I „Żywienie i suplementacja w różnych jednostkach chorobowych”.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Interpretacja oznaczeń jonów wapnia,magnezu oraz fosforanów.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
POLACY a problemy z masą ciała
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

I „Żywienie i suplementacja w różnych jednostkach chorobowych”. Beata Prusińska Naturhouse

Choroby: Wątroby Trzustki Przełyku, żołądka, Nerek Zaparcia zaburzenia hormonalne

Choroby wątroby: Zapalenie wątroby ostre przewlekłe Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica pęcherzyka żółciowego

Przyczyny: Zbyt duża podaż energii z pożywieniem Nadmiar tłuszczu i węglowodanów w diecie Czynniki toksyczne( alkohol, leki, grzyby) Zakażenia bakteryjne Zastój żółci Kamica żółciowa

Modyfikacje diety: Zawartość białka w granicach normy fizjologicznej( ok. 1g/kg mc)- ryby i nabiał czyli w diecie urozmaiconej zmniejszamy ilość białka Podaż tłuszczu ograniczona- tylko tłuszcze lekkostrawne: oleje, tłuszcz mleczny Węglowodany : podajemy głównie węglowodany złożone( nie gruboziarniste) ograniczamy węglowodany proste

Błonnik pokarmowy należy ograniczyć ze względu na skłonność do biegunek Ilość płynów 1,5-2 l/ dzień Posiłki małe objętościowo i częste 5-7 dziennie Temperatura posiłków umiarkowana

Badania jakie warto zalecić: Aminotransferazy wątrobowe, OB. Morfologia Usg jamy brzusznej bądź RTG jamy brzusznej ( kamica pęcherzyka żółciowego0

Suplementy: Wszystkie działające ochronnie na wątrobę ( grupa Levanat) ale nie jako suplementy „pierwszego rzutu” Garcinia cambogia Slimbel burn ( cholina) Memper ( aminokwasy) Witaminy z grupy B ostrożnie z Aloe Vera

Trzustka

Choroby trzustki Ostre zapalenie trzustki Przewlekłe zapalenie trzustki cukrzyca

Przyczyny: Nie leczone ostre zapalenie trzustki Kamica pęcherzyka żółciowego Przewlekły alkoholizm Wrzody żołądka Przyczyny idiopatyczne Błędy żywieniowe

Modyfikacje diety: Dieta lekkostrawna, raczej produkty gotowane Niskotłuszczowa, niskoresztkowa Białko w normie fizjologicznej czyli my ograniczamy Węglowodany z małą zawartością błonnika Płyny w normie Posiłki częste i małe objętościowo

Badania, które warto zlecić: GTTP Morfologia Usg jamy brzusznej

Cukrzyca : Długotrwałe złe nawyki żywieniowe Brak aktywności fizycznej Przyczyna idiopatyczna Uszkodzenie komórek beta trzustki Zbyt mała ilość wydzielanej insuliny Oporność tkanek na insulinę

Modyfikacje diety: Posiłki małe objętościowo, ale częste 5-6 w ciągu dnia Nie należy ograniczać węglowodanów w diecie w poszczególnych posiłkach( nawet w kolacji) Ilość płynów 1,5-2 l/ dzień Białko w normie fizjologicznej Tłuszcze w ograniczeniu i tylko lekkostrawne Wykluczenie węglowodanów prostych Zwiększona zawartość błonnika

Suplementacja: Inmunat Levanat Garcinia cambogia Apinat CLA Grupa Drenanat Enerki Ograniczamy spożycie ciastek, fibroki można zastąpić Levanatem Transit Ostrożnie z syropami bo są na bazie cukru

Badania, które warto zlecić: Glikemia na czczo Przygodne pomiary glikemii Test obciążenia glukozą Poziom insuliny

Zaparcia

Przyczyny: Zbyt mała ilość błonnika w diecie Niewłaściwa flora bakteryjna jelit Stosowane dużej ilości środków przeczyszczających Zbyt mała ilość wypijanych płynów Zespół jelita drażliwego Niedostateczna ilość dostarczanego pokarmu Mało aktywny tryb życia

Modyfikacje diety: Zwiększona zawartość błonnika pokarmowego Płyny 1,5-2l dziennie Probiotyki Zwiększenie aktywności Stopniowe odstawianie środków przeczyszczających Wprowadzenie odpowiednich racji pokarmowych

Suplementy: Kilusan Vadessa Levanat transit Gibroki granulki Pipakoa bambou Vivat digest Levanat Aloe vera

Nerki

Przyczyny: Zakażenia bakteryjne Zastój moczu Błędy żywieniowe Podłoże immunologiczne

Modyfikacje diety: Ograniczenie podaży białka w diecie Ilość płynów zgodna z dobowym bilansem+ 500ml Posiłki małe objętościowo i częste Węglowodany uzupełniają wartość kaloryczną diety Ograniczenie sodu( soli)

Suplementacja: Ostrożnie z suplementami silnie drenującymi Można zacząć od : vivat digest, levanat fiolki Niestosujemy levanat Hiper pro oraz Slimbel keep fit,

Badanie ,które warto zlecić: Poziom kreatyniny Poziom mocznika Ogólne badanie moczu przesączanie kłębuszkowe

Dna moczanowa

Przyczyny choroby: Zwiększone wydzielanie kwasu moczowego Upośledzone wydalanie kwasu moczowego

