I „Żywienie i suplementacja w różnych jednostkach chorobowych”. Beata Prusińska Naturhouse
Choroby: Wątroby Trzustki Przełyku, żołądka, Nerek Zaparcia zaburzenia hormonalne
Choroby wątroby: Zapalenie wątroby ostre przewlekłe Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica pęcherzyka żółciowego
Przyczyny: Zbyt duża podaż energii z pożywieniem Nadmiar tłuszczu i węglowodanów w diecie Czynniki toksyczne( alkohol, leki, grzyby) Zakażenia bakteryjne Zastój żółci Kamica żółciowa
Modyfikacje diety: Zawartość białka w granicach normy fizjologicznej( ok. 1g/kg mc)- ryby i nabiał czyli w diecie urozmaiconej zmniejszamy ilość białka Podaż tłuszczu ograniczona- tylko tłuszcze lekkostrawne: oleje, tłuszcz mleczny Węglowodany : podajemy głównie węglowodany złożone( nie gruboziarniste) ograniczamy węglowodany proste
Błonnik pokarmowy należy ograniczyć ze względu na skłonność do biegunek Ilość płynów 1,5-2 l/ dzień Posiłki małe objętościowo i częste 5-7 dziennie Temperatura posiłków umiarkowana
Badania jakie warto zalecić: Aminotransferazy wątrobowe, OB. Morfologia Usg jamy brzusznej bądź RTG jamy brzusznej ( kamica pęcherzyka żółciowego0
Suplementy: Wszystkie działające ochronnie na wątrobę ( grupa Levanat) ale nie jako suplementy „pierwszego rzutu” Garcinia cambogia Slimbel burn ( cholina) Memper ( aminokwasy) Witaminy z grupy B ostrożnie z Aloe Vera
Trzustka
Choroby trzustki Ostre zapalenie trzustki Przewlekłe zapalenie trzustki cukrzyca
Przyczyny: Nie leczone ostre zapalenie trzustki Kamica pęcherzyka żółciowego Przewlekły alkoholizm Wrzody żołądka Przyczyny idiopatyczne Błędy żywieniowe
Modyfikacje diety: Dieta lekkostrawna, raczej produkty gotowane Niskotłuszczowa, niskoresztkowa Białko w normie fizjologicznej czyli my ograniczamy Węglowodany z małą zawartością błonnika Płyny w normie Posiłki częste i małe objętościowo
Badania, które warto zlecić: GTTP Morfologia Usg jamy brzusznej
Cukrzyca : Długotrwałe złe nawyki żywieniowe Brak aktywności fizycznej Przyczyna idiopatyczna Uszkodzenie komórek beta trzustki Zbyt mała ilość wydzielanej insuliny Oporność tkanek na insulinę
Modyfikacje diety: Posiłki małe objętościowo, ale częste 5-6 w ciągu dnia Nie należy ograniczać węglowodanów w diecie w poszczególnych posiłkach( nawet w kolacji) Ilość płynów 1,5-2 l/ dzień Białko w normie fizjologicznej Tłuszcze w ograniczeniu i tylko lekkostrawne Wykluczenie węglowodanów prostych Zwiększona zawartość błonnika
Suplementacja: Inmunat Levanat Garcinia cambogia Apinat CLA Grupa Drenanat Enerki Ograniczamy spożycie ciastek, fibroki można zastąpić Levanatem Transit Ostrożnie z syropami bo są na bazie cukru
Badania, które warto zlecić: Glikemia na czczo Przygodne pomiary glikemii Test obciążenia glukozą Poziom insuliny
Zaparcia
Przyczyny: Zbyt mała ilość błonnika w diecie Niewłaściwa flora bakteryjna jelit Stosowane dużej ilości środków przeczyszczających Zbyt mała ilość wypijanych płynów Zespół jelita drażliwego Niedostateczna ilość dostarczanego pokarmu Mało aktywny tryb życia
Modyfikacje diety: Zwiększona zawartość błonnika pokarmowego Płyny 1,5-2l dziennie Probiotyki Zwiększenie aktywności Stopniowe odstawianie środków przeczyszczających Wprowadzenie odpowiednich racji pokarmowych
Suplementy: Kilusan Vadessa Levanat transit Gibroki granulki Pipakoa bambou Vivat digest Levanat Aloe vera
Nerki
Przyczyny: Zakażenia bakteryjne Zastój moczu Błędy żywieniowe Podłoże immunologiczne
Modyfikacje diety: Ograniczenie podaży białka w diecie Ilość płynów zgodna z dobowym bilansem+ 500ml Posiłki małe objętościowo i częste Węglowodany uzupełniają wartość kaloryczną diety Ograniczenie sodu( soli)
Suplementacja: Ostrożnie z suplementami silnie drenującymi Można zacząć od : vivat digest, levanat fiolki Niestosujemy levanat Hiper pro oraz Slimbel keep fit,
Badanie ,które warto zlecić: Poziom kreatyniny Poziom mocznika Ogólne badanie moczu przesączanie kłębuszkowe
Dna moczanowa
Przyczyny choroby: Zwiększone wydzielanie kwasu moczowego Upośledzone wydalanie kwasu moczowego
Modyfikacje diety: Ograniczenie produktów bogatych w zasady purynowe: esencjonalne wywary mięsne i kostne, podroby , mięso, suche strączkowe Kolacja 4 godziny przed snem Płyny w ilości 2 litry na dobę wykluczenie używek ( alkohol, kawa naturalna, mocna herbata) Gotowanie jako najlepsza z technik przygotowywania posiłków Ograniczenie ryb tłustych , wędzonych, w puszkach
