Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Prawidłowe żywienie uczniów
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
Nauczyciel prowadzący: mgr Renata Gruca Wykonali: Wioleta Kalinowska Anna Szudrowicz Małgorzata Gębarowska Adam Kozacki.
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Prezentacja poziomu rozwoju gmin, które nie korzystały z FS w 2006 roku. Eugeniusz Sobczak Politechnika Warszawska KNS i A Wykorzystanie Funduszy.
Transformacja Z (13.6).
Klamki do drzwi Klamki okienne i inne akcesoria
Pytania konkursowe.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Dieta w okresie ciąży.
Światowy dzień żywności
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Zdrowa dieta Europejczyka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Zdrowy styl życia.
KOLEKTOR ZASOBNIK 2 ZASOBNIK 1 POMPA P2 POMPA P1 30°C Zasada działanie instalacji solarnej.
EGZAMIN GIMNAZJALNY W SUWAŁKACH 2009 Liczba uczniów przystępująca do egzaminu gimnazjalnego w 2009r. Lp.GimnazjumLiczba uczniów 1Gimnazjum Nr 1 w Zespole.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Spływ należności w Branży Elektrycznej
Racjonalne Odżywianie
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zdrowa dieta Europejczyków
Wstępna analiza egzaminu gimnazjalnego.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
User experience studio Użyteczna biblioteka Teraźniejszość i przyszłość informacji naukowej.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Prawidłowe żywienie uczniów
zdrowe odżywianie nastolatka
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Dr hab. Renata Babińska- Górecka
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ŻYWIENIE.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
OBIAD dla uczestników szkolenia
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych Bilans zysków i strat… Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych

Trudne wybory Nieograniczony dostęp do żywności stawia przed nami trudne wybory. Trudne, bo nie zawsze oczywiste, często to co wydaje się smaczniejsze, może wyrządzić więcej szkód niż sprawić przyjemności, która trwa krótko… Szkody niestety nie znikają równie szybko, trzeba je naprawiać latami, dlatego warto wiedzieć…

… co wybierać? ? ? ? ? ? Tłuste? Gazowane? Słodycze? Suszone owoce? Pełnoziarniste? W panierce? ? Cukierki? Bez panierki? ? Fast-food? Smażone? ? Warzywa? ? Gotowane? Owoce? Orzechy?

Wybory na śniadanie

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 300 Masa (g) 265 Energia (kcal) 301 Im więcej tym lepiej: 1,0 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,5 719,0 Potas (mg) 358,0 69,0 Magnez (mg) 30,0 2,0 Żelazo (mg) 243 Witamina A (µg) 68 0,9 Witamina E (mg) 0,2 Witamina B1 (mg) 0,1 Witamina B2 (mg) 0,4 1,3 Witamina PP (mg) 0,3 Witamina B6 (mg) 24,7 Foliany (µg) 9,6 Im mniej tym lepiej: 6,7 Tłuszcz (g) 8,3 3,0 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 4,6 18,0 Cholesterol (mg) 29,0 104,0 Sód (mg) 624,0 Owsianka Płatki kukurydziane

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 50 Masa (g) 49 Energia (kcal) 76 Im mniej tym lepiej: 3,4 Tłuszcz (g) 6,4 1,1 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 3,1 Jajko na twardo Jajko sadzone

Wybory na drugie śniadanie

Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa 115 Masa (g) 211 Energia (kcal) 300 Im więcej tym lepiej: 2,8 Błonnik (g) 2,0 Im mniej tym lepiej: 8,7 Tłuszcz (g) 13,0 5,0 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 6,0 1,3 Sacharoza (g) 7,0 378,0 Sód (mg) 680,0 Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa Cheeseburger

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 58 Masa (g) 24 Energia (kcal) 252 Im więcej tym lepiej: 1,0 Błonnik (g) 0,5 1,7 Witamina A (µg) 0,9 2,4 Witamina C (mg) 0,0 Im mniej tym lepiej: 0,2 Tłuszcz (g) 12,1 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 6,5 Cholesterol (mg) 2,6 1,6 Sacharoza (g) 16,6 Sód (mg) 88,7 Jabłko (1/3 szt.) Baton czekoladowy

Sok z czarnej porzeczki 250 Masa (g) Im więcej tym lepiej: 135 Potas (mg) 5 32 Wapń (mg) 18 11 Magnez (mg) 2,3 Żelazo (mg) 0,1 Miedź (µg) 0,4 Witamina E (mg) 0,13 Witamina PP (mg) 7,5 Foliany (µg) 26,3 Witamina C (mg) Im mniej tym lepiej: 8,6 Sacharoza (g) 22,5 2 Sód (mg) Sok z czarnej porzeczki Napój typu cola

Wybory na obiad

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 100 Masa (g) 62 Energia (kcal) 340 Im mnie tym lepiej: 0,1 Tłuszcz (g) 17 0,0 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 3 6,5 Sód (mg) 520 gkjgkgk Ziemniaki z wody (200g) Frytki (średnie)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 130 Masa (g) 78 Energia (kcal) 139 Im więcej tym lepiej: 3,6 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,8 Im mniej tym lepiej: 5,5 Tłuszcz (g) 9,3 0,6 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 3,9 Cholesterol (mg) 9 Surówka z kapusty Kapusta zasmażana

Grillowana pierś z kurczaka 100 Masa (g) 89 Energia (kcal) 316 Im więcej tym lepiej: 347 Potas (mg) 277 30 Magnez (mg) 23 10, 6 Witamina PP (mg) 4,9 Im mniej tym lepiej: 1,2 Tłuszcz (g) 21,7 0,3 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 3,7 52 Cholesterol (mg) 73 50 Sód (mg) Grillowana pierś z kurczaka Kotlet schabowy

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 430,0 Masa (g) 230 292 Energia (kcal) 795 Im więcej tym lepiej: 1332,2 Potas (mg) 503,3 86,9 Magnez (mg) 36,7 13,2 Witamina PP (mg) 5,2 1,0 Witamina B6 (mg) 0,4 77,9 Foliany (µg) 44,6 Im mniej tym lepiej: 6,8 Tłuszcz (g) 48,0 0,9 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 10,63 52,2 Cholesterol (mg) 81,5 82,0 Sód (mg) 637,8 Obiad 1 Obiad 2 Ziemniaki gotowane Surówka z białej kapusty Grillowana pierś z kurczaka Frytki Kapusta zasmażana Kotlet schabowy

Wybory na podwieczorek

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 40 Masa (g) 102 Energia (kcal) 152 Im więcej tym lepiej: 3,7 Błonnik (g) 0,0 599,8 Potas (mg) 95,8 15,1 Magnez (mg) 6,8 1,3 Żelazo (mg) 0,1 392,1 Witamina A (µg) 12,0 0,9 Witamina E (mg) 3,4 Foliany (µg) 5,7 Witamina C (mg) Im mniej tym lepiej: 0,4 Tłuszcz (g) 3,9 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 2,3 Cholesterol (mg) 18,0 11,1 Sacharoza (g) 20,2 1,8 Sód (mg) 34,9 Suszone morele Cukierki „Krówki” (4 szt.)