Modyfikacje diety: Ograniczenie produktów bogatych w zasady purynowe: esencjonalne wywary mięsne i kostne, podroby , mięso, suche strączkowe Kolacja 4 godziny przed snem Płyny w ilości 2 litry na dobę wykluczenie używek ( alkohol, kawa naturalna, mocna herbata) Gotowanie jako najlepsza z technik przygotowywania posiłków Ograniczenie ryb tłustych , wędzonych, w puszkach

Modyfikacje diety: Białko w normie fizjologicznej( chude ryby, jaja, produkty mleczne) lub mniej Większy udział węglowodanów( konfitury niskosłodzone, miód) Tłuszcz w ograniczeniu i tylko lekko strawny w ograniczeniu produkty takie jak cebula, warzywa kapustne

Suplementacja: Inmunat Ocet jabłkowy i skrzyp polny Levanat Vivat digest Ostrożnie z suplementami silnie drenującymi

Choroby przewodu pokarmowego: Refluks żołądkowo-przełykowy Nadkwaśność Wrzody żołądka Zespół jelita drażliwego

Przyczyny: Nadmierne wydzielane soku żołądkowego Błędy dietetyczne zakażenie helicobacter pylori stres

Modyfikacje diety: Podaż składników odżywczych w normie fizjologicznej Ograniczenie produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Odpowiednia ilość płynów Posiłki małe objętościowo, w odpowiedniej temperaturze

Suplementacja: Levanat transit Vivat digest Wszystkie fiolki i syropy Ostrożnie z kapsułkami Najlepiej suplementy przyjmować po posiłku lub w większym rozcieńczeniu( z wodą)

Badanie , które warto zlecić: Test na Hp gastroskopia

Zaburzenia hormonalne: PCO Niedoczynność tarczycy Wysoka prolaktyna Wysoki poziom androgenów

Modyfikacja diety: Podaż składników odżywczych zgodnie z normami fizjologicznymi Ograniczenie produktów zawierających substancje goitrogenne( wolotwórcze) Warto wykluczyć węglowodany proste , gdyż sprzyjają zatrzymywaniu płynów metabolicznych, Należy zadbać o odpowiednią ilość płynów w diecie Przy PCO zwracamy uwagę na redukcję tkanki tłuszczowej

Suplementacja : Przy chorobach tarczycy nie stosujemy tabletek Slimbel system oraz Slimbel lipodren Nie powinno się stosować żelu i kremu Redunat Przy suplementacji selenu nie wprowadzamy fiolek i kapsułek Juvenki

Badania , które warto zlecić: Poziom TSH Usg tarczycy Obecność przeciwciał ( hashimoto) Poziom FT3 FT4

Nietolerancje pokarmowe: Obserwujemy organizm i wykluczamy produkty powodujące dolegliwości Warto wykluczyć produkty spożywcze dające reakcje krzyżowe Unikamy suplementów zawierających ekstrakty z roślin alergizujących klienta

Interakcje suplementów diety z lekami:

Żeń – szeń : nasila działanie leków przeciwdepresyjnych( objawy grypopodobne, wzrost stymulacji psychoaktywnej Podwyższa ciśnienie i może niwelować działanie leków przeciwnadciśnieniowych

Zeń- szeń: Nasila działanie leków przeciwcukrzycowych( nasila działanie hipoglikemizujące) Działa jak antagonista leków przeciwzakrzepowych( zmniejsza ich stężenie we krwi) Może obniżyć stężenie alkoholu we krwi nawet o 30%

Aloes zwyczajny: Może mieć toksyczny wpływ na enzymy wątrobowe Może nasilać działanie glikozydów nasercowych( zwiększa siłę skurczów , ale zmniejsza ich częstotliwość) w połączeniu z lekami przeciwarytmicznymi wzmaga wydalanie potasu zwiększając ryzyko wystąpienia działań niepożądanych stosowany razem z lekami moczopędnymi przyczynia się do niedoboru mikroelementów ( K, Mg, Ca)

Błonnik pokarmowy Może zmniejszyć działanie niektórych leków( leki przeciwdepresyjne lit nawet o 50%) nasila działanie leków obniżających poziom cholesterolu Może zmniejszać działanie leków hipoglikemicznych zmniejsza wchłanianie glikozydów nasercowych Śluzy roślinne ograniczają dostęp leków do śluzówki żołądka

Flawonoidy i furanokumaryny: Mogą zwiększać stężenie leków przeciwnadciśnieniowych we krwi ( zaburzają ich metabolizm) Obniżają działanie niektórych antybiotyków Nasilają działanie przeciwhistaminowe

Witaminy i mikroelementy: Witamina E zwiększa stężenie leków przeciwgrzybiczych oraz zmniejsza lepkość krwi Kwas foliowy może obniżać działanie fenytoiny( lek przeciwdrgawkowy i przeciwarytmiczny) Witamina B6 zmniejsza działanie leków przeciwdrgawkowych i uspokajających( barbituranów)

Witaminy i mikroelementy: Witamina B3 może nasilać działanie leków obniżających poziom cholesterolu, zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych podczas przyjmowania leków przeciwgruźliczych Wapń – obniża wchłanianie niektórych antybiotyków, może także nasilić toksyczność glikozydów nasercowych

Witaminy i mikrolelementy: Żelazo zmniejsza działanie antybiotyków , preparatów obniżających ciśnienie krwi oraz leków stosowanych w schorzeniach kosci Magnez znacząco zmniejsza wchłanianie żelaza oraz leków nadciśnieniowych, ponadto magnez zmniejsza wchłanianie antybiotyków, leków przeciwgrzybiczych, przeciwzakrzepowych oraz przeciwlękowych

Dzieci na diecie