Aspekty toksykologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Przepisy prawa dotyczące żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Emulgatory.
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Czy wiesz co jesz?.
Zanieczyszczenia chemiczne - technologiczne
Zanieczyszczenia biologiczne
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Białko.
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Czym jest zdrowie?.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Częstochowa r., Mikołów r.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Rośliny w okolicy szkoły.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Młodzieży zdrowie się należy!
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ALKOHOLIZM
Barwniki Spożywcze.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Dodatki i składniki chemiczne
Zapis prezentacji:

Aspekty toksykologiczne Dodatki do żywności Aspekty toksykologiczne

Dodatki do żywności Dozwolone substancje dodatkowe mogą być zastosowane tylko wtedy, kiedy ich użycie jest technologicznie uzasadnione i nie stwarza zagrożenia dla życia człowieka

Dodatki do żywności można stosować wtedy gdy: Istnieje uzasadniona i możliwa do wykazania technologiczna potrzeba ich użycia, a zamierzonego celu nie można osiągnąć innymi ekonomicznymi technologiami Nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumenta przy proponowanym dawkowaniu Użycie danej substancji nie wprowadza w błąd konsumenta co do jakości zdrowotnej produktu

Dodatków do żywności nie można stosować: W celu ukrycia wad żywności spowodowanych złą jakością surowca lub nieprawidłowościami na dowolnym etapie produkcji, transportu, przechowywania, włącznie z brakiem higieny W celu upodobnienia produktów do innych, lepszych, bardziej wartościowych Wtedy gdy nie spełniają kryteriów czystości chemicznej

Ocena bezpieczeństwa substancji dodatkowych dla zdrowia konsumenta W UE zajmuje się tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority - EFSA) EFSA co kilka lat ocenia bezpieczeństwo stosowania wszystkich dopuszczonych w Unii dodatków do żywności

EFSA na podstawie wyników badań może zmieniać (obniżać) ADI dla danej substancji dodatkowej np. EFSA obniżyła ADI dla barwnika –likopenu, a inny barwnik – czerwień 2G usunęła z listy substancji dodatkowych dopuszczonych w UE

Barwniki organiczne naturalne Otrzymywane z surowców roślinnych i zwierzęcych Nie budzą zastrzeżeń zdrowotnych ale EFSA np. dla likopenu (E160d) obniżyła ADI biorąc pod uwagę jego pobranie ze wszystkich źródeł – jako barwnika i jako składnika żywności (pomidory i przetwory z nich)

Barwniki organiczne syntetyczne W przypadku 6 barwników Tartrazyna E 102 Żółcień chinolinowa E 104 Żółcień pomarańczowa E 110 Azorubina E 122 Czerwień koszenilowa E 124 Czerwień Allura E 129 w 2007r. przeprowadzono badania nad ich wpływem na zachowanie dzieci

Barwniki organiczne syntetyczne Rezultatem tych badań jest obowiązek umieszczania na etykiecie środków spożywczych, zawierających którykolwiek z tych barwników, ostrzeżenia: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci

Barwniki organiczne syntetyczne W 2009r. EFSA w trybie priorytetowym dokonała ponownej oceny tych barwników i dla 3 z nich: żółcieni chinolinowej (E104) żółcieni pomarańczowej (E110) czerwieni koszenilowej (E124) obniżyła znacznie ADI

Barwniki organiczne syntetyczne Trwają badania nad obniżeniem dopuszczalnych dawek ww. barwników w żywności lub nawet wycofaniem ich dopuszczenia do wybranych środków spożywczych

Substancje słodzące Substancje intensywnie słodzące Poliole

Substancje intensywnie słodzące Acesulfam E950 Aspartam E951 Cyklaminiany E952 Sacharyna E954 Sukraloza E955 Taumatyna E957 Neohesperydyna DC E959 Neotam E961

Poliole Sorbitol Mannitol Izomalt Maltitol Ksylitol

Substancje słodzące To najlepiej przebadane substancje dodatkowe pod względem bezpieczeństwa ich stosowania i spożywania ale ze względu wzrostu ich spożycia należy prowadzić ciągłą kontrolę ich bezpieczeństwa – co robi m.in. EFSA

Substancje konserwujące Zapobiegają psuciu się żywności pod wpływem bakterii Przedłużają jej trwałość

Substancje konserwujące Ich stosowanie jest ograniczone do niezbędnego minimum – tylko wtedy kiedy nie jest możliwe zastosowanie fizycznych (suszenie, mrożenie) lub biologicznych metod (kwaszenie) utrwalania żywności

Bezwodnik kwasu siarkawego i jego sole Spożyty w nadmiernych ilościach może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego i alergie

Kwas benzoesowy i jego sole U niektórych osób może wywoływać alergie Nie wykazano działania teratogennego i kancerogennego

Kwas sorbowy i jego sole Jest nietoksyczny Nie wykazano działania teratogennego i kancerogennego

Przeciwutleniacze zapobiegające utlenianiu tłuszczów

Przeciwutleniacze syntetyczne Estry kwasu galusowego propylowy (E310) oktylowy (E311) dodecylowy (E312) Tetrabutylohydrochinon TBHQ (E319) Butylohydroksyanizol – BHA (E320) Butylohydroksytoluen – BHT (E321)

Galusany W badaniach na zwierzętach podawane w dużych ilościach powodowały: anemię (zmniejszały wchłanianie Fe) hamowały wzrost uszkadzały wątrobę wywoływały alergię U ludzi mogą powodować: Podrażnienie przewodu pokarmowego

BHA W badaniach na zwierzętach w dużych dawkach powodował: obniżenie krzepliwości krwi odczyny alergiczne zaburzenia pracy wątroby owrzodzenia dwunastnicy

BHT W badaniach na zwierzętach w dużych dawkach powodował: obniżenie krzepliwości krwi odczyny alergiczne zaburzenia pracy wątroby i tarczycy teratogenność ale nie był rakotwórczy

Przeciwutleniacze naturalne Tokoferole E306 – występują w olejach roślinnych i chronią przed utlenieniem nienasycone kwasy tłuszczowe Działanie słabsze niż syntetycznych

Przeciwutleniacze stosowane w zapobieganiu enzymatycznemu utlenieniu substancji nietłuszczowych: Kwas askorbinowy E300 i jego sole: sodowa E301 i potasowa E303 Tokoferole E306-309