Kosmetyki kolorowe
Zarys historyczny kosmetyki kolorowej Znana i stosowana 3500 lat p.n.e. Starożytny Egipt Do początków XX wieku nie była dostępna dla wszystkich klas społecznych Wówczas Max Factor otworzył sklep wyprzedający teatralne kosmetyki kolorowe W 1928 został uhonorowany przez Hollywood, jako pierwszy producent profesjonalnych kosmetyków kolorowych dla gwiazd filmowych
Cel stosowania kosmetyków kolorowych zmiana wyglądu zatuszowanie wad lub niedoskonałości wyglądu dostosowanie wyglądu do aktualnej mody ochrona i pielęgnacja
Kosmetyki kolorowe pudry preparaty podkładowe (make up ) róże kosmetyki do okolic oczu (cienie, konturówki, tusze do rzęs, kosmetyki do brwi) pomadki do ust lakiery do paznokci
Kosmetyki sypkie - ważne cechy dobre własności kryjące łatwość rozprowadzania przyczepność własności adsorpcyjne zdolności matujące
Surowce do produkcji preparatów sypkich na przykładzie pudrów Talk - krzemian magnezu 3MgO. 4 SiO2.H2O Kaolin - glinokrzemian magnezu Al2O3.2 SiO2.H2O Kreda - węglan wapnia Węglan magnezu Stearynian cynku, stearynian magnezu Tlenek cynku, ditlenek tytanu Mączka ryżowa Mączka z orzechów włoskich Krzemionka Pigmenty nieorganiczne, laki Proszki polimerowe Sproszkowany jedwab Azotek boru i inne
Puder podstawowe receptury
Pudry prasowane - substancje wiążące Stałe (stearyniany metali) Olejowe (mineralne, syntetyczne, pochodne lanoliny) Rozpuszczalne w wodzie ( gumy naturalne, polimery, zmodyfikowana celuloza) Układy emulsyjne
Podkład stały ( olejowy)
Podkład ciekły (emulsja O/W)
Kosmetyki do oczu - specjalne wymagania Czystość surowców - sterylizacja Organizacja produkcji zgodnie z zasadami GMP Sterylizacja pojemników i opakowań Odpowiedni dobór konserwantów
Kosmetyki do oczu - konturówki Forma ciekła - na bazie wody - tworząca film - nie tworząca filmu - na bazie olejowej Forma stała - sprasowany puder - ołówek
Wymagania dotyczące tuszy do rzęs Powinny być bezpiecznie, niedrażniące i nieuczulające, Powinny być dobrze zakonserwowane, aby nie dopuścić do zakażeń mikrobiologicznych mogących prowadzić do różnych stanów chorobowych oczu, łatwe do równomiernego rozprowadzenia, Błyszczące, Szybko schnące, Odporne na łzy, pot, deszcz i inne zmienne warunki atmosferyczne, Łatwe do usunięcia,
Pomadki do ust
Składniki pomadek do ust Składniki ciekłe olej rycynowy alkohol oleilowy ciekła lanolina glikol polietylenowy glikol propylenowy mirystynian izopropylu oktylododekanol olej parafinowy olej silikonowy woda
Składniki pomadek do ust Składniki stałe woski parafina stałe tłuszcze lecytyna alkohol cetylowy Woski pszczeli t.k. 62 - 66 oC Candelilla. 73 - 77 Carnauba 86 - 89 cerezyna 56 - 82
Wymagania dotyczące preparatów do ust Bezpieczne dermatologicznie Muszą być jadalne Powinny być pozbawione smaku i zapachu Łatwe w aplikacji w szerokim zakresie temperatur (zarówno zimą, jak i latem) Kolor powinien być trwały Nie powinny plamić lub spływać z ust Nie powinny zmieniać się przez cały okres ich przydatności
Preparaty do paznokci Preparaty pielęgnacyjne - kremy i oleje Preparaty do usuwania skórek Preparaty wybielające Lakiery i emalie do paznokci Zmywacze
Charakterystyka lakierów Nieszkodliwe dla skóry i paznokci Łatwe w aplikacji szybko wysychające i twardniejące (max 2 minuty) wytrzymałe mechanicznie elastyczne błyszczące dobrze przylegające do powierzchni Hydrofobowe Wysoce odporne na działanie promieniowania UV Odporne na wodę i detergenty
Podstawowe składniki lakierów do paznokci Substancje filmotwórcze (nitroceluloza) żywice (np. p-tluenosulfonamidowo-formaldehydowe, poliestrowe) plastyfikatory (ftalany, kamfora, olej rycynowy, acetylocytrynian trietylu) rozpuszczalniki i rozcieńczalniki pigmenty oraz substancje pomocnicze ułatwiające ich dyspersję (zmodyfikowane glinki)
