Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni
2 października 2012r. w naszej klasie postanowiliśmy spróbować upiec chleb. Wspierała nas w tym przedsięwzięciu pani Asia, ciocia naszej koleżanki.
Najpierw mieszanie, potem wyrabianie
… na koniec pieczenie.
Tak powstał …. … pyszny i pachnący chlebek
… oraz bułeczki. Przepis na bułeczki: Produkty: gotowa mieszanka i mleko. Wyrób: połączyć produkty i formować bułeczki. Pieczenie: ok. 1 godz. w temp. 160 ̊C.
Takiej kolejki po pieczywo dawno nie było.
Nikt nie grymasił, wszystkim bardzo smakowały nasze wypieki.
Następnego dnia zajęliśmy się przygotowaniem,,dodatków” do pieczywa. Nasza klasa zamieniła się w,,KOLOROWE KANAPKOWO”.
Długo robione, szybko zjedzone.
Przygotowanie sprawiło nam wiele radości …
… a jedzenie przyjemności.
Po takim śniadaniu dostaliśmy wiele,,mocy”, ale prawdziwy egzamin nastąpi 8 listopada.
Nadszedł oczekiwany dzień, w którym mieliśmy pokazać czego się nauczyliśmy. Musieliśmy wykonać „smaczne, zdrowe, szkolne jedzonko”. Zaproponowaliśmy pojedynek „BIALI contra CZARNI ”. Naszymi doradcami byli prawdziwi kucharze.
Tak prezentowali się „BIALI”
A tak „CZARNI” ze swoją,,MISTRZYNIĄ”.
Grupy przy pracy. CzarniBiali
Wykonaliśmy: tradycyjne KANAPECZKI (były jak z bajeczki)
Były też kanapki na ciepło, czyli tosty (w tym tosty na słodko), naleśniczki oraz ośmiorniczki. Naleśniki,,na słodko” były z serkiem i prażonymi jabłkami. Ośmiorniczki z paróweczek.
Coś na słodko? Czemu nie. Polecamy jogurciki (najlepiej robione wspólnie z koleżankami) Do przygotowania potrzebujemy tylko: jogurt typu greckiego, musli (tu akurat truskawkowe), owoce świeże lub mrożone. Efekt? Sami oceńcie.