Czy wiesz co jesz?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Zdrowy tryb życia.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Profilaktyka chorób nowotworowych
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Papierosy nie tylko nikotyna
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Czy wiesz co jesz?

Szkoła z klasą 2.0 Razem z koleżankami, uczestniczkami projektu „Szkoła z klasą 2.0”, sprawdziłyśmy, jakie substancje znajdują się w produktach, które jemy na co dzień. Wyniki naszej pracy są bardzo niepokojące! Nawet nie zdawałyśmy sobie sprawy, ile niezdrowych składników jest na rynku pod kamuflażem dziwnych nazw z literą E na początku! Prosimy wygodnie usiąść i nastawić się na radykalne zmiany w swoim sposobie żywienia 

Prześwietliłyśmy:

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY Najbardziej niebezpieczne substancje !!! BENZOESAN SODU Najbardziej niebezpieczne substancje !!! SORBINIAN POTASU KARMEL AMONIAKALNY

BENZOESAN SODU Stosuje się go do konserwacji różnego rodzaju przetworów, konserw, napojów. Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może powodować dolegliwości bólowe. W połączeniu z witaminą C(E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje.

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY Wpływ na zdrowie 1. Powoduje zwiększanie masy i w konsekwencji otyłość. 2. Zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. 3. Podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

SORBINIAN POTASU Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów, ciast, wina oraz czekolady. Poza przemysłem spożywczym stosuje się go do kosmetyków i papierosów. U niektórych osób związek ten może wywoływać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, astmę oraz negatywnie wpływać na zachowanie.

KARMEL AMONIAKALNY Syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy. Może wywoływać nadpobudliwość, a także wpływać negatywnie na wątrobę, żołądek oraz płodność. W niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje.

LECYTYNA SOJOWA DESTROZA RYBOFLAWINA KARAGEN Jednakże, nie możemy zapomnieć, że w tych produktach znajdują się również substancje niezbędne do życia lub wspomagające je. Są to między innymi: RYBOFLAWINA KARAGEN

DESTROZA Należy do grup węglowodanów, które obok tłuszczów i białek są najważniejszymi składnikami odżywczymi człowieka. Jest najważniejszym cukrem prostym ogólnie zwanym cukrem gronowym, a w medycynie glukozą.

LECYTYNA SOJOWA Jest to złożony tłuszcz, który występuje zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Często stosowana jest jako dodatek do żywności i ma wtedy symbol E322. Zażywanie lecytyny sojowej wskazane jest np. przy przemęczeniu, wyczerpaniu psychicznym i fizycznym, przy zaburzeniach koncentracji, w sytuacjach stresujących oraz nerwowych.

RYBOFLAWINA Należy do witamin grupy B. Człowiek i zwierzęta muszą pobierać ją z pokarmem, gdyż wchodzi w skład enzymów wspomagających w komórkach rozkład glukozy i aminokwasów; bierze udział w przemianach biochemicznych w siatkówce oka. Jej niedobór u człowieka wywołuje m.in. zmiany zapalne skóry, języka, warg, światłowstręt, zahamowanie wzrostu.

KARAGEN Substancja zawarta w glonach morskich i od lat stosowana w przemyśle spożywczym, może chronić przed infekcją wirusową, która prowadzi do raka szyjki macicy. Od lat karagen jest używany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako zagęszczacz. Z dotychczasowych badań wiadomo, że karagen blokuje wirusa HIV.

PODSUMOWUJĄC: W prawie każdym z produktów, które spożywamy na co dzień, występują zarówno nieszkodliwe substancje, jak i negatywnie wpływające na nasze zdrowie. Dlatego przed zakupieniem niesprawdzonego jeszcze produktu, powinniśmy prześledzić jego skład, aby zorientować się, czy nie zaczniemy od niego „świecić” 

ZAPAMIĘTAJ!!! Przede wszystkim musimy uprawiać sport! Aby żyć zdrowo nie możemy tylko analizować tego, co jemy. Przede wszystkim musimy uprawiać sport!