ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZDROWY TRYB ŻYCIA JEST MODNY!
Prawidłowe żywienie uczniów
Zasady Odżywiania.
Czy w diecie dzieci potrzebne są suplementy ?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Na sportowo to zawsze zdrowo
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!

1. Bądź codziennie aktywny fizycznie 1. Bądź codziennie aktywny fizycznie. Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną, sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Zaleca się co najmniej 60 minut codziennej aktywności fizycznej. Jaki wpływ na zdrowie ma uprawianie sportu?

2. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Oczywiście tej, która znajduje się z lewej strony

3. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów.

4. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja 4. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy - mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin. ŁATWY PRZEPIS: Kanapkowa pasta z fasoli puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku łyżka świeżego posiekanego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól i czarny pieprz do przybrania: czarne oliwki mała czerwona papryczka Fasolkę z puszki przepłukać zimną wodą i odcedzić. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić ostro do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Po przełożeniu do miseczki udekorować cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podawać ze świeżym pieczywem.

5. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

6. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Do smażenia stosuj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

7. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów 7. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Warto więc ograniczać słodycze.

8. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę 8. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Warto ograniczać dodawanie soli kuchennej do potraw do 5 gramów dziennie. Łatwiej się będzie od niej odzwyczaić, jeśli będziemy doprawiać nasze posiłki aromatycznymi ziołami, jak: majeranek, bazylia, oregano, czosnek.

9. Pij codziennie odpowiednią ilość wody 9. Pij codziennie odpowiednią ilość wody. W racjonalnym żywieniu ogromną rolę odgrywa picie dużej ilości płynów. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni z intensywniejszym wysiłkiem fizycznym (zajęcia WF-u czy inne zajęcia sportowe) jeszcze więcej. Można pić wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo-warzywne.

10. Pamiętaj o pięciu posiłkach.

11. Jedz zdrową, ekologiczną żywność. Modny i dobry jest powrót do natury, więc do rolnictwa ekologicznego.  Uprawy ekologiczne są pod względem biologicznym najlepszą i najnowocześniejszą formą rolnictwa.  Rolnictwo ekologiczne pozwala na optymalizację produkcji żywności przy minimalnym negatywnym wpływie na środowisko przyrodnicze, a także wytwarzanie i oferowanie konsumentom produktów rolnych najwyższej jakości oraz długotrwałą ochronę i poprawę stanu środowiska naturalnego. Ponad to wiele gospodarstw ekologicznych znajduje się niedaleko naszego miejsca zamieszkania czyli Miastka.

ŚWIERZNO: ŚWIERZENKO: SZYDLICE: Zbigniew Ginda Kierunek produkcji: roślinna Produkcja roślinna: zboża Produkty oferowane do sprzedaży: zboża ŚWIERZENKO: Marian Grzywacz Kierunek produkcji: roślinna, zwierzęca Produkcja roślinna: leszczyna, orzech włoski, róża pomarszczona, las i trawy Produkcja zwierzęca: bydło opasowe, bydło mięsne Jan Grzywacz Produkcja roślinna: sadownictwo Produkcja zwierzęca: owce, konie Produkty oferowane do sprzedaży: porzeczka czarna, aronia, orzech włoski i laskowy SZYDLICE: Ryszard Kalinowski Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca Produkcja roślinna: zboża Produkcja zwierzęca: bydło, trzoda Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, łubin, gryka, bydło, trzoda Andrzej Mojżeszko Kierunek produkcji: zwierzęca Produkcja zwierzęca: kury, króliki Produkty oferowane do sprzedaży: jajka, króliki

Źródło: www.pomorskie.eu GRĄDZIEŃ Jerzy Bruski Kierunek produkcji: roślinna i zwierzęca Produkcja roślinna: żyto, pszenica, łubin Produkcja zwierzęca: jagnięta Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, łubin, jagnięcina DRETYŃ: Piotr Kneblewski Kierunek produkcji: roślinna Produkcja roślinna: owies, żyto, topinambur Produkty oferowane do sprzedaży: zboża, topinambur Polski Związek Łowiecki „DRETYŃ” Produkcja roślinna: żyto, owies, kiszonka, topinambur Produkty oferowane do sprzedaży: żyto, owies, kiszonka, topinambur WĘGORZYNKO: Edward Szepel Tradycyjne wyroby wędliniarskie PASIEKA: Aquamar Hodowla ryb GRABOWO: Przetwórstwo mleka. Gospodarstwo Ekologiczne - Marian Nowak Źródło: www.pomorskie.eu