Witamina E.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konsekwencje złego odżywiania
Advertisements

ZACHOWANIA KTÓRE POMOGĄ
Palić nie palić, oto jest pytanie……
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WPŁYW PALENIA NA NARZĄDY CZŁOWIEKA
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Zdrowe odżywianie.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
Jak utrzymać formę.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Jedz żółte owoce i warzywa
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„Owoce i warzywa w szkole’’
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Biologia Karolina Iwanowska
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Otyłość.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
„Szkodliwość palenia tytoniu.”
Zdrowy tryb życia.
ZAPALMY I ZAPLANUJMY SOBIE ŚMIERĆ,
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Owoce i warzywa.
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
CHOROBY PRZENOSZONE PRZEZ WEKTORY KWIETNIA. Roznosiciele-Wektory.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Skutki palenia tytoniu
Skutki palenia nikotyny
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Witamina D3 Kaja Kuzara.
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Witamina E

Rola w organizmie Witamina E chroni przed utelniaczmi. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Czym grozi nie dobór ? Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Skutkiem jej niedoboru są: rozdrażnienie, osłabienie koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

UWAGA ! Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E !

Czym grozi nadmiar ? Objawy: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia

Występowanie Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, soi, jajach, orzechach. Naturalne witaminy znajdziemy w warzywach kapuścianych, mięcie, szparagach, tranie i pokrzywie.

Występowanie