Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Ostroszowicach
To my, drugaki, uczniowie Szkoły Podstawowej w Ostroszowicach. Jest nas szesnaścioro: 9 dziewczynek i 7 chłopców. Razem z naszą panią Elżbietą Juziuk – Janicką założyliśmy Klub Śniadaniowy. Przez pięć kolejnych dni, od poniedziałku do piątku, 22 – 26 października, poznawaliśmy zasady zdrowego odżywiania się i wspólnie spożywaliśmy drugie śniadanie.
Dzień 1: Śniadanie daje moc Poznaliśmy zasady: - do szkoły przychodź po śniadaniu i ze śniadaniem; - zawsze myj ręce przed posiłkiem; - mleko, jogurt, sery to podpora mocnych kości. Doświadczenie z balonikiem uświadomiło nam jak ważne jest zjedzenie rano, przed wyjściem z domu, pożywnego posiłku Dowiedzieliśmy się także czym jest brud i jakie niebezpieczeństwa z niego wynikają. Dlatego nauczyliśmy się jak należy prawidłowo myć ręce. Umyliśmy także gruszki, które otrzymaliśmy od pani na drugie śniadanie.
Po śniadaniu obejrzeliśmy doświadczenia ukazujące nam jak ważne w naszej diecie są produkty bogate w wapń. Kwas octowy ładnie nie pachnie.Ile jeszcze te skorupki wytrzymają?Co się z tymi skorupkami stanie? Nasz plakat będzie super! Wiemy już, które produkty są bogate w wapń. Z przyjemnością i z myślą o naszych kościach wypiliśmy kartonik mleka. Później wykonaliśmy plakaty reklamujące mleko, jogurty i sery.
Dzień 2: Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę. Poznaliśmy kolejne zasady: - pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę; - jedz o stałych porach i nie śpiesz się; - obiad to zapas siły na aktywne popołudnie; - kolację zjadaj wieczorem, ale nie przed snem. Nasze ciało potrzebuje różnych produktów, które w ciągu dnia powinny do niego trafić poprzez 5 posiłków. Powinniśmy sobie planować kiedy i co będziemy jedli. Obserwacja klepsydry i doświadczenie ukazujące działanie kwasu żołądkowego uświadomiło nam konieczność jadania posiłków w równych odstępach czasu Szukaliśmy w jakich produktach znajdują się potrzebne nam składniki mineralne i witaminy. Ciepły obiad dostarczy nam energii na resztę dnia. Warto go zjeść z rodziną, w miłej atmosferze, przy ładnie nakrytym stole. Co kwas żołądkowy robi z pokarmem? Zegar czasu – planujemy kiedy jeść.
Warzywka do kanapek – obowiązkowo.Smarowanie nie jest trudne. Konsekwencje późno, w nadmiernych ilościach zjedzonej kolacji mogą być przykre. Kolacja powinna być lekkostrawna i należy ja spożyć dwie godziny przed snem.. Każda z grup,,badaczy zdrowego odżywiania się”zaproponowała menu na taka kolację wykorzystując zgromadzone produkty: różne gatunki chleba, wędliny, sery, jajka i warzywa. Nasze kanapki Przygotowaliśmy tylko tyle kanapek, ile byliśmy w stanie zjeść. Jedzenia nie wyrzuca się! Dzień zakończyliśmy degustacją przy estetycznie nakrytych stołach, z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się.
Dzień 3: Dokonujemy dobrych wyborów Kolejne zasady, które poznaliśmy: - dzień bez 5 porcji warzyw, owoców lub soku to dzień stracony; - mięso, jajka czy ryby – możesz wybierać; - pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki. Owoce,warzywa i soki dostarczają naszemu organizmowi witamin i minerałów, dlatego każdego dnia należy zjeść ich 5 porcji. Każda grupa przygotowała więc surówkę lub sałatkę. W trakcie pracy bawiliśmy się w odgadywanie produktów na podstawie ich smaku. Kapustę drobno siekamy.Jabłka ścieramy na tarce. Kroimy owoce na sałatkę.
Z krzyżówką też sobie poradzimy! Na stole pojawiły się także różne rodzaje chleba. Na deser sałatka owocowa. W końcu próbujemy wykonane przez nas surówki i sałatki. A potem... Przygotowane przez panią Elę kasze. Surówki i sałatki gotowe, ale degustację odkładamy na później. Przed nami kolejne wyzwania! Już wiemy, że kolejnym ważnym składnikiem w naszej diecie są białka zwierzęce, których należy szukać w mięsie, jajkach i rybach. Wreszcie nakrywamy do stołów. I tu kolejna niespodzianka – zgadywanka. Nazywamy i smakujemy różne ziarna i nasiona – źródło białka roślinnego, błonnika i skrobi. Kaszę da się zjeść!
Na koniec pani zaprosiła nas do zabawy plastycznej, w której wykorzystaliśmy nasiona i kasze.,,Namalowaliśmy” nimi słoneczne mandale.
Dzień 4: Czym gasić pragnienie? Poznaliśmy ostatnie zasady: - ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem; - dobrą wodą gaś pragnienie. Warto się ruszać! Wszystko co zjemy dostarcza naszemu organizmowi kalorii. Jeżeli zjemy ich więcej niż powinniśmy, ich nadmiar osadzi się w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Aby temu zapobiec trzeba się ruszać i ćwiczyć. Ćwicząc wzmacniamy nasze mięśnie, stawy i kości.
Soki są pyszne! Jedna z naszych plakietek propagująca picie wody.Którą wodę wybrać? Po ćwiczeniach mieliśmy ochotę czegoś się napić. Napojów jest wiele, ale który wybrać, który jest zdrowy? Już wiemy, że napój niegazowany. Soki są smaczne i zdrowe, ale zawierają cukier, więc pijemy je z umiarem. Najlepiej pić wodę. Wykonaliśmy plakietki z tą informacją.
Dzień 5: Co wiemy o zdrowym żywieniu Dziś braliśmy udział w grze, w której wykorzystywaliśmy zdobytą w ciągu 5 dni wiedzę i musieliśmy podejmować właściwe decyzje dotyczące sytuacji życiowych z uwzględnieniem zasad zdrowego odżywiania się.. Podczas gry konsultacja przed podjęciem decyzji obowiązkowa.. Ile oczek uda mi się wyrzucić tym razem? Czy trafię na pole z gwiazdką, aby mieć szansę na zdobycie przez drużynę dodatkowego punktu? Pierwsi jesteśmy na mecie!
Nadszedł czas na podsumowanie współzawodnictwa. Było wiele emocji. Każda z drużyn chciała wygrać. Za aktywny udział w zajęciach wszyscy otrzymaliśmy certyfikaty ukończenia,,kursu zdrowego odżywiania się”. Wygrała drużyna Oli, Ani, Michała i Karola. Otrzymali dodatkowo nagrody książkowe. Rodzicom oraz wszystkim innym osobom, które pomogły nam poznawać zasady zdrowego odżywiania się, a przy tym jeszcze miło się bawić, serdecznie wraz z panią Elą dziękujemy.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy cierpliwie śledzili nasze poczynania i poświecili nam swój czas i uwagę. Zdjęcia: Elżbieta Juziuk – Janicka Źródło wykorzystanych clip artów: Internet