Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Ostroszowicach.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Dzień Zdrowego Śniadania
Zasady zdrowego żywienia
My kolorowe kredki serdecznie wszystkich witamy w imieniu uczniów klasy drugiej (Publicznej Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki) zapraszamy.
SZKOŁA PODSTAWOWA Im . Jana Pawła ii W Smolniku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zespół Szkół w Bakałarzewie
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W INOWROCŁAWIU.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Szkoła Podstawowa w Dobrej
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Śniadanie daje moc !!.
0 Klub śniadaniowy w klasie II w Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum nr 1 im.Kazimierza Wielkiego w Białym Dunajcu.
Katolicka Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Dąbrowie Górniczej.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Jem zdrowo.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
„Śniadanie Daje Moc” Publiczna Szkoła Podstawowa Nr5 w Nisku
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
PO ZAKOŃCZENIU CYKLU ZAJĘĆ POTRAFIMY ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIA: DLACZEGO NALEŻY MYĆ RĘCE PRZED KAŻDYM POSIŁKIEM? DLACZEGO TRZEBA PAMIĘTAĆ O DRUGIM ŚNIADANIU?
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH MYSŁOWICE, Plac Wolności 3 tel./fax.: (032)
Klasa III a. HALO! To my uczniowie klasy III a ze Szkoły Podstawowej nr 21 w Białymstoku. Chcieliśmy się przekonać, czy śniadanie naprawę daje moc? Zobaczcie.
Karol Jula Natala Wojtek Hubert Nikola Krystian Ola
„W zdrowym ciele, zdrowy duch” Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Zdrowo żyjemy, bo wiemy co jemy!
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Szko ł a Podstawowa Nr 1 im. Przyjació ł Ziemi, Cz ł uchów Klasa Ic – Integracyjna Wych.: Aldona Pigo ń ska Katarzyna Krawczyk-Pokrzywinska.
Śniadanie daje moc klasa II, 2012/2013 Szkoła Podstawowa im
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
POKAZ Ś NIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA w ŻÓŁTNICY KLASA III.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŚNIADANIE DAJE MOC KLUBY ŚNIADANIOWE KL. I, KL.II, KL.III SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARII.
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
8 Listopada 2013 Odział Przedszkolny w Szkole Podstawowej nr 2 w Słubicach.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Śniadanie daje moc Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy Dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im. Louisa Braille’a ul. Krasińskiego
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
z Oddziałami Integracyjnymi
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Ostroszowicach

To my, drugaki, uczniowie Szkoły Podstawowej w Ostroszowicach. Jest nas szesnaścioro: 9 dziewczynek i 7 chłopców. Razem z naszą panią Elżbietą Juziuk – Janicką założyliśmy Klub Śniadaniowy. Przez pięć kolejnych dni, od poniedziałku do piątku, 22 – 26 października, poznawaliśmy zasady zdrowego odżywiania się i wspólnie spożywaliśmy drugie śniadanie.

Dzień 1: Śniadanie daje moc Poznaliśmy zasady: - do szkoły przychodź po śniadaniu i ze śniadaniem; - zawsze myj ręce przed posiłkiem; - mleko, jogurt, sery to podpora mocnych kości. Doświadczenie z balonikiem uświadomiło nam jak ważne jest zjedzenie rano, przed wyjściem z domu, pożywnego posiłku Dowiedzieliśmy się także czym jest brud i jakie niebezpieczeństwa z niego wynikają. Dlatego nauczyliśmy się jak należy prawidłowo myć ręce. Umyliśmy także gruszki, które otrzymaliśmy od pani na drugie śniadanie.

Po śniadaniu obejrzeliśmy doświadczenia ukazujące nam jak ważne w naszej diecie są produkty bogate w wapń. Kwas octowy ładnie nie pachnie.Ile jeszcze te skorupki wytrzymają?Co się z tymi skorupkami stanie? Nasz plakat będzie super! Wiemy już, które produkty są bogate w wapń. Z przyjemnością i z myślą o naszych kościach wypiliśmy kartonik mleka. Później wykonaliśmy plakaty reklamujące mleko, jogurty i sery.

Dzień 2: Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę. Poznaliśmy kolejne zasady: - pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę; - jedz o stałych porach i nie śpiesz się; - obiad to zapas siły na aktywne popołudnie; - kolację zjadaj wieczorem, ale nie przed snem. Nasze ciało potrzebuje różnych produktów, które w ciągu dnia powinny do niego trafić poprzez 5 posiłków. Powinniśmy sobie planować kiedy i co będziemy jedli. Obserwacja klepsydry i doświadczenie ukazujące działanie kwasu żołądkowego uświadomiło nam konieczność jadania posiłków w równych odstępach czasu Szukaliśmy w jakich produktach znajdują się potrzebne nam składniki mineralne i witaminy. Ciepły obiad dostarczy nam energii na resztę dnia. Warto go zjeść z rodziną, w miłej atmosferze, przy ładnie nakrytym stole. Co kwas żołądkowy robi z pokarmem? Zegar czasu – planujemy kiedy jeść.

