„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Odżywiaj się zdrowo.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Jak jeść zdrowo?.
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedz smacznie i zdrowo.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Owoce.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
ŻYWIENIE.
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Prezentacja dot. zdrowego żywienia
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Zapis prezentacji:

„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie

Witamina A Źródła w żywności: czerwone i żółte owoce oraz warzywa (marchewka, dynia, morela, brzoskwinia) zielone części warzyw (szpinak, brokuły, sałata) wątroba żółtka jaj mleko masło, margaryna

Funkcje witaminy A zapobiega osłabieniu wzroku pomaga w leczeniu wielu chorób oczu zapewnia prawidłowy wygląd skóry zwiększa odporność na zakażenia

Witamina B Źródła w żywności: jajka mleko ryby mięso drobiowe płatki śniadaniowe ziemniaki, fasola, orzechy, słonecznik

Funkcje witaminy B współuczestniczy w prawidłowym działaniu układu nerwowego wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego wpływa na układ pokarmowy (uczestniczy w procesie spalania cukrów) wspomaga proces wzrostu

Witamina C Źródła w żywności: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny warzywa: brukselka, kapusta, kalafior, rzepa, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa

Funkcje witaminy C zwiększa odporność organizmu przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca obniża ciśnienie krwi

Witamina D Źródła w żywności: tran i oleje rybne ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki) wątroba (olej z wątroby dorsza) jaja mleko i jogurt

Funkcje witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry ma korzystny wpływ na słuch wpływa na mineralizację kości wpływa  na stan naszego uzębienia

OWOCE Owoce zapewniają niezbędne witaminy, minerały, błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Jedząc owoce chronimy organizm przed chorobami. Owoce powinniśmy jeść przynajmniej 2 razy dziennie. Pamiętajmy, aby przed jedzeniem dokładnie je umyć.

Zawiera witaminy: A, C, E, B ŚLIWKA   Zawiera witaminy: A, C, E, B

ANANAS Zawiera witaminy: C, A, B, E

ARBUZ  Zawiera witaminy: A, C, B

GRUSZKA  Zawiera witaminy: C, A, E, B

JABŁKO   Zawiera witaminy: C, E, B

WINOGRONA   Zawierają witaminy: A i B

BANAN   Zawiera witaminy: C, B, A, E, D

POMARAŃCZA   Zawiera witaminy: C, A, B

CYTRYNA   Zawiera witaminę C

WARZYWA Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu, dostarczają witaminy, składniki mineralne, błonnik. Wspomagają zdrowie i odporność organizmu. Aby zachować zdrowie, należy jeść różnorodne warzywa co najmniej  3 razy dziennie.

  PAPRYKA Zawiera witaminy: C, A

MARCHEWKA Zawiera witaminy: A, B, C, E

RZODKIEWKA Zawiera witaminy: B, C

  POMIDOR Zawiera witaminy: C, E, B, A

OGÓREK   Zawiera witaminy: B, C

BURAK Zawiera witaminy: A, C, B

SZCZYPIOREK   Zawiera witaminy: A, C, E

PRODUKTY MLECZNE Produkty mleczne i mleko dostarczają głównie wapń, który jest składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego najwięcej produktów z tej grupy powinny spożywać dzieci. Mleko i jego produkty zaleca się spożywać codziennie.

Jogurt

Ser

Mleko

Deser mleczny

Serek waniliowy

Źródła informacji http://pl.wikipedia.org http://www.witaminy.biz http://zdrowezywienie.w.interia.pl http://witaminab.pl http://www.zdrowie.med.pl

Prezentację przygotowali: Kamil Bojanowicz Arek Dróżdżel Klaudia Kaleta Kamil Ośka Kacper Tkaczyk