Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
PANI KatarzynY Kondaszuk
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Zapis prezentacji:

Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy

Kategorie żywieniowe WITAMINY PRODUKTY ZBOŻOWE PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO PRZETWORY MLECZNE ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

CO TO SĄ WITAMINY? Witaminami nazywa się szereg różnych związków, które są : Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach. Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów a tylko wyjątkowo do kilkudziesięciu miligramów. Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym.

RODZAJE WITAMIN WITAMINA A ROLA ŹRÓDŁO -wzrost i ogólny rozwój organizmu, -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra, -zapobiega nowotworom i chorobom serca. Ryby morskie, tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew.

WITAMINA B ŹRÓDŁO ROLA -produkcja krwinek czerwonych, -produkcja krwinek białych, -ochrona przed infekcjami, -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów. Drożdże, jaja, orzechy, fasola, ziemniaki, pieczywo ciemne, mleko, ser żółty, mięso, szpinak, makrela, kapusta, chleb biały, wątroba wołowa, wieprzowa, cielęca, jabłka, pomarańcze, ziarna zbóż.

WITAMINA C ROLA ŹRÓDŁO -wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran Porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypiorek, cebula, groszek, ziemniaki, pomidory, rzepa, rzodkiewka.

WITAMINA D ROLA ŹRÓDŁO -warunkuje odpowiednią twardość kości, -ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie. Ryby morskie, tran, węgorz, śledź, szprot, makrela, łosoś, wątroba cielęca, wieprzowa, wołowa, barania, żółtka jaj, masło zwykłe i roślinne, sery żółte.

WITAMINA E ROLA ŹRÓDŁO -chroni błony w organizmie przed uszkodzeniami, -hamuje rozwój miażdżycy, -obniża poziom cholesterolu we krwi Soja, kiełki zbóż, oleje roślinne - słonecznikowy i sojowy, jaja świeże całe, żółtko jaja, kasze - jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, tran, masło, masło roślinne, kapusta - czerwona i włoska, jarmuż, groszek zielony, brukselka, fasola biała, groch, płatki owsiane.

WITAMINA H ROLA ŹRÓDŁO -zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu, -pomaga utrzymać zdrową skórę i włosy, -jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy Ziarno pszenicy, jaja, mleko, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, banany, winogrona, pomarańcze, kalafior, groch, szpinak, cebula, sałata, buraki, marchew, kapusta, drożdże, grzyby.

WITAMINA K ROLA ŹRÓDŁO -warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, -pomaga zrastaniu się złamanych kości, -wzmacnia kości Lucerna, szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba

PRODUKTY ZBOŻOWE Pokarmy przygotowane ze zbóż, takich jak pszenica, ryż czy owies, są podstawą diety. Zapewniają witaminy, składniki mineralne, węglowodany i inne substancje niezbędne dla zdrowia. Produkty zbożowe zawierają mało tłuszczu, chyba że jest on dodany w procesie przygotowania pokarmu lub bezpośrednio przed spożyciem. Produkty pełnoziarniste różnią się od wysoko oczyszczonych ilością zawartego błonnika i innych wartościowych substancji odżywczych. Także pełnoziarniste pokarmy różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Dlatego należy jeść różnorodne pełnoziarniste pokarmy. Spożywanie razowego chleba, płatków owsianych i innych nieoczyszczonych produktów zbożowych jako wzór prozdrowotnej diety, pomoże Ci uniknąć wielu przewlekłych chorób. Zadbaj więc, aby przynajmniej sześć Twoich potraw w ciągu dnia zawierało nieoczyszczone zboża.

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO Produkty pochodzenia roślinnego są znacznie zdrowsze od produktów zwierzęcych, ponieważ spożywanie ich nie powoduje zwiększenia poziomu cholesterolu w naszym organizmie. Najczęściej spożywanymi przez nas produktami roślinnymi są np. oleje roślinne np. słonecznikowe, rzepakowe itp. Jednak każde dziecko wie, że najlepiej jest spożywać przede wszystkim dużo warzyw i owoców, ponieważ zawierają one dużo witamin i nie szkodzą naszemu organizmowi.

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO Produkty pochodzenia zwierzęcego, jak sama nazwa wskazuje, to produkty uzyskiwane od zwierząt. Pokarmy zwierzęce są bogate w białko i tłuszcze oraz inne wysokoenergetyczne składniki. Pamiętajmy, że wszystko jest dobre i potrzebne ale w umiarkowanej ilości. Nie wszystko, co smaczne, jest zdrowe. Nadmiar spożywanego mięsa i innych tego typu produktów powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko miażdżycy.

PRZETWORY MLECZNE Mleko zawiera dużo wapnia i fosforu. Te dwa składniki gwarantują nam mocne kości oraz zdrowe zęby. Mleko jak również jego przetwory dostarcza nam dużo elementów niezbędnych dla pełnego zdrowia. Najlepiej jest je spożywać na śniadanie w połączeniu z produktami zbożowymi. Takie śniadaniowe menu gwarantuje udany dzień pełen wigoru i sił witalnych.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA . Mycie rąk przed każdym posiłkiem. Mycie produktów przeznaczonych do spożycia. Sprawdzanie daty ważności produktów. Staranne i estetyczne przygotowywanie posiłków. Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu. Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu. Używanie masła zamiast margaryny.

CIĄG DALSZY… Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. Spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać. Spożywanie  minimum 1 litr dziennie wody niegazowanej z dodatkiem cytryny. Ograniczenie ilości spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.

10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

W prezentacji wykorzystano następujące strony internetowe http://zdrowazywnosc.muchomory.pl/ http://www.mapazdrowia.info/zdrowa-zywnosc-zalety-zdrowego-odzywiania/ http://www.wlasnezdrowie.pl/tag/odzywianie http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-czy-chleb-tuczy,nId,324135 http://przystole.blox.pl/2010/02/Ciemny-chleb-z-sezamem.html http://www.we-dwoje.pl/produkty;pelnoziarniste,tag,33278.html http://www.zdrowie.med.pl/nadcisnienie/nad_04a.html http://www.601100100.pl/pl/sekcja/porada/artykuly/czytaj/673-pijmy_wode_mineralna.html http://eaglepackpolska.pl/skladniki.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko