Bez białka nie ma ciałka!
Mówi się, że jesteśmy tym co zjadamy Mówi się, że jesteśmy tym co zjadamy. A to oznacza, że mamy wpływ na nasze zdrowie i długowieczność. Czasem wystarczy, że zmienimy przyzwyczajenia i zaczniemy wprowadzać do naszej codziennej diety niektóre składnik...
Białko To podstawowy składnik budulcowy, bez którego nie ma mowy o wzroście i regeneracji organizmu.
soja
Węglowodany
Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenie węglowodanów Skrobia i cukry to najbardziej znane wcielenie węglowodanów. Dostarczają organizmowi paliwa na wiele godzin.
Produkty skrobiowe powinny być bazą każdego posiłku. Chlebek, ziemniaki, płatki zbożowe, ryż, kasze, makaron. A jeśli masz pod ręką produkty pełnoziarniste, to możesz sobie pozwolić na skrobiową ucztę (np. razowy chlebek).
Tłuszcze
Bez tłuszczów nasz organizm nie przyswoi sobie niektórych witamin, takich jak A, D, E, K.
Kwasy tłuszczowe nienasycone są zdrowsze, gdyż nie przyczyniają się do odkładania złego cholesterolu. Znajdują się w olejach roślinnych, dobrych margarynach i rybach. Uważaj na kwasy tłuszczowe nasycone. Za duża ilość tych kwasów w naszej diecie może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Na etykietach produktów można znaleźć informacje o ilości zawartego w produkcie tłuszczu.
KWASY TŁUSZCZOWE NIENASYCONE Wspomagają pracę serca i układu krążenia, poprawiają prace mózgu, wpływają pozytywnie na skórę, paznokcie i włosy oraz wspomagają odchudzanie. KWASY TŁUSZCZOWE NIENASYCONE
Błonnik
Od błonnika zależy prawidłowe działanie twojego układu pokarmowego. "Przemycają" go wszystkie produkty z roślin, na przykład płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, otręby, fasola, nasiona, owoce i warzywa.
Sól
Nie przesalaj się! Spróbuj zamiast solą przyprawiać dania ZIOŁAMI
Witaminami nazywa się szereg różnych związków, które są : Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym.
WITAMINA A -wzrost i ogólny rozwój organizmu , -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra, -zapobiega nowotworom i chorobom serca
-produkcja krwinek czerwonych, -produkcja krwinek białych, WITAMINA B -produkcja krwinek czerwonych, -produkcja krwinek białych, -ochrona przed infekcjami , -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów
WITAMINA C wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran
WITAMINA D -warunkuje odpowiednią twardość kości, -ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA 1.Mycie rąk przed każdym posiłkiem. 2.Mycie produktów przeznaczonych do spożycia. 3.Posiłki należy przygotowywać starannie i estetycznie. 4.Dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. 5.Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu. 6.Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. 7.Używanie masła zamiast margaryny. 8. Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.
Długo śpij, jedz z umiarem, Na powietrzu bywaj często, A nie zaznasz chorób wcale I to będzie Twe zwycięstwo. Zdrowie samo nie przychodzi, Zatem zadbaj o nie trochę, Nie jedz chipsów, lecz marchewkę I chodź często na piechotę.
Dziękuję za uwagę !!!!