Owoce.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Advertisements

Chemia na talerzu.
Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Bez białka nie ma ciałka!.
Składniki diety zbilansowanej
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Światowy dzień żywności
Zdrowe Odżywianie.
Liście Piątnica, r..
Wegetarianizm.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
OWOCE i ich właściwości.
Autor: (imię i Nazwisko)
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
Owoce.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Jaja.
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Departament Strategii i Analiz
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
Opracowano na podstawie:
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Związki chemiczne w roślinach japońskich Pigwowiec japoński
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Doświadczenie o cukrze
Zdrowy posiłek każdego dnia
Stymulator owocowania
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Owoce

Jadalne części roślin utworzone z zalążni lub zalążni i innych części kwiatu, ma przyjemny aromat, słodki lub kwaskowaty smak. Do owoców zalicza się również melony i arbuzy OWOC -

Wartość odżywcza owoców zależy od: Gatunek Odmiana Warunki glebowe Warunki klimatyczne Stopień dojrzałości Wartość odżywcza owoców zależy od:

Skład chemiczny i wartość odżywcza owoców 80-90% wody 3-18% węglowodanów 0,3-5,6% błonnika Niewielkie ilości tłuszczu i białka Witaminę C ß-karoten Małe ilości wit. z grupy B Skł. min. K, P, Na, Mg, Ca Kwasy organiczne – jabłkowy, winowy, cytrynowy Skład chemiczny i wartość odżywcza owoców

Garbniki wpływające na cierpki smak Barwniki –antocyjany, chlorofil, karotenoidy Olejki eteryczne Awokado zaw. 15% tłuszczu, w orzechach znacznie więcej. W orzechach może być do 20% białka W miarę dojrzewania skrobia przemianie się w cukry proste i dwucukry, spada ilość garbików i kwasów

Stopnie dojrzałości owoców: Dojrzałość konsumpcyjna (pełna) – owoce mają największą wartość odżywczą, są soczyste, aromatyczne, smaczne Dojrzałość zbiorcza (niepełna) – owoce przeznaczone do transportu i przechowywania Dojrzałość przetwórcza – owoce posiadają najkorzystniejsze cechy do przerobu Stopnie dojrzałości owoców:

Przechowywanie owoców Owoce nietrwałe przechowuje się w warunkach chłodniczych +4°C przy wilgotności 80-90%. Jabłka i gruszki w wentylowanych przechowalniach Niektóre owoce cytrusowe w temp. Pokojowej Bananów nie wolno przechowywać w lodówce, bo ciemnieją Przechowywanie owoców

Podział owoców ze względu na zastosowanie Deserowe – smaczne dojrzałe Stołowe – średnio smaczne, przeznaczone na potrawy i przetwory Przerobowe – typowe na przetwory owocowe Podział owoców ze względu na zastosowanie

Podział owoców ze względu na cechy użytkowe: Ziarnkowe Pestkowe Jagodowe Południowe Suche Podział owoców ze względu na cechy użytkowe:

Jabłka Gruszki Pigwy Owoce ziarnkowe:

Śliwki Wiśnie Czereśnie Brzoskwinie Morele Owoce pestkowe:

Śliwki

Wiśnie

Czereśnie

Brzoskwinie

Morele

Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja z przedmiotu Technologia gastronomiczna Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś