Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii oraz współczesnym życiu narodów świata. Poczynając od historii chleba, sposobów jego wytwarzania, na religijnej roli chleba w życiu różnych społeczeństw kończąc. Efektem projektu będzie nie tylko unikalne i nie mające precedensu wydawnictwo o CHLEBACH ŚWIATA. Planowane są cykle wystaw CHLEBY ŚWIATA ukazujących rolę i kulturowy sens, jaki odgrywa chleb w życiu codziennym współczesnego świata. Chcemy też ukazać różnorodność form, technologii, materiałów i surowców używanych do wytwarzania oraz wypieku chleba w wybranych krajach niemal wszystkich kontynentów. Projekt posiada niebanalne walory edukacyjne.
Monografia „ Chleby Świata” Głównym celem dokumentacyjnym projektu jest wydanie unikatowej w skali światowej monografii w formie eleganckiego edytorsko albumu próbującego podsumować aktualny stan wiedzy o historii i tradycji chleba, oraz opisać najbardziej znane rodzaje chleba na całym świecie. Zamierzamy uzupełnić monografię o zdjęcia, przepisy, a także opisy sposobów przyrządzania i wypieku opisanych chlebów.
„Chleby Świata” Europa : Bliny (Rosja), Sekaleipä (Finlandia), Flatbrod (Norwegia) Lefse (Norwegia), Knäckbröed (Szwecja), Pannekoek (Holandia) Pfannkuchen (Niemcy), Oatcakes (Szkocja), Barmbrack (Irlandia) Bagietka (Francja), Pain de mie (Francja), Ciabatta (Włochy) Focaccia (Włochy), Piada (Włochy), Pizza (Włochy), Bocadillo (Hiszpania)
„Chleby Świata” Azja Południowo Wschodnia: Khanom buang (Tajlandia), Khanom buang (Tajlandia), Roti Canai (Malezja), Pandesal (Filipiny) Chiny: Bing, Mantou, Sanchuisanda
„Chleby Świata” Indie, Sri Lanka i Pakistan: Bhakri, Chapati, Dosai, Naan Pappad, Paratha, Puri, Roti
„Chleby Świata” Bliski Wschód: Barbari (Iran), Sangak (Iran), Bliski Wschód: Barbari (Iran), Sangak (Iran), Lawasz (Armenia), Maca (Izrael), Pita (kraje arabskie)
„Chleby Świata” Afryka: Baladi (Egipt), Khubz (Maroko) Aish Mehahra (Egipt), Baladi (Egipt), Khubz (Maroko) Rghifa (Maroko), Injera (Etiopia, Somalia, Erytrea), Ngome (Mali)
„Chleby Świata” Ameryka Północna : Pancake, Sandwich bread
„Chleby Świata” Ameryka Południowa: Arepa, Tortilla, Bolillo (Meksyk), Arepa, Tortilla, Bolillo (Meksyk), Bizcohco (Peru)
Wystawa „Chleby Świata” Kłosy, ziarna i mąki
Wystawa „Chleby Świata” Kłosy i ziarna
Wystawa „Chleby Świata” Kłosy i ziarna
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA TERMIN: 13- 15 marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa blisko dworca PKP Warszawa Wileńska
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA Godziny otwarcia: piątek, 13 marca: 10.00 do 18.00 sobota, 14 marca: 10.00 do 18.00 niedziela, 15 marca: 10.00 do 16.00 WSTĘP WOLNY
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA Prezentacje w salach autorskich: piada, pita, podpłomyk podlaski rogal świętomarciński, bio pieczywo, Chleby z Indonezji, ziarna i starodawne mąki, Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka – Warszawa Chleb na zakwasie
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA Produkty na Jarmarku Chlebów i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta i inne
pokazy wypieku staropolskiego razowego pieczywa na zakwasie FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA pokazy wypieku staropolskiego razowego pieczywa na zakwasie w piekarni domowej, ekologiczne wędzenie wędlin.
FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA Uroczyste otwarcie FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA PIĄTEK, 13. MARCA o godz. 14.00 Ramowy program 13.00 Konferencja prasowa 14.00 uroczyste otwarcie TERMIN: 13 - 17 marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa