Doświadczenia w wykonaniu klasy III SP w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Smólniku. ZAPRASZAMY NA POKAZ!!!
Uczniowie klasy III, w obecności młodszych kolegów i koleżanek z grupy sześciolatków, sprawdzają wytrzymałość skorupek jajka.
Sześciolatki oglądają jajko, które 12h leżało zanurzone w occie. Robią to ostrożnie, bo takie jajko można łatwo rozbić. Wszyscy obserwują jak zachowuje się jajko pod wpływem naciśnięcia. Za chwilę kolejne doświadczenie.
Sprawdzimy jak wapno chroni nasze kości. Dwie skorupki jajka zostały zalane octem, z tym że jedna ma ochronę bogatego w wapń jogurtu.
Na zakończenie pierwszego pokazu dzieci z wychowawczynią zostały poczęstowane jogurtem bogatym w wapń.
Uczniowie wraz z sześciolatkami usiłują rozetrzeć ziarna zboża, aby uzyskać choć odrobinę mąki. To zadanie wymagało ogromnego wysiłku i cierpliwości.
Widać pierwsze efekty ciężkiej pracy, uff…
Przesiewanie zmielonego ziarna
Efekty naszej pracy
Obrazowy przykład usuwania toksyn z organizmy dzięki produktom pełnoziarnistym.
Obserwacja wody różnego pochodzenia.
„Bliższe” spojrzenie na wodę.
Nasza mała oczyszczalnia wody