Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina
Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Jest to najdroższy i wymagający intensywnej pracy system, wyłącznie w najlepszych hotelach i restauracjach, gdzie personel jest liczny i obowiązki oraz odpowiedzialność są jasno przypisane.
Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Szef restauracji The maître d´hôtel – szef serwisu (chef de service) Kilku kelnerów Sommelier (chef de vin) Asystent sommeliera (commis de vin) W przeszłości : Dziś: 1 rewir = 30 gości 1 rewir= 20-25 gości Kapitan chef de rang Kapitan chef de rang Pierwszy kelner demi-chef Frontowy kelner commis de rang Frontowy kelner commis de rang Praktykant apprentis Tylni kelner commis de suite Goniec Commis débarrasseur Praktykant apprentis
Idealna temperatura konsumpcji i podawania
Temperatura konsumpcji i podawania Napoje bezalkoholowe : Idealna temperatura konsumpcji to między 6 a 10 stopni Celsjusza. Piwo: Idealna temperatura konsumpcji to 8 stopni Celsjusza. Wahania temperatur należy unikać, aby zapobiec utracie karbonatyzacji. Ciepłe piwo produkuje więcej piany, tracąc orzeźwiające właściwości i powodując matowienie smaku. Jeśli piwo jest zbyt zimne, mętnieje, traci swój naturalny połysk, jest bez pianki i staje się niesmaczne.
Temperatura konsumpcji i podawania wina Wino: Wino ma być serwowane w odpowiedniej temperaturze do picia, aby w pełni wyeksponować jego bukiet, aromat, charakter i smak.
Serwowanie piwa Nalewanie piwa: Wymagania dotyczące prawidłowego serwowania piwa : Dobre warunki przechowywania. Ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieprzerwane ciśnienie CO2. Dokładne czyszczenie przyrządów do nalewania piwa oraz szkła. Nigdy nie używać piwnych szklanek do innych napoi.
Serwowanie piwa Serwowanie piwa w butelkach: Rekwizyty: Taca Szkło Nalewanie piwa butelkowego: Przy nalewaniu piwa w butelce weź szkło w lewą rękę, należy trzymać je pod skosem i nalewać piwo powoli. Jeśli piwo wlewa się bez przechylania szkła, będzie za dużo wydzielonego CO2 i za dużo piany. Wycieraj butelki z piwem przed przechowaniem ich w lodówce lub chłodni.
Szklanki piwa (Spójrz na szkło od lewej strony do prawej strony) Szklanki do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Snifter do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Tulipan do piwa: do serwowania butelkowanego piwa i czasem piwa beczkowego Szklanka do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Berliner Molle: szkło do serwowania berlińskiego białego piwa Szklanki do białego piwa: do serwowania białego piwa (piwo pszenne) Kufel z uchwytem: do serwowania piwa beczkowego