W zdrowym ciele zdrowy duch!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Prawidłowe żywienie uczniów
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
PANI KatarzynY Kondaszuk
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Racjonalne Odżywianie
Odżywiamy się zdrowo! W klasie 1b.
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Prawidłowe żywienie uczniów
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO! JESTEŚMY AKTYWNI FIZYCZNIE!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, człowiek z pokarmu czerpie.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Wykonały: Ewa Skóra kl. III f i Marta Wysocka kl. III f.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

W zdrowym ciele zdrowy duch! - jedz zdrowo, bądź zdrów! Prezentacja dla uczniów klas I-III ZS w Brzeźnie

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

Przestrzegaj Piramidy Zdrowego Żywienia a także stosuj się do następujących rad…

Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie; Każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników odżywczych np. produkty mleczne dostarczają wapnia i białka, ale nie zawierają witaminy C, którą zawierają m.in. owoce i warzywa.

W zdrowym ciele zdrowy duch! Ćwicz co dziennie co najmniej 60 minut dziennie! Spędzaj swój czas aktywnie.

Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów; Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej!

Ograniczaj spożycie soli Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę! Sól kuchenną należy ograniczyć do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka); Ilość ta obejmuje łącznie sól pochodzącą z artykułów spożywczych oraz tę, którą zużywamy, dosalając potrawy; Potrawy doprawiaj ziołami! Odstaw słone przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki solone).

Pij codziennie odpowiednią ilość wody Dzieci powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody; W przypadku, kiedy w danym dniu wysiłek fizyczny jest intensywniejszy, np. odbywają się zajęcia wf-u, podaż płynów powinna być znacznie większa; Wybieraj wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo-warzywnych oraz soki owocowe;

Pij mleko! Dietetycy uważają, że 2-3 szklanki mleka dziennie to idealna porcja by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń. Ci, którzy nie przepadają za mlekiem lub go nie tolerują, mogą je zastępować rozmaitymi przetworami mlecznymi. Tyle samo wapnia co w szklance mleka odnajdziemy w: 150-175g jogurtu, 250g maślanki lub kefiru, 350g serwatki, w 30g sera żółtego lub 130g sera twarogowego. Aby mieć spokojne sumienie, że organizm nie cierpi na niedobór wapnia, wystarczy wypić dziennie dwie szklanki dziennie mleka lub innego napoju mlecznego, spożyć 50g sera twarogowego oraz 20g sera żółtego.

RODZAJE WITAMIN WITAMINA A ROLA ŹRÓDŁO -wzrost i ogólny rozwój organizmu , -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra, -zapobiega nowotworom i chorobom serca Ryby morskie , tran , wątroba wołowa , wątroba wieprzowa , węgorz , żółtko jaj , masło , oleje roślinne , szpinak , morele , sałata , jarmuż , dynia, groszek zielony , boćwina , szczaw , marchew .

WITAMINA B ROLA ŹRÓDŁO -produkcja krwinek czerwonych , -produkcja krwinek białych, -ochrona przed infekcjami , -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów Drożdże, jaja, orzechy, fasola, ziemniaki, pieczywo ciemne, mleko, ser żółty, mięso, szpinak, makrela, kapusta, chleb biały, wątroba wołowa, wieprzowa, cielęca, jabłka, pomarańcze, ziarna zbóż .

-wzmacnianie kości, chrząstek, WITAMINA C ROLA ŹRÓDŁO -wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran Porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypiorek, cebula, groszek, ziemniaki, pomidory, rzepa, rzodkiewka.

WITAMINA K ROLA ŹRÓDŁO -warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, -pomaga zrastaniu się złamanych kości, -wzmacnia kości Lucerna, szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba

Czego unikać? Fast Foodów,słodyczy,chipsów, coca coli i innych napojów tego typu

Przez wakacje pamiętaj, że zdrowie to:

Prezentację przygotowała : Justyna Ziemniarska