WIELKOPOLSKIE TRADYCJE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Warmia i Mazury.
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Przepisy REGIONALNE.
Kuchnia francuska.
Folklor TWÓRCZOŚĆ LUDOWA Beata Szczepaniak.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Kuchnia Szwajcarii.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wiejskie jest piękne. Kultura naszej wsi..
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Dominika Chrobak. Obieranie ziemniakówObieranie ziemniaków Gotowanie ziemniakówGotowanie ziemniaków Wyrabianie ciasta na moskoleWyrabianie ciasta na moskole.
Projekt PONAD PODZIAŁAMI ( BEyond diSTances )
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
POLSKA I JEJ SĄSIEDZI.
ZESPÓŁ SZKÓŁ W OSIEDLU NIEWIADÓW
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
KRAINY HISTORYCZNO-GEOGRAFICZNE W POLSCE
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
Czekolada.
Kuchnia polska.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
LODÓWKI.
Do chleba rano wstawać trzeba.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Kulinaria.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
TYDZIEŃ ŚLĄSKI W NASZYM PRZEDSZKOLU. REALIZACJA ZAJĘĆ TYGODNIA ŚLĄSKIEGO WE WSZYSTKICH GRUPACH WIEKOWYCH TRWAŁA OD 27.XI XII
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
WIELKOPOLSKA ABC wybranych regionów Polski. Położenie regionu Powszechnie uznaje się, że obszar tzw. Wielkopolski właściwej, to region, którego głównymi.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Kultura i sztuka Japonii
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ŚWIETA BOŻEGO NARODZENIA W SZWECJI „JUL” PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO „Mali konstruktorzy.
GOFROWNICA.
Legenda litwińskich potraw
Kujawy – dlaczego są dumni, że tam mieszkają
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Śladami Łemków.
Potrawy w Polsce 1.
„CAŁY TYDZIEŃ POLSKI I O JEDEN DZIEŃ DŁUŻEJ… „
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

WIELKOPOLSKIE TRADYCJE

WIELKOPOLSKA kolebka państwa polskiego. Wielkopolska to jeden z najstarszych regionów historycznych Polski. To tutaj rozpoczął się proces, budowania Państwa Polskiego. Cała historia pierwszych Piastów związana jest z Wielkopolską, nic więc dziwnego, że Wielkopolska była ostoją polskości w latach okupacji i przymusowej germanizacji.

Tańce wielkopolskie Tańce wielkopolskie w przeciwieństwie do żywiołowych tańców z innych regionów, cechują się dostojnością i powagą. Do typowych tańców wielkopolskich należy zaliczyć: wiwaty, przodki, chodzone.

Instrumenty wielkopolskie Wielkopolska charakteryzuje się jedynymi w swoim rodzaju instrumentami muzycznymi. Najbardziej popularne w tym regionie są dudy, kozioł i siesianki.

Stroje ludowe Wielkopolski Do dziś przetrwało kilka strojów ludowych między innymi strój biskupiański, strój szamotulski, strój dąbrowski czy strój lubuski.  Charakterystyczna dla wszystkich rodzajów strojów wielkopolskich jest kolorystyka. W większości są to odcienie czerwieni i granatu wraz z czarnymi elementami. Zdecydowanie mniejszą wagę przykładano do elementów ozdobnych.

Różne stroje wielkopolskie

Strój szamotulski to najpopularniejszy strój wielkopolski

Wielkopolskie legendy baśnie o powstaniu Państwa Polskiego Wielkopolska na zawsze będzie związana z legendami o powstaniu państwa Polskiego. We wszystkich szkołach dzieci poznają legendy o Polsce w tym najsławniejszą legendę o Lechu, Czechu i Rusie. Równie popularne są legendy o Królu Popielu  i Piaście. Oczywiście Wielkopolska to również legendy o tamtejszych miastach. Mniej znane w Polsce, ale za to doskonale w tamtym regionie są: legenda o Poznańskich Koziołkach czy legenda o skarbach w Lubonii

Kuchnia wielkopolska Ważnym składnikiem kuchni wielkopolskiej są ziemniaki, zwane w tym regionie pyrami. Najpopularniejsze potrawy to: pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem; różne odmiany klusek ziemniaczanych, jak szare kluchy, szagówki czy kulanki; plendze to placki ziemniaczane, a ślepe ryby to zupa ziemniaczana. Najpopularniejszym smakołykiem poznańskim są rogale świętomarcińskie

Pampuchy czyli parowce Z potraw mącznych specjalnością tej kuchni i są pyzy drożdżowe zwane parowcami lub „kluchami na łachu”, „kluchami na lumpie”, które gotuje się na parze. Ciasto przyrządza się z zaczynu drożdżowego, który następnie mieszany jest z właściwymi składnikami ciasta (mąka, jaja, mleko). Do wyrobionego ciasta dodaje się roztopioną margarynę. Garnek z wrzącą wodą obwiązywany jest lnianą ściereczką, na którą układane są kulki z przygotowanego ciasta drożdżowego – po przykryciu są gotowane przez ok. 20 minut. Tradycyjnie polegało to na obwiązaniu garnka z wodą fragmentem niezbyt napiętego kawałka płótna, na który układało się pyzy (stąd nazwa "z łacha"), całość zaś przykrywało się pokrywką. Gotowe kluski podawane wraz z modrą kapustą  i pieczoną kaczką  z jabłkami stanowią typowy dla poznańskiego uroczysty obiad. Pampuchy nadziewa się też owocami i podaje z topionym masłem, cukrem i cynamonem.