8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie produkty były odpowiednio dobrane, by w posiłku nie zabrakło witamin, minerałów, białka i węglowodanów. Celem akcji było zwiększenie świadomości uczniów na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w ich diecie. Wykorzystaliśmy w tym celu m.in. Prezentacje i wiadomości dostępne na stronie programu : „Aktywnie po zdrowie”
W poniedziałek poprzedzający akcję upiekliśmy pełnoziarniste bułeczki poznając przy tej okazji znaczenie spożywania ciemnego pieczywa.
Wszystkie produkty posegregowaliśmy według wartości odżywczych. Układaliśmy je na stole, zwracając uwagę na estetykę. Taka bogata kompozycja wyglądała naprawdę apetycznie. Nawet nasze klasowe niejadki były zdumione tym co widziały.
Wśród naszych produktów nie zabrakło warzyw owoców płatków śniadaniowych z pełnego ziarna, nabiału i wędlin. Nawiązując do wiedzy zdobytej podczas realizacji programu „5 porcji warzyw, owoców i soku” wybieraliśmy produkty tak, aby zadbać o umysł, sprawność i odporność.
Aby wzbogacić nasze menu, rodzice uzupełnili je chlebem z dyni domowego wypieku i zadbali o to by zakupione produkty pochodziły z dobrych źródeł.
Samodzielnie korzystając z narzędzi kuchennych przygotowywaliśmy śniadanie wg własnej koncepcji. Nauczyciele podpowiadali jak skomponować zdrowy, smaczny posiłek i zachęcali do próbowania nowych smaków.
Próbowanie nowych smaków, samodzielne komponowanie posiłku, obecność kolegów i koleżanek, dyskusja na temat wartości przygotowanych dań, a przede wszystkim zjedzone porcje przygotowanego posiłku - są dowodem na to, że udział w tym programie miał sens. UCZNIOWIE KLASY II i III.