Community Day 2014
W Grodzisku Maz. mieści się oddział szwajcarskiej firmy Firmenich zajmującej się produkcją i sprzedażą aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych. Firma angażuje się w wiele różnych akcji charytatywnych na całym świecie. Aby włączyć lokalne oddziały w pomoc innym, corocznie organizuje tzw. Community Day. W roku 2014 pracownicy Firmenich zaprosili uzdolnioną młodzież z grodziskich gimnazjów do siedziby firmy na dzień nauki i zabawy, czyli warsztaty z zakresu aromatów, tworzenia smaku i kompozycji zapachowych. Spotkanie składało się z dwóch części; w pierwszej pracownicy opowiedzieli o firmie oraz wprowadzili młodzież w świat zapachów i aromatów. Wyjaśnili co to jest aromat i czym jest kompozycja zapachowa. Kilkoro pracowników opowiedziało o swojej pracy.
Kilkoro pracowników opowiedziało o swojej pracy
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się co to jest aromat i czym jest kompozycja zapachowa …
wąchali…
…sprawdzali jak rozpoznajemy smaki jeśli nie czujemy zapachu ( kiepsko! sprawdźcie sami!)
Poznali tajemnice napojów …
Drugą część spotkania stanowiły zajęcia laboratoryjne.Młodzież wymyślała swój „wymarzony” napój, który chcieliby znaleźć na półkach sklepowych.
…dobieranie komponentów, ustalanie ilości potrzebnych składników, mieszanie…
Następnie dla przygotowanego napoju należało wybrać opakowanie i zaplanować kampanię reklamową mając na uwadze „grupę docelową” czyli potencjalnych klientów.
Na zakończenie wybrany przedstawiciel reklamował skomponowany przez grupę napój, a pozostali smakując produkt mogli skonfrontować reklamę z rzeczywistością.
Otwartość pracowników Firmenich sprawiła, że młodzież wspaniale bawiąc się zdobyła wiedzę, a niektórzy nawet pomysł na swój przyszły zawód. Podsumowaniem spotkania było przekazanie uczestniczącym w spotkaniu drobnych upominków i pamiątkowe wspólne zdjęcie.
Treści programowe Wiedza o społeczeństwie: Abc gospodarki kl. I Ekonomia w moim domu kl. I Poznajemy zawody w naszej okolicy kl. III Chemia Poznajemy składniki żywności kl. III Biologia Higiena żywienia i żywności kl. III Choroby układu pokarmowego h
Opracowanie i foto Rita Kutnik Grodzisk Maz. 2015