Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa
Ciekawostki-jedz zdrowo. Przed spożyciem owoców lub warzyw należy je umyć. Witaminy muszą być obecne w naszym organizmie , aby mógł dobrze funkcjonować. W skórce owoców lub warzyw jest najwięcej witamin, więc nie powinniśmy jej obierać. W owocach jest energia ożywiająca umysł i ciało. Dzięki wysokiej zawartości wody (80%), większość owoców zawiera mało kalorii. Warzywa to cenne źródło minerałów m.in. Potasu i magnezu. Warzywa nie mają wiele kalorii, zapewniają świetne zdrowie.
Witaminy poszczególnych owoców. Jabłka-witamina A, B, PP. Brzoskwinia- witamina A, B1, B2, B3, B6, PP. Śliwka-witamina C, A, E, B, B1, B2, B3, B5, B6.
Witaminy poszczególnych warzyw. Marchewka- witamina B1, B2, B3, K, PP, H, E. Rzodkiewka- witamina B6, C, K. Cebula- witamina C, B1, B2, B6, K, E, PP.
Rodzaje warzyw i owoców . Warzywa dzielimy na kapustne , cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepkowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne, np. brokuł, por, seler, burak. Natomiast owoce na suszone, pękające, niepękające i soczyste (mięsiste),np. łuszczynka, orzech i jagoda.