Witamina C Co to jest?
Witamina C Organiczny związek chemiczny z grupy witamin. Przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Inaczej kwas askorbinowy Wykorzystanie witaminy C w organizmie \/
Witamina C Funkcje Wykorzystanie w organizmie. zwiększa odporność organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji wit aminy E, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Badania wskazują że brak witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania. Co gdy jej nie ma ? \/
Witamina C Objawy choroby szkorbut \/ samoistne krwawienia bóle mięśni, stawów i kości ogólne osłabienie zapalny przerost dziąseł, kiwanie się i wypadanie zębów słabe gojenie ran depresja U człowieka objawy tej awitaminozy pojawiają się po około 70 dniach diety. W dawnych czasach zapadali na nią marynarze, mieszkańcy obleganych twierdz oraz więźniowie, m.in. łagrów rosyjskich i sowieckich, w których chorobę tę nazywano „ cyngą " Brak witaminy C. Szkorbut- choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu. Główne objawy dotyczą tkanki łącznej. Brak kwasu askorbinowego oznacza, brak dojrzewania kolagenu.
Witamina C Źródła w pożywieniu. Papryczka chili zielona. Nać pietruszki. Brukselka. Owoce róży. Cytryna. Papryka. Pomidory. Grejpfrut. Cebula. Pstrąg. Mleko. Wątroba wołowa i wieprzowa. Produkty zwierzęce niestety po obróbce termicznej tracą większość witaminy. Witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych, którą niszczy wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz na bezpośredni kontakt z powietrzem.
Ciekawostki Ciekawostki Witamina C Brytyjsko-Portugalskie badania wykazały odmładzające właściwości WITAMINY C. Palenie papierosów niszczy witaminę C. Duża ilość witaminy C może wpływać na zafałszowanie wyników analizy krwi. Ponieważ witamina C umożliwia wytwarzanie rozpuszczających tłuszcz hormonów stresu, można ją uznać za skuteczny środek odchudzający. Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C. Ciekawostki Ciekawostki
Wykonał: Hubert Strzała Przy pomocy: „Wikipedia wolna encyklopedia” Witamina C Wykonał: Hubert Strzała Przy pomocy: „Wikipedia wolna encyklopedia”