Orzechy włoskie Mała paczka chipsów solone 35 Masa (g) 203 Energia (kcal) 174 Im więcej tym lepiej: 13,0 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 2,8 27,4 Wapń (mg) 5,7 31,2 Magnez (mg) 13,6 0,9 Cynk (mg) 0,2 13,9 Foliany (µg) 4,2 Im mniej tym lepiej: 2,1 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 3,3 1,3 Sód (mg) 217,4 Orzechy włoskie Mała paczka chipsów solone

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 150 Masa (g) 126 Energia (kcal) 470 Im więcej tym lepiej: 3,8 Witamina C (mg) 2,6 Im mniej tym lepiej: 2,2 Tłuszcz (g) 23,5 1,2 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 7,0 5,4 Cholesterol (mg) 33,8 18,5 Sacharoza (g) 22,8 2,7 Sód (mg) 48,6 Jabłka pieczone Szarlotka

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 250 Masa (g) 119 Energia (kcal) 261 Im więcej tym lepiej: 1,6 Błonnik (g) 0,7 19,4 Witamina C (mg) 3,4 Im mniej tym lepiej: 3,0 Tłuszcz (g) 5,6 1,7 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 10,7 Cholesterol (mg) 18,0 4,9 Sacharoza (g) 32,6 Koktajl truskawkowy Lody truskawkowe

Wybory na kolację

Szynka z indyka (4 plastry) 50 Masa (g) 38 Energia (kcal) 154 Im więcej tym lepiej: 174,2 Potas (mg) 54,0 14,4 Magnez (mg) 3,6 2,7 Witamina PP (mg) 1,0 0,18 Witamina B6 (mg) 0,06 3,2 Foliany (µg) 0,6 Im mniej tym lepiej: 0,7 Tłuszcz (g) 15,4 0,2 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 5,2 275,4 Sód (mg) 400,1 Parówka (1 szt.) Szynka z indyka (4 plastry)

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) Fasolka szparagowa z zasmażką 150 Masa (g) 36 Energia (kcal) 131 Im więcej tym lepiej: 63,0 Foliany (µg) 37,7 Im mniej tym lepiej: 0,3 Tłuszcz (g) 9,3 0,1 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 6,2 0,0 Cholesterol (mg) 27,0 8,10 Sód (mg) 28,4 Fasolka szparagowa Fasolka szparagowa z zasmażką

Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 100 Masa (g) 191 Energia (kcal) 293 Im więcej tym lepiej: 2,7 Błonnik (g) 0,5 35,7 Magnez (mg) 11,7 1,3 Żelazo (mg) 19,8 Foliany (µg) 10,9 Im mniej tym lepiej: 1 Tłuszcz (g) 12,1 0,2 Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 5,7 0,6 Cholesterol (mg) 39,6 1,6 Sacharoza (g) 17,9 Kanapka z twarożkiem Sernik krakowski

Receptury Owsianka: Płatki kukurydziane: 3 łyżki płatków owsianych (30g) 1 szklanka mleka 2% (250ml) Morele suszone (20g) Płatki kukurydziane: 1 szklanka mleka 3,2% (250ml) 10 łyżek płatków kukurydzianych (50g) Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego: 1 bułka grahamka (50g) 1 łyżeczka masła extra (5g) 2 liście sałaty masłowej (20g) 1 plaster sera żółtego Gouda (20g) Kilka plasterków ogórka świeżego (20g)

Receptury Surówka z białej kapusty: Kapusta zasmażana: Kapusta biała (110g) Cebula (15g) 1 łyżeczka oleju słonecznikowego (5g) Kapusta zasmażana: Kapusta biała (100g) 1 płaska łyżka smalcu (10g) Cebula (10g) 1 płaska łyżka mąki pszennej (10g) Kotlet schabowy: Wieprzowina, schab (80g) Mąka pszenna (5g) Jaja (5g) Bułka tarta (5g) Olej rzepakowy (5g)

Receptury Koktajl truskawkowy: Fasolka szparagowa z zasmażką: 1 szklanka kefiru (150ml) 6 sztuk truskawek (60g) 1/3 banana (40g) Fasolka szparagowa z zasmażką: Fasolka szparagowa gotowana(137g) 1 łyżka masła (10g) 1 łyżeczka bułki tartej (3g) Kanapka z twarożkiem: 1 bułka grahamka (56g) Plaster sera twarogowego chudego (33g) 1 plaska łyżka miodu pszczelego (11g)