W zdrowym ciele zdrowy duch! - jedz zdrowo, bądź zdrów! Prezentacja dla uczniów klas I-III ZS w Brzeźnie
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Przestrzegaj Piramidy Zdrowego Żywienia a także stosuj się do następujących rad…
Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie; Każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników odżywczych np. produkty mleczne dostarczają wapnia i białka, ale nie zawierają witaminy C, którą zawierają m.in. owoce i warzywa.
W zdrowym ciele zdrowy duch! Ćwicz co dziennie co najmniej 60 minut dziennie! Spędzaj swój czas aktywnie.
Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów; Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej!
Ograniczaj spożycie soli Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę! Sól kuchenną należy ograniczyć do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka); Ilość ta obejmuje łącznie sól pochodzącą z artykułów spożywczych oraz tę, którą zużywamy, dosalając potrawy; Potrawy doprawiaj ziołami! Odstaw słone przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki solone).
Pij codziennie odpowiednią ilość wody Dzieci powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody; W przypadku, kiedy w danym dniu wysiłek fizyczny jest intensywniejszy, np. odbywają się zajęcia wf-u, podaż płynów powinna być znacznie większa; Wybieraj wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo-warzywnych oraz soki owocowe;
Pij mleko! Dietetycy uważają, że 2-3 szklanki mleka dziennie to idealna porcja by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń. Ci, którzy nie przepadają za mlekiem lub go nie tolerują, mogą je zastępować rozmaitymi przetworami mlecznymi. Tyle samo wapnia co w szklance mleka odnajdziemy w: 150-175g jogurtu, 250g maślanki lub kefiru, 350g serwatki, w 30g sera żółtego lub 130g sera twarogowego. Aby mieć spokojne sumienie, że organizm nie cierpi na niedobór wapnia, wystarczy wypić dziennie dwie szklanki dziennie mleka lub innego napoju mlecznego, spożyć 50g sera twarogowego oraz 20g sera żółtego.
RODZAJE WITAMIN WITAMINA A ROLA ŹRÓDŁO -wzrost i ogólny rozwój organizmu , -warunkuje dobry wzrok, -zdrowa skóra, -zapobiega nowotworom i chorobom serca Ryby morskie , tran , wątroba wołowa , wątroba wieprzowa , węgorz , żółtko jaj , masło , oleje roślinne , szpinak , morele , sałata , jarmuż , dynia, groszek zielony , boćwina , szczaw , marchew .
WITAMINA B ROLA ŹRÓDŁO -produkcja krwinek czerwonych , -produkcja krwinek białych, -ochrona przed infekcjami , -prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz włosów Drożdże, jaja, orzechy, fasola, ziemniaki, pieczywo ciemne, mleko, ser żółty, mięso, szpinak, makrela, kapusta, chleb biały, wątroba wołowa, wieprzowa, cielęca, jabłka, pomarańcze, ziarna zbóż .
-wzmacnianie kości, chrząstek, WITAMINA C ROLA ŹRÓDŁO -wzmacnianie kości, chrząstek, ścięgien i wiązadeł, -zwiększanie odporności naszego organizmu, -przyspieszanie gojenia się ran Porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypiorek, cebula, groszek, ziemniaki, pomidory, rzepa, rzodkiewka.
WITAMINA K ROLA ŹRÓDŁO -warunkuje prawidłowe krzepnięcie krwi, -pomaga zrastaniu się złamanych kości, -wzmacnia kości Lucerna, szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba
Czego unikać? Fast Foodów,słodyczy,chipsów, coca coli i innych napojów tego typu
Przez wakacje pamiętaj, że zdrowie to:
Prezentację przygotowała : Justyna Ziemniarska