerałów. Jak z tego bogactwa smaków i dobroczynnych właściwości owoców wybrać te najlepsze? Każdy wybór będzie subiektywny. Owoce, należą do różnych grup i dostarczają naszemu organizmowi innych składników. Są bardzo zdrowe i warte polecenia. Nie należy jednak ograniczać się tylko do nich. W diecie najważniejsze jest urozmaicanie - im więcej różnorodnych produktów, tym większa szansa, że dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. To samo dotyczy owoców! A jakie owoce zasługują na miano najzdrowszych? Poznajmy je. Oto złota dziewiątka owoców, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
JABŁKA Istnieje takie znane powiedzenie "one apple a day keeps doctor away" - czyli jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala. To prawda. W tym popularnym owocu znajdziemy mnóstwo cennych substancji odżywczych. Na tej liście jabłko znalazło się jednak przede wszystkim ze względu na dużą zawartość pektyn. Pektyny to frakcja błonnika rozpuszczalnego, która pomaga redukować poziom cholesterolu, wiążąc go w jelitach i pomagając organizmowi go wydalać. Dzięki pektynom jabłko może też wspomagać pracę jelit i zapobiegać nadmiernemu zaleganiu (niekiedy szkodliwych) resztek pokarmowych. Owoce te dostarczają też polifenoli charakteryzujących się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, chroniącymi m.in. układ krążenia przed miażdżycą czy zawałami serca.
BANANY Banan jest znany jako słodki, wysokokaloryczny owoc. Oprócz cukrów, zawiera jednak także błonnik, białko, umiarkowane ilości magnezu, korzystnie wpływającego na pracę mózgu i mnóstwo potasu, który działa odkwaszająco i jest niezbędny dla pracy mięśni, w tym serca. Banany poleca się przede wszystkim osobom ciężko pracującym (zwłaszcza fizycznie) oraz uprawiającym sport. Dzięki zawartości węglowodanów dostarczają sporo kilokalorii - jak na owoce. Dlatego nie należy z nimi przesadzać gdy np. jesteśmy na diecie odchudzającej.
AWOKADO Awokado nie przypomina innych owoców, ponieważ składa się w dużej mierze z tłuszczu. Ale jest to tłuszcz o pozytywnym wpływie na zdrowie, a także na wygląd włosów i skóry. Jest świetnym elementem diety osób aktywnych. Dostarcza sporo energii, zawiera dużo potasu potrzebnego mięśniom, uzupełnia dietę w magnez, żelazo i kwas foliowy, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości. Jest więc źródłem składników potrzebnych dla układu krążenia, układu nerwowego, a także dla pracy mięśni. Warto je jadać także dla urody.
MALINY I TRUSKAWKI Popularne, drobne owoce krajowe, czyli m.in. maliny i truskawki również powinny dołączyć do naszego menu. Wszyscy wiedzą, że są smaczne i mają uniwersalne zastosowanie, a do tego są bardzo zdrowe. Zawierają sporo witaminy C, wspomagającej odporność i odnowę skóry czy tkanki chrzęstnej. Truskawki zawierają aż 66 mg witaminy C w 100 g, czyli więcej niż pomarańcze czy cytryny. Oba owoce są też niskokaloryczne, więc można się nimi delektować prawie bez wyrzutów sumienia. Maliny są do tego niezwykle bogate w błonnik, który pomaga usuwać resztki z jelit. Maliny i truskawki, a raczej zawarte w nich substancje odżywcze, zwalczają też skutecznie wolne rodniki i pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, a także innym schorzeniom cywilizacyjnym.
ARONIA To niedoceniany owoc o cierpkim smaku i niewyobrażalnym potencjale antyoksydacyjnym. Walczy z wolnymi rodnikami, pomaga zapobiegać nowotworom, chorobom układu krążenia i wielu innym. Aronia pomaga też zachować młodość na dłużej, a jednocześnie dostarcza sporo witaminy C, niezbędnej dla procesów odpornościowych. Warto więc po nią sięgać, przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, gdy częściej zapadamy na przeziębienie. Dzięki błonnikowi aronia pomaga zapobiegać zaparciom i ułatwia wydalanie resztek pokarmowych. Do tego jest owocem niskokalorycznym, więc nie trzeba się jej obawiać nawet będąc na diecie.
MORELE Te smaczne owoce dostarczają naszemu organizmowi sporo potasu, który działa odkwaszająco, mnóstwo beta karotenu i innych karotenoid, które wpływają korzystnie na wygląd skóry i mogą opóźniać procesy starzenia. Żeby beta karoten mógł się dobrze wchłonąć, morele należy spożywać w towarzystwie tłuszczu - np. mieszając owoce z jogurtem czy podając z orzechami. Morele mają także korzystny wpływ na zdrowie oczu i układu krążenia. Zawarty w nich błonnik pomaga z kolei obniżać poziom cholesterolu we krwi i wspomaga pracę jelit.
POMARAŃCZE I GREJPFRUTY Cytrusy, a szczególnie pomarańcze i grejpfruty, to zimowe źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Wspomagają odporność na infekcje, a regularne ich spożywane zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Cytrusy działają też wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawierają stosunkowo niewiele kalorii - zwłaszcza grejpfrut - tylko około 35 kcal na 100 g, co czyni je idealnym produktem dla osób dbających o linię. Dodatkowo są źródłem błonnika i potasu.