Sok z malin Przepis
Pyszny i zdrowy jest sok malinowy! Piję go często, dobrze się czuję. I na dodatek świetnie smakuje. Najlepszy z herbatką sok malinowy, wtedy każdy organizm będzie zdrowy.
Składniki: maliny (mrożone)-2 kg cukier kryształ–1 kg
Przybory i narzędzia kuchenne: słój, gaza, sitko, garnek, słoiczki,
1. Sposób przygotowania: Na dno dużego słoja wsypać warstwę cukru. Wyłożyć część malin, zasypać cukrem. Czynność powtarzać do wyczerpania owoców. Na wierzchu musi znaleźć się warstwa cukru. Słój przykryć gazą i obwiązać nitką lub gumką.
1. 1. cukier 2. maliny 3. cukier 4. maliny 5. cukier gaza
1. Ile jest w słoju warstw malin? 2. Ile jest w słoju warstw cukru? 3. Ile jest w słoju wszystkich warstw składników na sok z malin?
Odstawić w ciepłe, ale zacienione miejsce na 3 – 4 dni. 4. Jaki jest dziś dzień tygodnia? poniedziałek wtorekśrodaczwartekpiąteksobotaniedziela
5. Jaki będzie dzień tygodnia za 3 dni? 6. Jaki będzie dzień tygodnia za 4 dni? poniedziałek wtorekśrodaczwartekpiąteksobotaniedziela Tego dnia można zacząć dalsze działania
2. Po 3 – 4 dniach zamieszać sok. Przecedzić owoce z sokiem przez sitko wyłożone gazą. Owoce dokładnie odcisnąć, aby uzyskać jak najwięcej soku.
3. Sok z cukrem zagotować. Tuż przed zagotowaniem wytworzą się osady, które usuwamy. Sok gotować do 3 minut.
4. Jeżeli sok chcemy przechowywać, wrzący sok przelać do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak do wystudzenia. Gotowe.
Ile wyszło soku? Co potrzebujesz, żeby to wiedzieć? Miarkę
Termometry – mierzą temperaturę, czyli określają ciepło – zimno w stopniach Celsjusza termometr zaokienny
Termometr pokojowy
Termometr lekarski
Termometr kuchenny
Zaparz sobie herbatę z sokiem z malin NA ZDROWIE