Doświadczenie z wodą i atramentem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

Rozszerzalność temperaturowa ciał stałych Zjawiska cieplne
Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Ucz się ucz ,bo Nauka to potęgi klucz.
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Wyrób masła..
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Koło „80 dni dookoła świata” PSSP,
Sprawozdanie z doświadczenia
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Doświadczenia chemiczne
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Sitem wody nie nabierzesz
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Woda Webquest dla uczniów klasy III Szkoły Podstawowej Opracowanie:
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Otacza nas woda i powietrze
Czy twoja rodzina, decydując się na zakup nowego urządzenia gospodarstwa domowego zwraca uwagę na Etykietę Efektywności Energetycznej?
Niezwykłe zamarzanie wody
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Sierakowicach ID grupy:
DANE INFORMACYJNE GRUPY
Zespół Szkół w Potęgowie Budowa cząsteczkowa materii.
Różnobarwny świat chemii
Mini Tornado w butelce.
Woda i roztwory wodne.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Sok z czerwonego buraka
Otrzymywanie wodoru.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Eksperymenty naukowe Anatol Karski
Zjawisko dyfuzji i kontrakcji.
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Czekolada.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Podróże po świecie Smaki Europy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Najciekawsze zwierzęta żyjące pod wodą.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Czy substancje można mieszać?
Doświadczenie o wpływie zmian temperatury na kolory. Wysypałyśmy barwniki do barwienia jajek na śnieg... Oto one:
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Tęczowy Świat Kwiatów.
Autor: Tomasz Krawczyk
Zapis prezentacji:

Doświadczenie z wodą i atramentem Doświadczenie zaprezentuje jak zachowuje się atrament w wodzie zimnej a jak w ciepłej. Do wykonania doświadczenia potrzebne będą: 2 szklanki, woda zimna(17 st.C) i woda gorąca(41 st.C), atrament, łyżeczka.

Przygotowanie Do szklanki nr 1 wlewamy zimną wodę i dodajemy kilka kropel atramentu, następnie do szklanki nr 2 wlewamy wodę gorącą i również tyle samo kropel atramentu, mieszamy.

Obserwacje Woda w szklance nr 1 zabarwiła się na kolor ciemny niebieski

Obserwacje Woda w szklance nr 2 ma kolor jasno błękitny

Wniosek Z wykonanego doświadczenia wynika, że atrament, jak i inna substancje np. sok, znacznie lepiej rozpuszcza się w wodzie o temperaturze minimum 25 st.C . Cząsteczki gorącej wodzie poruszają się znacznie szybciej niż w zimnej wodzie, co odpowiada za rozpuszczenie się atramentu w szklance nr 2.

Prezentacje Wykonała: Marzena Szkuta