Warzywka do kanapek – obowiązkowo.Smarowanie nie jest trudne. Konsekwencje późno, w nadmiernych ilościach zjedzonej kolacji mogą być przykre. Kolacja powinna być lekkostrawna i należy ja spożyć dwie godziny przed snem.. Każda z grup,,badaczy zdrowego odżywiania się”zaproponowała menu na taka kolację wykorzystując zgromadzone produkty: różne gatunki chleba, wędliny, sery, jajka i warzywa. Nasze kanapki Przygotowaliśmy tylko tyle kanapek, ile byliśmy w stanie zjeść. Jedzenia nie wyrzuca się! Dzień zakończyliśmy degustacją przy estetycznie nakrytych stołach, z zachowaniem zasad kulturalnego zachowania się.

Dzień 3: Dokonujemy dobrych wyborów Kolejne zasady, które poznaliśmy: - dzień bez 5 porcji warzyw, owoców lub soku to dzień stracony; - mięso, jajka czy ryby – możesz wybierać; - pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki. Owoce,warzywa i soki dostarczają naszemu organizmowi witamin i minerałów, dlatego każdego dnia należy zjeść ich 5 porcji. Każda grupa przygotowała więc surówkę lub sałatkę. W trakcie pracy bawiliśmy się w odgadywanie produktów na podstawie ich smaku. Kapustę drobno siekamy.Jabłka ścieramy na tarce. Kroimy owoce na sałatkę.

Z krzyżówką też sobie poradzimy! Na stole pojawiły się także różne rodzaje chleba. Na deser sałatka owocowa. W końcu próbujemy wykonane przez nas surówki i sałatki. A potem... Przygotowane przez panią Elę kasze. Surówki i sałatki gotowe, ale degustację odkładamy na później. Przed nami kolejne wyzwania! Już wiemy, że kolejnym ważnym składnikiem w naszej diecie są białka zwierzęce, których należy szukać w mięsie, jajkach i rybach. Wreszcie nakrywamy do stołów. I tu kolejna niespodzianka – zgadywanka. Nazywamy i smakujemy różne ziarna i nasiona – źródło białka roślinnego, błonnika i skrobi. Kaszę da się zjeść!

Na koniec pani zaprosiła nas do zabawy plastycznej, w której wykorzystaliśmy nasiona i kasze.,,Namalowaliśmy” nimi słoneczne mandale.

Dzień 4: Czym gasić pragnienie? Poznaliśmy ostatnie zasady: - ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem; - dobrą wodą gaś pragnienie. Warto się ruszać! Wszystko co zjemy dostarcza naszemu organizmowi kalorii. Jeżeli zjemy ich więcej niż powinniśmy, ich nadmiar osadzi się w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Aby temu zapobiec trzeba się ruszać i ćwiczyć. Ćwicząc wzmacniamy nasze mięśnie, stawy i kości.

Soki są pyszne! Jedna z naszych plakietek propagująca picie wody.Którą wodę wybrać? Po ćwiczeniach mieliśmy ochotę czegoś się napić. Napojów jest wiele, ale który wybrać, który jest zdrowy? Już wiemy, że napój niegazowany. Soki są smaczne i zdrowe, ale zawierają cukier, więc pijemy je z umiarem. Najlepiej pić wodę. Wykonaliśmy plakietki z tą informacją.

Dzień 5: Co wiemy o zdrowym żywieniu Dziś braliśmy udział w grze, w której wykorzystywaliśmy zdobytą w ciągu 5 dni wiedzę i musieliśmy podejmować właściwe decyzje dotyczące sytuacji życiowych z uwzględnieniem zasad zdrowego odżywiania się.. Podczas gry konsultacja przed podjęciem decyzji obowiązkowa.. Ile oczek uda mi się wyrzucić tym razem? Czy trafię na pole z gwiazdką, aby mieć szansę na zdobycie przez drużynę dodatkowego punktu? Pierwsi jesteśmy na mecie!

Nadszedł czas na podsumowanie współzawodnictwa. Było wiele emocji. Każda z drużyn chciała wygrać. Za aktywny udział w zajęciach wszyscy otrzymaliśmy certyfikaty ukończenia,,kursu zdrowego odżywiania się”. Wygrała drużyna Oli, Ani, Michała i Karola. Otrzymali dodatkowo nagrody książkowe. Rodzicom oraz wszystkim innym osobom, które pomogły nam poznawać zasady zdrowego odżywiania się, a przy tym jeszcze miło się bawić, serdecznie wraz z panią Elą dziękujemy.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy cierpliwie śledzili nasze poczynania i poświecili nam swój czas i uwagę. Zdjęcia: Elżbieta Juziuk – Janicka Źródło wykorzystanych clip artów: Internet