Modyfikacje diety: Białko w normie fizjologicznej( chude ryby, jaja, produkty mleczne) lub mniej Większy udział węglowodanów( konfitury niskosłodzone, miód) Tłuszcz w ograniczeniu i tylko lekko strawny w ograniczeniu produkty takie jak cebula, warzywa kapustne
Suplementacja: Inmunat Ocet jabłkowy i skrzyp polny Levanat Vivat digest Ostrożnie z suplementami silnie drenującymi
Choroby przewodu pokarmowego: Refluks żołądkowo-przełykowy Nadkwaśność Wrzody żołądka Zespół jelita drażliwego
Przyczyny: Nadmierne wydzielane soku żołądkowego Błędy dietetyczne zakażenie helicobacter pylori stres
Modyfikacje diety: Podaż składników odżywczych w normie fizjologicznej Ograniczenie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Odpowiednia ilość płynów Posiłki małe objętościowo, w odpowiedniej temperaturze
Suplementacja: Levanat transit Vivat digest Wszystkie fiolki i syropy Ostrożnie z kapsułkami Najlepiej suplementy przyjmować po posiłku lub w większym rozcieńczeniu( z wodą)
Badanie , które warto zlecić: Test na Hp gastroskopia
Zaburzenia hormonalne: PCO Niedoczynność tarczycy Wysoka prolaktyna Wysoki poziom androgenów
Modyfikacja diety: Podaż składników odżywczych zgodnie z normami fizjologicznymi Ograniczenie produktów zawierających substancje goitrogenne( wolotwórcze) Warto wykluczyć węglowodany proste , gdyż sprzyjają zatrzymywaniu płynów metabolicznych, Należy zadbać o odpowiednią ilość płynów w diecie Przy PCO zwracamy uwagę na redukcję tkanki tłuszczowej
Suplementacja : Przy chorobach tarczycy nie stosujemy tabletek Slimbel system oraz Slimbel lipodren Nie powinno się stosować żelu i kremu Redunat Przy suplementacji selenu nie wprowadzamy fiolek i kapsułek Juvenki
Badania , które warto zlecić: Poziom TSH Usg tarczycy Obecność przeciwciał ( hashimoto) Poziom FT3 FT4
Nietolerancje pokarmowe: Obserwujemy organizm i wykluczamy produkty powodujące dolegliwości Warto wykluczyć produkty spożywcze dające reakcje krzyżowe Unikamy suplementów zawierających ekstrakty z roślin alergizujących klienta
Interakcje suplementów diety z lekami:
Żeń – szeń : nasila działanie leków przeciwdepresyjnych( objawy grypopodobne, wzrost stymulacji psychoaktywnej Podwyższa ciśnienie i może niwelować działanie leków przeciwnadciśnieniowych
Zeń- szeń: Nasila działanie leków przeciwcukrzycowych( nasila działanie hipoglikemizujące) Działa jak antagonista leków przeciwzakrzepowych( zmniejsza ich stężenie we krwi) Może obniżyć stężenie alkoholu we krwi nawet o 30%
Aloes zwyczajny: Może mieć toksyczny wpływ na enzymy wątrobowe Może nasilać działanie glikozydów nasercowych( zwiększa siłę skurczów , ale zmniejsza ich częstotliwość) w połączeniu z lekami przeciwarytmicznymi wzmaga wydalanie potasu zwiększając ryzyko wystąpienia działań niepożądanych stosowany razem z lekami moczopędnymi przyczynia się do niedoboru mikroelementów ( K, Mg, Ca)
Błonnik pokarmowy Może zmniejszyć działanie niektórych leków( leki przeciwdepresyjne lit nawet o 50%) nasila działanie leków obniżających poziom cholesterolu Może zmniejszać działanie leków hipoglikemicznych zmniejsza wchłanianie glikozydów nasercowych Śluzy roślinne ograniczają dostęp leków do śluzówki żołądka
Flawonoidy i furanokumaryny: Mogą zwiększać stężenie leków przeciwnadciśnieniowych we krwi ( zaburzają ich metabolizm) Obniżają działanie niektórych antybiotyków Nasilają działanie przeciwhistaminowe
Witaminy i mikroelementy: Witamina E zwiększa stężenie leków przeciwgrzybiczych oraz zmniejsza lepkość krwi Kwas foliowy może obniżać działanie fenytoiny( lek przeciwdrgawkowy i przeciwarytmiczny) Witamina B6 zmniejsza działanie leków przeciwdrgawkowych i uspokajających( barbituranów)
Witaminy i mikroelementy: Witamina B3 może nasilać działanie leków obniżających poziom cholesterolu, zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych podczas przyjmowania leków przeciwgruźliczych Wapń – obniża wchłanianie niektórych antybiotyków, może także nasilić toksyczność glikozydów nasercowych
Witaminy i mikrolelementy: Żelazo zmniejsza działanie antybiotyków , preparatów obniżających ciśnienie krwi oraz leków stosowanych w schorzeniach kosci Magnez znacząco zmniejsza wchłanianie żelaza oraz leków nadciśnieniowych, ponadto magnez zmniejsza wchłanianie antybiotyków, leków przeciwgrzybiczych, przeciwzakrzepowych oraz przeciwlękowych
Dzieci na diecie