Bez białka nie ma ciałka!.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Odżywiamy się zdrowo!.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Odżywiaj się zdrowo 1.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
dla chłopczyka i dziewczynki
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Wykonała : Ewa Wiełowicz. Witaminy poprawiają twój wygląd, uodparniają na stres i choroby. Poprawiają wytrzymałość fizyczną, pozwalają lepiej i szybciej.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Bez białka nie ma ciałka!

Mówi się, że jesteśmy tym co zjadamy Mówi się, że jesteśmy tym co zjadamy. A to oznacza, że mamy wpływ na nasze zdrowie i długowieczność. Czasem wystarczy, że zmienimy przyzwyczajenia i zaczniemy wprowadzać do naszej codziennej diety niektóre składnik...

Białko To podstawowy składnik budulcowy, bez którego nie ma mowy o wzroście i regeneracji organizmu.

soja

Węglowodany

Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenie węglowodanów Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenie węglowodanów. Dostarczają organizmowi paliwa na wiele godzin.

Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku. Chlebek, ziemniaki, płatki zbożowe, ryż, kasze, makaron. A jeśli masz pod ręką produkty pełnoziarniste, to możesz sobie pozwolić na skrobiową ucztę (np. razowy chlebek).

Tłuszcze

Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi sobie niektórych witamin, takich jak A, D, E, K.

Kwasy tłuszczowe nienasycone są zdrowsze, gdyż nie przyczyniają się do odkładania złego cholesterolu. Znajdują się w olejach roślinnych, dobrych margarynach i rybach. Uważaj na kwasy tłuszczowe nasycone. Za duża ilość tych kwasów w naszej diecie może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Na etykietach produktów można znaleźć informacje o ilości zawartego w produkcie tłuszczu.

KWASY TŁUSZCZOWE NIENASYCONE Wspomagają pracę serca i układu krążenia, poprawiają prace mózgu, wpływają pozytywnie na skórę, paznokcie i włosy oraz wspomagają odchudzanie. KWASY TŁUSZCZOWE NIENASYCONE

Błonnik

Od błonnika zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego. "Przemycają" go wszystkie produkty z roślin, na przykład płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, otręby, fasola, nasiona, owoce i warzywa.

Sól

Nie przesalaj się! Spróbuj zamiast solą przyprawiać dania ZIOŁAMI

Witaminami nazywa się szereg różnych związków, które są : Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym.

WITAMINA A -wzrost i ogólny rozwój organizmu , -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra, -zapobiega nowotworom i chorobom serca

-produkcja krwinek czerwonych, -produkcja krwinek białych, WITAMINA B -produkcja krwinek czerwonych, -produkcja krwinek białych, -ochrona przed infekcjami , -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów

WITAMINA C wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran

WITAMINA D -warunkuje odpowiednią twardość kości, -ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie

ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA 1.Mycie rąk przed każdym posiłkiem. 2.Mycie produktów przeznaczonych do spożycia. 3.Posiłki należy przygotowywać starannie i estetycznie. 4.Dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. 5.Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu. 6.Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. 7.Używanie masła zamiast margaryny. 8. Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.

Długo śpij, jedz z umiarem, Na powietrzu bywaj często, A nie zaznasz chorób wcale I to będzie Twe zwycięstwo. Zdrowie samo nie przychodzi, Zatem zadbaj o nie trochę, Nie jedz chipsów, lecz marchewkę I chodź często na piechotę.

Dziękuję za uwagę !!!!