Pielęgnowanie pacjentów ze schorzeniami w obrębie przewodu pokarmowego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Żywienie w leczeniu i zapobieganiu nieswoistych chorób zapalnych jelit
Advertisements

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
RUCH TO ZDROWIE.
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Woda dla życia i Urody.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Wp ł yw higienicznego trybu ż ycia i aktywnego wypoczynku na dobre samopoczucie.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Pielęgnowanie pacjentów ze schorzeniami w obrębie przewodu pokarmowego
Witaminowe opowieści.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Zasady zdrowego żywienia
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Zapis prezentacji:

Pielęgnowanie pacjentów ze schorzeniami w obrębie przewodu pokarmowego

Cel opieki: - rozpoznanie przyczyny dolegliwości, wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej i niedoborów pokarmowych, unormowanie wypróżnień, wyrównanie masy ciała, eliminacja dolegliwości bólowych, pomoc w czynnościach samoobsługowych, przygotowanie do samoopieki, rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych.

Obserwacja w kierunku objawów odwodnienia, Prowadzenie bilansu płynów, Możliwość wystąpienia zaburzeń wodno- elektrolitowych z powodu wymiotów i biegunki. Cel opieki: - utrzymanie równowagi wodno- elektrolitowej, - unormowanie wypróżnień Zalecenia: Kontrola: podstawowych parametrów, liczby i charakteru wypróżnień i wymiotów, poziomu elektrolitów, Obserwacja w kierunku objawów odwodnienia, Prowadzenie bilansu płynów, Utrzymanie higieny ciała i otoczenia, Pielęgnowanie okolicy odbytu, Farmakoterapia wg. zaleceń lekarza, Ocena przestrzegania zaleceń dietetycznych,

Zalecenia dietetyczne 24-48 godz. głodówka płyny: przegotowana woda, herbata bez cukru, napar z rumianku lub mięty. Ok. 100 ml co godzinę + przy intensywnych wymiotach preparaty wieloelektrolitowe lub niewielka ilość soli (uzupełnienie chlorków). stopniowo kleik z ryżu, kaszy jęczmiennej.

rozcieńczone soki owocowo- warzywne z wodą przegotowaną w rozcieńczeniu 1:4 lub soki dla dzieci Bobo Vita (nie z jabłek wzmaga fermentacje).

po 2-3 dniach wprowadzamy – sucharki, bułkę czerstwą, gotowane jabłko, marchew puree, chudy rosół, mięso cielęce i drób, kasze, rozcieńczone mleko, chudy twaróg - później cukier, olej. dieta lekkostrawna.

Zalecenia Kiersta: posiłki jadać częściej w niewielkiej ilości, jadać regularnie, jeść powoli, żuć dokładnie, nie połykać dużych kęsów, unikać pośpiechu, unikać pokarmów trudno strawnych, wzdymających, kolacja 2 godziny przed snem, dostateczna ilość snu,

nie pić alkoholu, nie palić papierosów, płyny w umiarkowanych ilościach, posiłki urozmaicone, unikać podczas jedzenia: czytania gazet, książek, rozmawiania przez telefon, prowadzenia rozmów, oglądania TV.

Stany zapalne jelit Zadania diagnostyczne pielęgniarki Ocena stanu ogólnego (niedożywienie, powikłania) Monitorowanie podstawowych parametrów i masy ciała Kontrola liczby i wyglądu wypróżnień np. skala BSS w zespole jelita nadwrażliwego (IBS) Ocena nasilenia dolegliwości bólowych i stopnia aktywności choroby np. skala CDAI w Ch.Leśniow.- Crohna,

Rozpoznanie czynników nasilających objawy, Ocena poziomu wiedzy na temat choroby i powikłań, Przygotowanie do badań diagnostycznych Rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych.

Zadania terapeutyczne pielęgniarki Udział w farmakoterapii, Kontrola regularności przyjmowanych leków, Poinformowanie o konieczności zgłaszania przyjmowania leków dodatkowych, Poinformowanie o działaniach niepożądanych: glikokortykosteroidy: podatność na zakażenia (nie wolno podawać szczepionek), osteoporoza, nadciśnienie. leki immunosupresyjne: nudności, wymioty, utrata apetytu, zaburzenia szpiku, zapalenie trzustki

Kontrola natężenia objawów oraz systematyczne stosowanie wlewek doodbytniczych ( zgodnie ze zleceniem lekarskim), Nadzór nad podawaniem diet przemysłowych (w razie konieczności stosowania) Ograniczanie spożywania mleka i produktów mlecznych przy nietolerancji laktozy,

Kontrola morfologii, enzymów wątrobowych i trzustkowych, Zachęcanie do stosowania: kwasów omega-3, prebiotyków i probiotyków Uświadomienie konieczności uzupełniania żelaza, kwasu foliowego, wit. B12, wit.D i K, cynku w diecie.

Zadania rehabilitacyjne Systematyczna aktywność ruchowa: spacery, sport nadmiernie nieobciążający np. pływanie, jazda na rowerze. Aktywność ruchowa reguluje perystaltykę (zaparcia, wzdęcia) oraz zwiększa wydolność organizmu, odporność na infekcję i stres.

