Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Bezpieczna kawa wyzwanie współczesności
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Herbata.
Jaki jest Twój eliksir życia?
Woda Bez wody nie ma życia
MLEKO.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Kawa, herbata i napoje energetyzującye
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
POLACY a problemy z masą ciała
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Dekalog zdrowego żywienia.
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowy tryb życia.
Owoce i warzywa.
AKTYWNIE I ZDROWO.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Koperek na zdrowie! Właściwości zdrowotne koperku ogrodowego.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Warzywa i owoce
UZALEŻNIENIE OD KOFEINY
Czym jest uzależnienie? Uzależnienie to silna potrzeba psychiczna bądź przymus fizyczyny ciągłego zażywania danej substancji.
Zdrowy styl życia.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna Wykonała : Agnieszka Kulisa Sprawdziła: Dr inż. Alicja Kucharska

„Żywność funkcjonalna - jest to żywność, w przypadku której udowodniono korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszeniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie w ilościach spożywanych z prawidłową dietą – przy czym nie są to tabletki, kapsułki, ani krople ,ale część składowa prawidłowej diety” ( Definicja przyjęta w 1999 roku przez komitet ekspertów powołany przez UE)

Historia zielonej herbaty zielona herbata jest najstarszym napojem świata jej kolebką są Chiny pierwsza wzmianka o roślinie herbacianej pojawiła się w III wieku p.n.e. i mówiła o chińskim lekarzu, który zalecił ją jako środek wzmagający koncentrację i bystrość do III-go wieku n.e. napój herbaciany traktowany był jako lek w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku w ciągu ostatnich lat wzrosło zainteresowanie zieloną herbatą

Zielona herbata jako roślina Roślina z rodziny kameliowatych - Camellia Sinensis (kamelia chińska) Jest to zimozielony, niski krzew osiągający 3 metry wysokości. Kwiaty - biało-żółte, o średnicy 2,5–10 cm, siedmio-, ośmio-, dwunastopłatkowe. Zakwitają wiosną i zimą. Liście - długości 4–15 cm i szerokości 2–5 cm. Młode liście jasnozielone, pokryte białym meszkim od spodu. Stare gładkie, ciemnozielone.

Składniki zielonej herbaty garbniki katechinowe 10-20% niekiedy nawet do 25% witaminy (m.in. A,B1,B2,C, E, K ) alkaloidy purynowe: - kofeina 1,2-4,5 % - teofilina do 0,04% - teobromina ok.0,05% inne zasady purynowe: - adenina - ksantyna olejek eteryczny do 0,1% katechina i kwas galusowy węglowodany, związki pektynowe

Składniki zielonej herbaty cd. saponiny flawonoidy : - kemeferol - astragalina - kwercetyna - rutyna składniki mineralne ( m.in. fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk ) barwniki (chlorofil, ksantofil, karoten, tealawinę i tearubiginę ) enzymy i aminokwasy kwasy organiczne np.szczawiowy, pirogronowy

Niepożądane substancje w herbacie zazwyczaj jest to nadmiar miedzi (pozostałość fungicydów – środków grzybobójczych, stosowanych na plantacjach) oraz osadzone na liściach zanieczyszczenia atmosferyczne - proces produkcji nie przewiduje mycia surowca

Działanie zielonej herbaty ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty w porównaniu do kawy przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe). obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu). obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).

Działanie zielonej herbaty cd.1 napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych). wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli). łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem

Działanie zielonej herbaty cd.2 antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej). antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie antyrakowe i antymutagenne

Działanie zielonej herbaty cd.3 działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym regularne picie zielonego naparu zmniejsza ryzyko zakrzepów i skraca czas leczenia już istniejących herbata oczyszcza cerę i organizm z toksyn pochłania do 90% strontu, zanim zdąży on wniknąć do szpiku kostnego

Działanie zielonej herbaty cd.4 pobudza procesy oddychania i działa napotnie korzystnie wpływa na pracę wątroby, śledziony, nerek oraz nadnercza

Przeciwwskazania ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych herbatą zieloną nie powinno się popijać leków! herbaty zielonej w nadmiernej nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży

Przeciwwskazania cd. picie zielonej herbaty w nadmiarze może utrudniać wchłanianie przez przewód pokarmowy soli mineralnych i witamin

Etapy produkcji zielonej herbaty

Rodzaje zielonych herbat Chińskie herbaty zielone CHUN MEE GUNPOWDER LUNG CHING PI LO CHUN XINYANG MAOJIAN TAIPING HOUKUI Japońskie herbaty zielone GYOKURO MATCHA UJI SENCHA BANCHA Indyjskie herbaty zielone ASSAM GREEN KHONGEA

„Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje” działanie pobudzające herbatę parzymy przez 2-3 minuty odprężające 6-8 minut herbatę zalewamy wodą o tem. 60-85 0 C dla zdrowia nie pije się herbaty mocnej lecz bardzo delikatną z drugiego a nawet trzeciego parzenia

http://www.eherbata.pl/gatunkiherbat/zielona