Co jeść, by być zdrowym?
CO lubimy jeść?
Trochę smutnej prawdy….
Jedzenie typu Fast Food i słodyczy obniża nasz poziom inteligencji ;(
Powoduje nadwagę i otyłość
Choroby….
Po co zdrowo się odżywiać? Żyć dłużej Czuć się i lepiej (i wyglądać) Mieć więcej energii, siły, radości Mieć prawidłową wagę ciała Zapobiegać różnym chorobom Zachować mocne kości Poprawić pamięć, koncentrację, uczenie
Jak jeść zdrowo … i smacznie?
Przepis od Pana BOGA Oto daję wam wszystkie rośliny, które wydają nasienie na całej ziemi i wszystkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem! Rdz.1,29
Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka: są bardzo dobrym źródłem witamin, pomagają w zapobieganiu różnorodnym chorobom Mają dużo wody
awokado
Ma SZCZEGÓLNIE dobry wpływ na zdrowie: Awokado wpływa pozytywnie na pracę mózgu Dojrzałe awokado jest miękkie i łatwo się rozsmarowuje, można nim nawet zastąpić masło!
orzechy
Poprawa pamięci Duża zawartość witamin „Dobre tłuszcze” ? Poprawa cery Dodają sił Białko, wapń
MIGDAŁY - to najszlachetniejsze z orzechów. Znany jest wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, Obecna w nich witamina E chroni serce i mózg od wielu chorób
Orzech włoski Białko orzecha włoskiego sprzyja wzrostowi mięśni i daje siłę fizyczną.
Pistacje PISTACJE - to jasnozielone owoce drzewa pistacjowego. Są nie tylko smakowite, ale dobre na serce.
Orzechy laskowe Zalecane są szczególnie: dla dzieci intensywnie pracujących umysłowo.
NERKOWCE BIAŁKO - DLA TYCH, KTÓRZY NIE JEDZĄ MIĘSA Dla KOBIET W CIĄZY
ryby
jedz rybę dwa razy w tygodniu - najlepiej gotowaną na parze lub pieczoną. POPRAWA PAMIĘCI i UWAGI
Nasiona oraz oleje roślinne
PIECZYWO pełnoziarniste