Spis treści: Francuski system obsługi

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Advertisements

OPARZENIA.
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Pielęgnacja i serwowanie wina
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Pomagajmy Ziemi codziennie
Efekt cieplarniany w Układzie Słonecznym
„Kucharz – artystyczny zawód przyszłości”
Doświadczenie z wodą i atramentem
OBSŁUGA TECHNICZNA: SKODA FABIA.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
10 sposobów oszczędzania energii w życiu codziennym…
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Serwowanie wina butelkowanego
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem
Praktyka w Binz 2009 uczniów Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego
OBSŁUGA TECHNICZNA: TOYOTA YARIS.
SGG CLIMAPLUS® 4S.
Tradycyjne Greckie Produkty
WINO.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Preferencje dotyczące konsumpcji piwa studentów Politechniki Śląskiej
W restauracji.
Rozwiązywanie Problemów Z Nakładaniem Powłok. Identyfikacja Produktu u Sprawdź dokładnie jaki produkt używasz. u Zapisz Kod Produktu, opis i numer Serii.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Fermentacja i dojrzewanie c.d.
Temat: Jak oszczędzać energię elektryczną i cieplną w domu?
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
Fϋssen Miejsce pracy Kuchnia Restauracja/ Bar.
Uzależnienie to nabyta silna potrzeba wykonywania jakiejś czynności lub zażywania jakiejś substancji.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Europejski kodeks walki z rakiem
Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel
Szkodliwości w używaniu używek !!!
 Do mojego zakresu obowiązków należało głównie pomoc szefowi kuchni jak i pomocnikowi szefa m.in. Krojenie, układanie na tacach, talerzach, panierowanie,
WODA.
Praktyki zawodowe w Londynie r.
Robot Solarny.
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
Kuchnia francuska krowa.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Od dobrego piwa fantazji przybywa (piwne przykazania)
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
KAWA HERBATA KAKAO.
Quiz wodny. 1.Co napędza obieg wody w przyrodzie? a)Rośliny b)Energia słońca c)Para wodna d)grawitacja.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Lindau im Bodensee Termin praktyki: – Aleksandra Wójtowicz Nikola Flor.
Praktyka w Binz 2009 uczniów Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego.
Opiekun Miniprzedsiębiorstwa : mgr Mariola Rychlik.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
„Mój zawód na europejskim rynku pracy - jakie mam szanse?”
Moje uwagi Kątomierz Teresa Ryba Moje uwagi Teresa Ryba Cel Głównym celem mojej prezentacji jest zwrócenie uwagi na różnorodność kątomierzy oferowanych.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
25 maja 2011 roku słonecznie temperatura rano: 17oC
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Od dobrego piwa fantazji przybywa (piwne przykazania)
Hotel zum Schiff MEERSBURG
Staż zawodowy w Niemczech 2013.
Autor: Tomasz Krawczyk
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
Zapis prezentacji:

Spis treści: Francuski system obsługi Idealna temperatury konsumpcji i podawania Serwowanie piwa Szklanki do piwa Serwowanie wina

Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Jest to najdroższy i wymagający intensywnej pracy system, wyłącznie w najlepszych hotelach i restauracjach, gdzie personel jest liczny i obowiązki oraz odpowiedzialność są jasno przypisane.

Francuski system obsługi (Chef-de-rang system) Szef restauracji The maître d´hôtel – szef serwisu (chef de service) Kilku kelnerów Sommelier (chef de vin) Asystent sommeliera (commis de vin) W przeszłości : Dziś: 1 rewir = 30 gości 1 rewir= 20-25 gości Kapitan chef de rang Kapitan chef de rang Pierwszy kelner demi-chef Frontowy kelner commis de rang Frontowy kelner commis de rang Praktykant apprentis Tylni kelner commis de suite Goniec Commis débarrasseur Praktykant apprentis

Idealna temperatura konsumpcji i podawania

Temperatura konsumpcji i podawania Napoje bezalkoholowe : Idealna temperatura konsumpcji to między 6 a 10 stopni Celsjusza. Piwo: Idealna temperatura konsumpcji to 8 stopni Celsjusza. Wahania temperatur należy unikać, aby zapobiec utracie karbonatyzacji. Ciepłe piwo produkuje więcej piany, tracąc orzeźwiające właściwości i powodując matowienie smaku. Jeśli piwo jest zbyt zimne, mętnieje, traci swój naturalny połysk, jest bez pianki i staje się niesmaczne.

Temperatura konsumpcji i podawania wina Wino: Wino ma być serwowane w odpowiedniej temperaturze do picia, aby w pełni wyeksponować jego bukiet, aromat, charakter i smak.

Serwowanie piwa Nalewanie piwa: Wymagania dotyczące prawidłowego serwowania piwa : Dobre warunki przechowywania. Ochrona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieprzerwane ciśnienie CO2. Dokładne czyszczenie przyrządów do nalewania piwa oraz szkła. Nigdy nie używać piwnych szklanek do innych napoi.

Serwowanie piwa Serwowanie piwa w butelkach: Rekwizyty: Taca Szkło Nalewanie piwa butelkowego: Przy nalewaniu piwa w butelce weź szkło w lewą rękę, należy trzymać je pod skosem i nalewać piwo powoli. Jeśli piwo wlewa się bez przechylania szkła, będzie za dużo wydzielonego CO2 i za dużo piany. Wycieraj butelki z piwem przed przechowaniem ich w lodówce lub chłodni.

Szklanki piwa (Spójrz na szkło od lewej strony do prawej strony) Szklanki do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Snifter do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Tulipan do piwa: do serwowania butelkowanego piwa i czasem piwa beczkowego Szklanka do piwa: do serwowania beczkowego i butelkowanego piwa Berliner Molle: szkło do serwowania berlińskiego białego piwa Szklanki do białego piwa: do serwowania białego piwa (piwo pszenne) Kufel z uchwytem: do serwowania piwa beczkowego