Biodostępność surowców kosmetycznych
Dystrybucja substancji czynnych z kosmetyków Kontakt ze skórą Film okluzyjny Transport przeznaskórkowy Warstwa rogowa Żywa epiderma Skóra właściwa Tkanka podskórna, naczynia włosowate Kompartment centralny
Działanie kosmetyku fizyczne na powierzchni fizyczne w stratum corneum bezpośrednie, biochemiczne w obszarze recepcji żywy naskórek skóra właściwa tkanka podskórna rezultatem każdego z tych działań są efekty fizjologiczne w różnych warstwach skóry
Czynniki warunkujące działanie bezpośrednie aktywność fizjologiczna powinowactwo do receptora aktywność wewnętrzna zdolność dotarcia do receptora dynamika przenikania
Aktywność fizjologiczna przewidywania teoretyczne badania in vitro wpływ na systemy enzymatyczne hodowle komórkowe i tkankowe badania ex vivo tkanki ludzkie i zwierzęce badania in vivo na zwierzętach na ochotnikach
Dostępność (wnikanie, przenikanie) stan warstwy rogowej czynniki wspomagające własności fizykochemiczne substancji forma fizykochemiczna produktu skład produktu
Drogi przenikania Powierzchnia skóry Korneocyty Droga przeznaskórkowa Droga międzykomórkowa
Badania farmakokinetyczne w kosmetologii Związki lipofilowe łatwo przenikają przez stratum corneum Istnieje optimum polarności dla szeregów homologicznych (logP<1-3>) Penetracja związków hydrofilowych jest ograniczona Substancje hydrofilowe o małych cząsteczkach (niski ciężar cząsteczkowy) penetrują łatwo Związki wielkocząsteczkowe > 3 kDa Nie wnikają do warstwy rogowej
Badania farmakokinetyczne w kosmetologii Tylko nieliczne związki badano systematycznie dla wielu substancji czynnych w ogóle brak danych na temat przenikania przez s.c. wiedza na temat wpływu typu i składu baz kosmetycznych na procesy przenikania jest z reguły ograniczona dane na temat dystrybucji substancji aktywnych w skórze są niewystarczające bardzo ograniczona wiedza na temat fizykochemii warstw okluzyjnych i wpływu ich budowy na przenikanie
Komory dyfuzyjne Rys. 1. Komora Flynn’a Rys. 2. Komora Frantz’a Modelowa membrana Komora donorowa Elementy mieszające Mieszadło magnetyczne Komora akceptorowa Rys. 1. Komora Flynn’a Komora donorowa Modelowa membrana Komora akceptorowa Element mieszający Rurka do pobierania próbek Mieszadło magnetyczne Rys. 2. Komora Frantz’a
Stan warstwy rogowej stopień nawilżenia uszkodzenia wywołane spc uszkodzenia wywołane lipidami eksfoliacja mechaniczna lub chemiczna
Czynniki wspomagające jontoforeza sonoforeza elektroporacja masaż
Własności fizykochemiczne substancji polarność (log P) ciężar cząsteczkowy współczynnik podziału w danym układzie powinowactwo do struktur danego kompartmentu podatność na reakcje enzymatyczne
Forma fizykochemiczna produktu rodzaj roztworu, polarność rozpuszczalnika układ micelarny typ emulsji (O/W, W/O) emulsje wielokrotne mikroemulsje
Aktywność składników oddziaływania pomiędzy fazą rozpuszczającą i składnikiem niepolarne (lipidy – retinol) wodorowe (peptydy, polialkohole – woda) jonowe (sole amoniowe – AHA) oddziaływania pomiędzy składnikami niepolarne (sterole – retinol) (proteiny – spc, kwas hialuronowy – glukany)
Czynniki przyspieszające transport zwiększające płynność lipidów s.c. kwasy tłuszczowe i ich estry zmieniające rozpuszczalność składnika w s.c. kwasy tłuszczowe woda hamuje migrację substancji polarnych do żywej epidermy powodujące spęcznienie s.c. i zmniejszenie jego lepkości woda, czynniki hydratujące (mocznik, AHA) spc