Sposób jedzenia ostryg

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Mgr inż. Agnieszka Karnas Staż: Ristorante Italiano w Warszawie Opiekun: Giancarlo Russo.
Servicearten Sposoby serwowania -
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Wykwintne potrawy z ryb i owoców morza
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Podstawowe gorące desery
Leonardo Project F&B4YOU
N a k r y c i e s t o ł u.
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia sushi.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Ryby i owoce morza.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
mgr rekreacji ruchowej
Kulinarne smaki Francji
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Barczygłowie
ABC – zdrowego odżywiania
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
Poradnik dla mężczyzn ceniących sobie wolność * * Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten poradnik może uratować wam życie...
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Projekt: Projekt:,,Klasa trzyma formę’’,,Klasa trzyma formę’’ Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl. V a Autorki: Maria Małecka, Gabriela Sokół kl.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Planowanie jadłospisów
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
Reportaż z przeprowadzonej akcji w dniu 8 listopada 2011 roku. Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Piszu Szkoła Filialna w Snopkach ŚNIADANIE.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Kulinaria.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Święta w Hiszpanii.
Legenda litwińskich potraw
ABC – zdrowego odżywiania
z Oddziałami Integracyjnymi
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
PRZYJĘCIE URODZINOWE SAVOIR-VIVRE
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Sposób jedzenia ostryg

Sposób podania Ostrygi mają delikatny, nieco słony smak i morski zapach. Mięso, znajdujące się wewnątrz skorupy, jest kremowo szare i soczyste. Najwięksi smakosze jedzą je świeże - na surowo, prosto ze skorupki, skrapiając je wcześniej sokiem z cytryny. Ostrygi podawane są na półmisku w skruszonym lodzie. Można je podawać samodzielnie lub w towarzystwie innych owoców morza. Na stole powinny się także znaleźć chleb oraz masło. Nie powinno zabraknąć schłodzonego szampana lub białego wytrawnego wina. Mniej odważni mogą je ugotować, zrobić z nich zupę, usmażyć w głębokim tłuszczu, piec w piekarniku lub nawet marynować. Przed przygotowaniem ostryg - sprawdź koniecznie ich świeżość. Świeża ostryga ma mocno zamkniętą muszlę. Te, których muszka jest rozchylona, nie nadają się do jedzenia. Płyn znajdujący się wewnątrz muszli powinien być przezroczysty.

Jak jeść ostrygi? Ostrygi, przypominające nasze małże, zjada się na dwa sposoby. Pierwszy to połknięcie żywego mięczaka. Brzmi niezbyt elegancko, ale savoir – vivre dopuszcza taką metodę. Drugi to przyrządzenie martwej ostrygi, zazwyczaj wcześniej wyjętej z lodówki i odmrożonej. Ostrygi można też upiec, ugotować, dołożyć je do sałatki. Ostrygi zjada się specjalnym widelcem z trzema ząbkami. Na widelec nabiera się małe kęsy. Jeśli potrawa stoi na tzw. szwedzkim stole, na swój talerz kładzie się niewielkie porcje. Jeść należy powoli, Świeże ostrygi podaje się zazwyczaj jako główne danie, chociaż mogą stanowić przystawkę do bardziej treściwego posiłku. Każdą porcję należy zakąsić chlebkiem z masłem lub tylko popić winem lub szampanem. Na jedną osobę przygotowuje się minimum 10 do 12 sztuk ostryg.

Jak otworzyć muszlę? Dobrze opłukane w zimnej wodzie muszle przerzucamy na sito. Wyjmujemy pojedynczo ostrygi. Każdą z nich trzymamy mocno w ręku. Końcówką ostrego nożna od góry do dołu, przesuwamy po brzegu muszli. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie, aby nie ponacinać wnętrzności małża.

Delikatnie otwieramy ostrygę Delikatnie otwieramy ostrygę. Należy uważać, aby nie wylać cieczy znajdującej się w środku. Świeże ostrygi, od środka, mocno trzymają się muszli, należy więc delikatnie naciąć błonę, u nasady i rozchylić muszlę.

Przygotowały: Paulina Nowicka Dorota Pacek