„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie
Witamina A Źródła w żywności: czerwone i żółte owoce oraz warzywa (marchewka, dynia, morela, brzoskwinia) zielone części warzyw (szpinak, brokuły, sałata) wątroba żółtka jaj mleko masło, margaryna
Funkcje witaminy A zapobiega osłabieniu wzroku pomaga w leczeniu wielu chorób oczu zapewnia prawidłowy wygląd skóry zwiększa odporność na zakażenia
Witamina B Źródła w żywności: jajka mleko ryby mięso drobiowe płatki śniadaniowe ziemniaki, fasola, orzechy, słonecznik
Funkcje witaminy B współuczestniczy w prawidłowym działaniu układu nerwowego wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego wpływa na układ pokarmowy (uczestniczy w procesie spalania cukrów) wspomaga proces wzrostu
Witamina C Źródła w żywności: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny warzywa: brukselka, kapusta, kalafior, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa
Funkcje witaminy C zwiększa odporność organizmu przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca obniża ciśnienie krwi
Witamina D Źródła w żywności: tran i oleje rybne ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) wątroba (olej z wątroby dorsza) jaja mleko i jogurt
Funkcje witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry ma korzystny wpływ na słuch wpływa na mineralizację kości wpływa na stan naszego uzębienia
OWOCE Owoce zapewniają niezbędne witaminy, minerały, błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Jedząc owoce chronimy organizm przed chorobami. Owoce powinniśmy jeść przynajmniej 2 razy dziennie. Pamiętajmy, aby przed jedzeniem dokładnie je umyć.
Zawiera witaminy: A, C, E, B ŚLIWKA Zawiera witaminy: A, C, E, B
ANANAS Zawiera witaminy: C, A, B, E
ARBUZ Zawiera witaminy: A, C, B
GRUSZKA Zawiera witaminy: C, A, E, B
JABŁKO Zawiera witaminy: C, E, B
WINOGRONA Zawierają witaminy: A i B
BANAN Zawiera witaminy: C, B, A, E, D
POMARAŃCZA Zawiera witaminy: C, A, B
CYTRYNA Zawiera witaminę C
WARZYWA Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu, dostarczają witaminy, składniki mineralne, błonnik. Wspomagają zdrowie i odporność organizmu. Aby zachować zdrowie, należy jeść różnorodne warzywa co najmniej 3 razy dziennie.
PAPRYKA Zawiera witaminy: C, A
MARCHEWKA Zawiera witaminy: A, B, C, E
RZODKIEWKA Zawiera witaminy: B, C
POMIDOR Zawiera witaminy: C, E, B, A
OGÓREK Zawiera witaminy: B, C
BURAK Zawiera witaminy: A, C, B
SZCZYPIOREK Zawiera witaminy: A, C, E
PRODUKTY MLECZNE Produkty mleczne i mleko dostarczają głównie wapń, który jest składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego najwięcej produktów z tej grupy powinny spożywać dzieci. Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie.
Jogurt
Ser
Mleko
Deser mleczny
Serek waniliowy
Źródła informacji http://pl.wikipedia.org http://www.witaminy.biz http://zdrowezywienie.w.interia.pl http://witaminab.pl http://www.zdrowie.med.pl
Prezentację przygotowali: Kamil Bojanowicz Arek Dróżdżel Klaudia Kaleta Kamil Ośka Kacper Tkaczyk