Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przygotowała: W. Wójcicka
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Zdrowe odżywianie.
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Odchudzanie warzywami
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
CZYM JEST ZDROWIE??.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...

Brzoskwinia Duża zawartość witaminy C oraz składników mineralnych (żelazo, potas). Dla zdrowia: suszone owoce łagodnie przeczyszczają, pomagają w trawieniu. Zjadane ze skórką dostarczają więcej niż trzy czwarte zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dla urody: wyciągi z kwiatu brzoskwini wzbogacają kremy i środki pielęgnacyjne. Zapach jest składnikiem perfum i wód toaletowych.

Marchew Zawiera błonnik, beta-karoten. Dla zdrowia: zapobiega zachorowaniu na nowotwory, przede wszystkim raka płuc, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, poprawia wzrok i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych. Dla urody: nadaje skórze świeży, lekko opalony wygląd, pomaga zwalczać wolne rodniki, pojędrnia i uelastycznia skórę.

Dynia Dobre źródło beta-karotenu i witaminy E. W pestkach znajdują się duże ilości: żelaza, fosforu, potasu, magnezu i cynku. Dla zdrowia: pestki pomagają: zwalczyć ludzkie pasożyty, przy kłopotach z prostatą i w schorzeniach przewodu pokarmowego. W diecie wegetarian uzupełnia ilość witaminy A, która znajduje się w białku zwierzęcym. Dla urody: dzięki beta-karotenowi i dużej zawartości witaminy E pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, poprawia jędrność i elastyczność skóry.

Truskawki i poziomki Zawierają dużo witaminy C. Dla zdrowia: pomagają zwalczyć wirusy, mogą działać przeciwnowotworowo, pomagają przyswajać żelazo z innych produktów. Są silnymi alergenami. Dla urody: odświeżają, pojędrniają, regenerują skórę.

Czarne jagody (borówki) 300 g owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Mają antocyjany i substancje antybakteryjne. Dla zdrowia: pomagają zwalczyć biegunki, działają wirusobójczo i lekko przeczyszczająco, zapobiegają infekcjom wywoływanym przez bakterie E coli. Dla urody: oczyszczają skórę i poprawiają jej ukrwienie.

Cebula Zawiera olejki eteryczne, witaminę C, związki siarki. Dla zdrowia: może dość obniżyć poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, zmniejsza lepkość krwi, pomaga rozpuszczać zakrzepy, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga też w oczyszczeniu oskrzeli z wydzielin, działa antynowotworowo i antybakteryjnie. Dla urody: poprawia ukrwienie komórek skóry.

Czosnek Zawiera związki siarki, allicynę (wolny składnik bakteriobójczy). Dla zdrowia: zwalcza infekcje, może działać przeciwnowotworowo, zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, pobudza układ odpornościowy, pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń oskrzeli i działa wyksztuśnie. Dla urody: pomaga oczyścić skórę z toksyn i pomaga w dobrym jej ukrwieniu.

Fasola Zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, fosfor, magnez. Dla zdrowia: obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, pomaga w kontroli poziomu insuliny i cukru we krwi, pomaga w czynnościach jelita grubego, zapobiega zaparciom i ułatwia ich leczenie, zapobiega hemoroidom i innym schorzeniom związanym z trawieniem. W diecie wegetariańskiej pomaga uzupełnić niedobór białka zwierzęcego. Dla urody: wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni przed wypadaniem i łamliwością oraz poprawia jakość włosów i paznokci.

Winogrona Znajdują się w nich przede wszystkim potas i bioflawonidy (przeciwutleniacze). Dla zdrowia: zwalczają wirusy, zapobiegają próchnicy zębów, mogą pomóc przy hamowaniu rozwoju chorób nowotworowych. Dla urody: olejek tłoczony z pestek nawilża naskórek, pomaga zwalczać wolne rodniki.

Pomidor Źródło witamin C i E oraz karotenów i potasu. Zawiera też likopen. Dla zdrowia: zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Ponieważ jest niskokaloryczny, stosuje się go przy dietach odchudzających. Dla urody: odświeża, odżywia, i pojędrnia skórę.

Jabłko Zawiera duże ilości witaminy C oraz fruktozę. Dla zdrowia: działa korzystnie na serce, leczy zaparcia i biegunki, obniża ciśnienie tętnicze krwi, stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt. Sok jabłkowy działa przeciwwirusowo, zaś okłady z roztartych jabłek pomagają w leczeniu zapalenia skóry. Dla urody: pojędrnia i poprawia ukrwienie skóry.

Ziemniak Źródło witaminy C i potasu, zawiera skrobię, błonniki i węglowodany. Osoby, które się odchudzają powinny jeść ziemniaki gotowane lub pieczone. Smażony zwiększa swoją kaloryczność. Dla zdrowia: może pomóc w hamowaniu chorób nowotworowych. Dla urody: zastosowane w maseczkach odżywia i pojędrnia skórę. Pomaga pozbyć się łojotoku i trądziku.

Śliwka Źródło potasu, błonnika, żelaza, witaminy B6 i E. Dla zdrowia: ma działanie przeczyszczające, poprawia trawienie Dla urody: opóźnia efekty starzenia się, między innymi: powstawanie zmarszczek.

Buraki Duża zawartość potasu, witaminy C i kwasu foliowego (witaminy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania komórek). W liściach znajduje się beta-karoten, wapń i żelazo. Dla zdrowia: pobudzają funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga w walce z nowotworami. Wzmacniający sok z buraków poleca się rekonwalescentom. Dla urody: sok z buraków pomaga zwalczać wolne rodniki. Pomaga też przy pozbyciu się trądziku i łojotoku.

Kapusta Zawiera beta-karoten, witaminy C i E, potas, potas, błonnik, kwas foliowy oraz witaminę B1. Dla zdrowia: przeciwdziała powstawaniu raka jelita grubego, łagodzi przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy. Aby odczuć zbawienne skutki kuracji kapuścianej trzeba pić około 1 litra soku dziennie z surowego warzywa przez osiem dni. Dla urody: pomaga pozbyć się łojotoku i trądziku. Poprawia wygląd skóry.

Prezentację przygotował: Paweł Jacek Święcki Klasa VIII B