Witamina C Co to jest?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
Przygotowała: W. Wójcicka
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Poznajcie nowy produkt- EnjoyNT Harpago Żel -w trosce o Twoje stawy
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Owoce i warzywa w szkole
Biologia Karolina Iwanowska
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
OsteoSanum Specjalistyczny produkt do profilaktyki osteoporozy.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Witamina C Co to jest?

Witamina C Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Inaczej kwas askorbinowy Wykorzystanie witaminy C w organizmie \/

Witamina C Funkcje Wykorzystanie w organizmie. zwiększa odporność organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji wit aminy E, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Badania wskazują że brak witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania. Co gdy jej nie ma ? \/

Witamina C Objawy choroby szkorbut \/ samoistne krwawienia bóle mięśni, stawów i kości ogólne osłabienie zapalny przerost dziąseł, kiwanie się i wypadanie zębów słabe gojenie ran depresja U człowieka objawy tej awitaminozy pojawiają się po około 70 dniach diety. W dawnych czasach zapadali na nią marynarze, mieszkańcy obleganych twierdz oraz więźniowie, m.in. łagrów rosyjskich i sowieckich, w których chorobę tę nazywano „ cyngą " Brak witaminy C. Szkorbut- choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu. Główne objawy dotyczą tkanki łącznej. Brak kwasu askorbinowego oznacza, brak dojrzewania kolagenu.

Witamina C Źródła w pożywieniu. Papryczka chili zielona. Nać pietruszki. Brukselka. Owoce róży. Cytryna. Papryka. Pomidory. Grejpfrut. Cebula. Pstrąg. Mleko. Wątroba wołowa i wieprzowa. Produkty zwierzęce niestety po obróbce termicznej tracą większość witaminy. Witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych, którą niszczy wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz na bezpośredni kontakt z powietrzem.

Ciekawostki Ciekawostki Witamina C Brytyjsko-Portugalskie badania wykazały odmładzające właściwości WITAMINY C. Palenie papierosów niszczy witaminę C. Duża ilość witaminy C może wpływać na zafałszowanie wyników analizy krwi. Ponieważ witamina C umożliwia wytwarzanie rozpuszczających tłuszcz hormonów stresu, można ją uznać za skuteczny środek odchudzający. Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C. Ciekawostki Ciekawostki

Wykonał: Hubert Strzała Przy pomocy: „Wikipedia wolna encyklopedia” Witamina C Wykonał: Hubert Strzała Przy pomocy: „Wikipedia wolna encyklopedia”