Community Day 2014. W Grodzisku Maz. mieści się oddział szwajcarskiej firmy Firmenich zajmującej się produkcją i sprzedażą aromatów spożywczych i kompozycji.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Edukacja globalna w praktyce szkolnej
Advertisements

1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się.
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Zrealizowane działania w ramach OTK sprawozdanie 2010
Pracownicy. Środowisko Wskaźnik ProduktuWskaźnik RezultatuOddziaływanie Pracownicy (wskaźniki) Liczba pracowników przeszkolonych na ten temat lub tych,
- Pomimo, iż coroczna Wielka Orkiestra Świątecznej pomocy zbiera ogromne sumy pieniężne, według badań przeprowadzonych kilka lat temu, Polacy nie są otwarci.
WITAMY W BOLEWICACH.
co po gimnazjum ? Wybierz swoją przyszłość Przygotowała:
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Klub Aktywni 50+ zaangażowanie w sekcje tematyczne i działania wolontarystyczne Poznań, STOWARZYSZENIE WZAJEMNEJ POMOCY FLANDRIA.
Piękne zęby świadczą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu Zajęcia z higienistką dnia r.
Mały pieniądz – wielka sprawa Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza w Siedlcach.
Dni otwarte Uniwersytetu Pedagogicznego Kraków 2013.
Oddział Przedszkolny istnieje w naszej szkole dziewięć lat. Każdego roku przychodzą do nas dzieci, aby wspólnie poznawać otaczający nas świat. Poprzez.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Sejm Dzieci i Młodzieży
Akademia Zdrowego Przedszkolaka – moduł jesienny, pod hasłem: Jemy owoce i warzywa! PRZEDSZKOLE NR 48 z Oddziałami Integracyjnymi w Zabrzu.
Dzie ń Wody, Tydzie ń Edukacji Globalnej, Foto-petycja, Debaty, Prezentacje, Seanse filmowe.
Twój kandydat na przewodniczącego Samorządu Szkolnego
Które z tych dwóch światów jest lepszy? TO TU SIĘ WYCHOWAŁAM.
Młodzi dla Cekowa Projekt na Sejm Dzieci i Młodzieży
ZAWÓD DLA MŁODZIEŻY, KTÓRA LUBI LUDZI ORAZ CHCE LEPIEJ POZNAĆ ŚWIAT
Czy możliwe jest życie bez elektryczności?
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
PODSUMOWANIE ANKIETY. Czy udzielasz się aktywnie w działalność samorządu? TAK – 16% NIE – 84%
1. występy, akcje wolontariacie, wieczorki poezji, imprezy charytatywne, imprezy sportowe, reprezentowanie gminy na uroczystościach, konkursy, WOŚP.
Nie tylko wybory – jak młodzi mogą wpływać na rzeczywistość i aktywnie uczestniczyć w demokracji?
Jedz Smacznie i zdrowo.
Akcja rozpoczęła się 13 stycznia, a zakończyła 21 lutego (przerwa w czasie ferii zimowych). Wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne: Leśne Duszki.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
Pierwsza pomoc w porażeniach i nie tylko. Aby dowiedzieć się więcej o pierwszej pomocy w przypadku kontaktu z osobą porażoną, zaprosiliśmy na zajęcia.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
SPRZEDAŻ SZKOLENIE PRZYGOTOWANE DLA TWOJEJ FIRMY PRZEZ.
Założenia cross- promocji Jak powszechnie wiadomo słodkie upominki oraz prezenty są nieodłącznym elementem każdej rocznicy, urodzin, imienin, świąt oraz.
„Szkoła Współpracy. Uczniowie i rodzice kapitałem społecznym nowoczesnej szkoły” w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
Przygotowały Patrycja Sufin i Klaudia Ledwójcik
WSTĘP W dzisiejszych czasach reklamy w TV, banery czy ulotki to moim zdaniem przeżytek. W dzisiejszych czasach większą oglądalność mają różne kanały na.
IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdyni.
PROFILE KLAS PIERWSZYCH LO W ROKU SZKOLNYM
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
PROJEKT SZKOŁY Z KLASĄ „RADY NA NASZE ODPADY”.
„Dzielimy się doświadczeniami”
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
Katarzyna Heród Miejska Biblioteka Publiczna GALERIA KSIĄŻKI w Oświęcimiu.
Aromaty i barwniki spożywcze Spotkanie z mamą Oli
OTWARTA FIRMA Otwarta firma Poznajemy zawody w miejscu pracy.
Projekt „Bezpieczna szkoła – bezpieczny uczeń”
DORADZTWO ZAWODOWE W ZESPOLE SZKÓŁ W GĘBICACH PUBLICZNYM GIMNAZJUM IM. LEŚNIKÓW POLSKICH rok szkolny 2015/2016.
Slajd nr 1 Strategiczne Zarządzanie Marketingowe Specjalność II stopnia.
MISJE W KAMERUNIE. Społeczność naszej szkoły od 2009 r. uczestniczy w projekcie misyjnym „Adopcja na odległość”. Oprócz wsparcia duchowo – materialnego.
Doradztwo zawodowe w szkołach – jak wdrożyć i prowadzić?
4 XII -BARBÓRKA 2B.
Parfumé & Frais I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku
F ORUM M ŁODYCH II F ORUM M ŁODYCH LUBLIN 2012 dziecka seniora Od praw dziecka do praw seniora z okazji obchodów Roku Janusza Korczaka oraz Europejskiego.
 Nasze miniprzedsiębiorstwo nosi nazwę BOOKMARK. Działamy na terenie szkoły ponadgimnazjalnej: Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego.
Program Operacyjny PL13 – Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu Tytuł projektu: „Równe szanse w zdrowiu – program profilaktyki i promocji zdrowia.
Projekt „Uczeń Obywatel”. W Dzielnicy XVII Wzgórza Krzesławickie realizowano program „Uczeń Obywatel”
TECHNIK ORGANIZACJI REKLAMY Rysujemy, wymyślamy. Burzę mózgów w głowie mamy ;)
Nowe ramowe plany nauczania w szkołach publicznych Jakie unormowania nie zmieniają się ?
Bambino na Dzień Dziecka 2016 czerwcowe akcje marketingowe skierowane do dzieci.
Realizacja projektu "Edukacja globalna
MÓJ ZAWÓD.
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Spotkanie z Panią dietetyk
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA W SŁONECZNEJ ŚWIETLICY z Samorządem Uczniowskim
„Dobre praktyki, formy i metody pracy z dziećmi i rodzicami”
Materiał opracowano w ramach projektu "Szkoła praktycznej ekonomii - młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo" realizowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach.
Na czym polega Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Każdy uczestnik dostanie upominek!
Zapis prezentacji:

Community Day 2014

W Grodzisku Maz. mieści się oddział szwajcarskiej firmy Firmenich zajmującej się produkcją i sprzedażą aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych. Firma angażuje się w wiele różnych akcji charytatywnych na całym świecie. Aby włączyć lokalne oddziały w pomoc innym, corocznie organizuje tzw. Community Day. W roku 2014 pracownicy Firmenich zaprosili uzdolnioną młodzież z grodziskich gimnazjów do siedziby firmy na dzień nauki i zabawy, czyli warsztaty z zakresu aromatów, tworzenia smaku i kompozycji zapachowych. Spotkanie składało się z dwóch części; w pierwszej pracownicy opowiedzieli o firmie oraz wprowadzili młodzież w świat zapachów i aromatów. Wyjaśnili co to jest aromat i czym jest kompozycja zapachowa. Kilkoro pracowników opowiedziało o swojej pracy.

Kilkoro pracowników opowiedziało o swojej pracy

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się co to jest aromat i czym jest kompozycja zapachowa …

wąchali…

…sprawdzali jak rozpoznajemy smaki jeśli nie czujemy zapachu ( kiepsko! sprawdźcie sami!)

Poznali tajemnice napojów …

Drugą część spotkania stanowiły zajęcia laboratoryjne.Młodzież wymyślała swój „wymarzony” napój, który chcieliby znaleźć na półkach sklepowych.

…dobieranie komponentów, ustalanie ilości potrzebnych składników, mieszanie…

Następnie dla przygotowanego napoju należało wybrać opakowanie i zaplanować kampanię reklamową mając na uwadze „grupę docelową” czyli potencjalnych klientów.

Na zakończenie wybrany przedstawiciel reklamował skomponowany przez grupę napój, a pozostali smakując produkt mogli skonfrontować reklamę z rzeczywistością.

Otwartość pracowników Firmenich sprawiła, że młodzież wspaniale bawiąc się zdobyła wiedzę, a niektórzy nawet pomysł na swój przyszły zawód. Podsumowaniem spotkania było przekazanie uczestniczącym w spotkaniu drobnych upominków i pamiątkowe wspólne zdjęcie.

Treści programowe Wiedza o społeczeństwie: Abc gospodarki kl. I Ekonomia w moim domu kl. I Poznajemy zawody w naszej okolicy kl. III Chemia Poznajemy składniki żywności kl. III Biologia Higiena żywienia i żywności kl. III Choroby układu pokarmowego h

Opracowanie i foto Rita Kutnik Grodzisk Maz. 2015