Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Brzoskwinia Duża zawartość witaminy C oraz składników mineralnych (żelazo, potas). Dla zdrowia: suszone owoce łagodnie przeczyszczają, pomagają w trawieniu. Zjadane ze skórką dostarczają więcej niż trzy czwarte zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dla urody: wyciągi z kwiatu brzoskwini wzbogacają kremy i środki pielęgnacyjne. Zapach jest składnikiem perfum i wód toaletowych.
Marchew Zawiera błonnik, beta-karoten. Dla zdrowia: zapobiega zachorowaniu na nowotwory, przede wszystkim raka płuc, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom, poprawia wzrok i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych. Dla urody: nadaje skórze świeży, lekko opalony wygląd, pomaga zwalczać wolne rodniki, pojędrnia i uelastycznia skórę.
Dynia Dobre źródło beta-karotenu i witaminy E. W pestkach znajdują się duże ilości: żelaza, fosforu, potasu, magnezu i cynku. Dla zdrowia: pestki pomagają: zwalczyć ludzkie pasożyty, przy kłopotach z prostatą i w schorzeniach przewodu pokarmowego. W diecie wegetarian uzupełnia ilość witaminy A, która znajduje się w białku zwierzęcym. Dla urody: dzięki beta-karotenowi i dużej zawartości witaminy E pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, poprawia jędrność i elastyczność skóry.
Truskawki i poziomki Zawierają dużo witaminy C. Dla zdrowia: pomagają zwalczyć wirusy, mogą działać przeciwnowotworowo, pomagają przyswajać żelazo z innych produktów. Są silnymi alergenami. Dla urody: odświeżają, pojędrniają, regenerują skórę.
Czarne jagody (borówki) 300 g owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Mają antocyjany i substancje antybakteryjne. Dla zdrowia: pomagają zwalczyć biegunki, działają wirusobójczo i lekko przeczyszczająco, zapobiegają infekcjom wywoływanym przez bakterie E coli. Dla urody: oczyszczają skórę i poprawiają jej ukrwienie.
Cebula Zawiera olejki eteryczne, witaminę C, związki siarki. Dla zdrowia: może dość obniżyć poziom cholesterolu, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, zmniejsza lepkość krwi, pomaga rozpuszczać zakrzepy, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga też w oczyszczeniu oskrzeli z wydzielin, działa antynowotworowo i antybakteryjnie. Dla urody: poprawia ukrwienie komórek skóry.
Czosnek Zawiera związki siarki, allicynę (wolny składnik bakteriobójczy). Dla zdrowia: zwalcza infekcje, może działać przeciwnowotworowo, zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, pobudza układ odpornościowy, pomaga w leczeniu przewlekłych zapaleń oskrzeli i działa wyksztuśnie. Dla urody: pomaga oczyścić skórę z toksyn i pomaga w dobrym jej ukrwieniu.
Fasola Zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, fosfor, magnez. Dla zdrowia: obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, pomaga w kontroli poziomu insuliny i cukru we krwi, pomaga w czynnościach jelita grubego, zapobiega zaparciom i ułatwia ich leczenie, zapobiega hemoroidom i innym schorzeniom związanym z trawieniem. W diecie wegetariańskiej pomaga uzupełnić niedobór białka zwierzęcego. Dla urody: wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni przed wypadaniem i łamliwością oraz poprawia jakość włosów i paznokci.
Winogrona Znajdują się w nich przede wszystkim potas i bioflawonidy (przeciwutleniacze). Dla zdrowia: zwalczają wirusy, zapobiegają próchnicy zębów, mogą pomóc przy hamowaniu rozwoju chorób nowotworowych. Dla urody: olejek tłoczony z pestek nawilża naskórek, pomaga zwalczać wolne rodniki.
Pomidor Źródło witamin C i E oraz karotenów i potasu. Zawiera też likopen. Dla zdrowia: zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Ponieważ jest niskokaloryczny, stosuje się go przy dietach odchudzających. Dla urody: odświeża, odżywia, i pojędrnia skórę.
Jabłko Zawiera duże ilości witaminy C oraz fruktozę. Dla zdrowia: działa korzystnie na serce, leczy zaparcia i biegunki, obniża ciśnienie tętnicze krwi, stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt. Sok jabłkowy działa przeciwwirusowo, zaś okłady z roztartych jabłek pomagają w leczeniu zapalenia skóry. Dla urody: pojędrnia i poprawia ukrwienie skóry.
Ziemniak Źródło witaminy C i potasu, zawiera skrobię, błonniki i węglowodany. Osoby, które się odchudzają powinny jeść ziemniaki gotowane lub pieczone. Smażony zwiększa swoją kaloryczność. Dla zdrowia: może pomóc w hamowaniu chorób nowotworowych. Dla urody: zastosowane w maseczkach odżywia i pojędrnia skórę. Pomaga pozbyć się łojotoku i trądziku.
Śliwka Źródło potasu, błonnika, żelaza, witaminy B6 i E. Dla zdrowia: ma działanie przeczyszczające, poprawia trawienie Dla urody: opóźnia efekty starzenia się, między innymi: powstawanie zmarszczek.
Buraki Duża zawartość potasu, witaminy C i kwasu foliowego (witaminy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania komórek). W liściach znajduje się beta-karoten, wapń i żelazo. Dla zdrowia: pobudzają funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga w walce z nowotworami. Wzmacniający sok z buraków poleca się rekonwalescentom. Dla urody: sok z buraków pomaga zwalczać wolne rodniki. Pomaga też przy pozbyciu się trądziku i łojotoku.
Kapusta Zawiera beta-karoten, witaminy C i E, potas, potas, błonnik, kwas foliowy oraz witaminę B1. Dla zdrowia: przeciwdziała powstawaniu raka jelita grubego, łagodzi przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy. Aby odczuć zbawienne skutki kuracji kapuścianej trzeba pić około 1 litra soku dziennie z surowego warzywa przez osiem dni. Dla urody: pomaga pozbyć się łojotoku i trądziku. Poprawia wygląd skóry.
Prezentację przygotował: Paweł Jacek Święcki Klasa VIII B