Zadania profilaktyczne Zapoznanie ze sposobami redukcji stresu, Uświadomienie konieczności długotrwałego leczenia, Zachęcanie do zmiany trybu życia: unikanie dużych skupisk ludzkich wypoczynek ruch na świeżym powietrzu zalecenia żywieniowe unikanie zbędnej suplementacji lekowej Eliminowanie palenia papierosów, alkoholu, kawy, ostrych przypraw.

Zachęcanie do regularnych badań diagnostycznych oraz konsultacji z lekarzem gastroenterologiem, Zapoznanie z powikłaniami i działaniami niepożądanymi leków, oraz sposobem postępowania w przypadku ich wystąpienia. Udostępnienie kontaktu ze Stowarzyszeniami działającymi na rzecz chorych z Colitis Ulcerosa i Chorobą Leśniowskiego – Crohna.

niedokwaśny nieżyt żołądka zespół złego wchłaniania, alergie Przewlekłe zapalenie jelit Przyczyny niedokwaśny nieżyt żołądka zespół złego wchłaniania, alergie choroby zakaźne jelit stany poresekcyjne jelit choroby pasożytnicze niewydolność trzustki i wątroby niedoczynność kory nadnerczy biegunki psychogenne

Objawy przewlekłe biegunki - obfite, pieniste, zielonkawe wypróżnienia wskazują na przewagę procesów fermentacyjnych. cuchnące, śluzowe z ropą, krwią wskazują na przewagę procesów gnilnych i stan zapalny. wzdęcia

Cel: - uzupełnienie niedoborów - zapobieganie dalszym powikłaniom Problem: Możliwość wystąpienia niedożywienia i odwodnienia z powodu nawracających biegunek. Cel: - uzupełnienie niedoborów - zapobieganie dalszym powikłaniom Działania: 1. Ocena stanu bio-psycho-społecznego pacjenta, w tym objawów odwodnienia i niedoborów. 2.Nawadnianie 1500 – 2000 ml/ dobę- w zależności od nasilenia biegunki. Płyny obojętne, garbnikowe, rozcieńczone soki warzywne.

3. Produkty zapierające: ryż, mąka ziemniaczana, galaretka z warzyw lub owoców zapierających (zawierają garbniki i pektyny): suszone czarne jagody, borówka brusznica, jabłka, banany, marchew, dynia. 4. W okresie remisji wyrównujemy niedobory dieta wysokobiałkowa + witaminy i sole mineralne.

5. Ograniczamy: tłuszcze - zwierzęce cukry proste – nasilają fermentacje produkty wysokoresztkowe zawierające błonnik kawa, wody gazowane zimne dania ostre przyprawy kwaśne owoce

6. Przygotowywanie posiłków - pokarmy powinny być gotowane, regularnie spożywane. 7. Eliminowanie czynnika etiologicznego, 8. Przygotowanie do samoopieki: umiejętność rozpoznania objawów i odpowiedniego postępowania, wykonywanie badań diagnostycznych, przestrzeganie higieny osobistej i żywienia, regularne podejmowanie aktywności ruchowej.

W okresie remisji przy żywieniu uwzględniamy: przyczynę biegunki stopień niedożywienia stopień wydolności wątroby i trzustki możliwość wtórnej alergizacji (zwiększona przepuszczalność błony śluzowej jelit). - Przy nietolerancji laktozy eliminujemy mleko słodkie, czasami jego przetwory. - W zespole złego wchłaniania ograniczamy białko zbóż – gluten.

niepowodzenia życiowe Zespól nadwrażliwości jelita grubego  Przyczyny stres stany lękowe niepowodzenia życiowe  

Objawy bóle brzucha – kurczowe wzdęcia naprzemienne biegunki z zaparciami uczucie niepełnego wypróżnienia nudności, wymioty uczucie pełności po lekkim posiłku często dołączają się objawy ze strony układu moczowo- płciowego: częste oddawanie moczu, bolesne współżycie.

Zalecenia dla pacjenta: Ćwiczenia relaksacyjne, Regularna aktywność ruchowa, Przestrzeganie zaleceń żywieniowych: dieta lekkostrawna

ograniczamy błonnik, używki: kawa, herbata, alkohol. Eliminujemy: tłuszcze zwierzęce, napoje gazowane, cukry proste: glukoza, fruktoza, laktoza (wzmagają fermentację), sorbitol- guma do żucia, galaretki, dżemy, czekolady, słodziki sorbitowe. soki: jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwkowy, suszone owoce oraz wiśnie, brzoskwinie. ograniczamy błonnik, używki: kawa, herbata, alkohol.

Dieta przy zaparciach: dieta bogata w błonnik jak: pieczywo gruboziarniste, otręby pszenne, suszone śliwki, morele, rodzynki, surowe owoce i warzywa, buraki ćwikłowe, papryka. Płyny przynajmniej 1,5l, unikamy pokarmów zapierających.  

Przy biegunkach czynnościowych: Dieta: niskoresztkowa, niskotłuszczowa z ograniczeniem cukrów prostych, z dużą ilością płynów garbnikowych oraz produktów zapierających: ryż, mąka ziemniaczana itd. ograniczanie błonnika. Ograniczanie stosowania leków NLPZ, drażniących.

Problem pielęgnacyjny: Nawracające bóle brzucha spowodowane zwiększoną kurczliwością jelit (często dodatkowo biegunki). Cel opieki: - zniesienie dolegliwości bólowych, - unormowanie perystaltyki, - zapobieganie odwodnieniu organizmu, - utrzymanie higieny ciała.