ZDROWE ODŻYWIANIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
przypływ pełen energii…
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jakub Szota Częstochowa 2012
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
„Owoce i warzywa w szkole’’
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

ZDROWE ODŻYWIANIE

Jedz 5 posiłków dziennie!!! Pamiętaj, że dla Twojego organizmu ważne jest nie tylko to co jesz, ale również o jakiej porze dnia i w jakiej ilości. Spożywanie 5 posiłków dziennie to mała zmiana, dzięki której poczujesz wielką różnicę. Dzięki temu skutecznie uregulujesz pracę przewodu pokarmowego, a Twój organizm otrzyma w odpowiednim czasie która umożliwia wykonywanie codziennych obowiązków.

Model 5 posiłków dziennie

ŚNIADANIE TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK W CIĄGU DNIA Stanowi aż 25% Twojego dziennego zapotrzebowania na energię! Zjedz je w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu. Powinno być lekkie i pożywne, by dostarczyło Ci odpowiedniej ilości energi i przygotowało na spotkanie ze szkołą. Świetnie sprawdzą się pełnoziarniste płatki z mlekiem i owocami.

II ŚNIADANIE 3-4 GODZINY PO PIERWSZYM ŚNIADANIU Drugie śniadanie nie należy do obfitych posiłków. Dobrze przygotowane, powinno dostarczyć Ci 15% dziennego zapotrzebowania na energię i pomóc utrzymać koncentrację w szkole. W czasie przerwy między lekcjami zjedz pożywną kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa. Koniecznie uzupełnij ją o zalecaną porcję warzyw.

OBIAD RÓWNIE WAŻNY JAK ŚNIADANIE Obiad wraz ze śniadaniem pełnią kluczową rolę w codziennym menu. Oprócz te, że pokrywa aż 30% zapotrzebowania na energię, to również rozgrzewa, pobudzając w ten sposób układ trawienny do działania. Najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny i najbliższych ;).

PODWIECZOREK CZAS NA PRZEKĄSKĘ Podwieczorek warto potraktować jako przyjemność – zjedzony w porze popołudniowej da uczucie sytości i zapobieganie napadom wieczornego głodu. To świetna okazja do zjedzenia owocu lub słodkiej przekąski. Dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na energię.

KOLACJA POSIŁEK OBOWIĄZKOWY Odpuszczasz sobie kolację? Popełniasz błąd! W konsekwencji obudzisz się w nocy głodny – a o tej porze jeść nie należy. Kolacja to obowiązkowy posiłek, który powinien pokrywać 20% dziennego zapotrzebowania na energię. Staraj się jeść ją 2-3 godziny przed snem i zwróć uwagę na to, żeby była lekkostrawna i niezbyt obfita.

BEZCENNE WITAMINY Spełniają w organizmie wiele innych ważnych funkcji: Witamina A -uniemożliwia prawidłowy wzrost, bierze udział w procesie widzenia. Witamina C - przyśpiesza gojenie się ran, uczestniczy w syntezie kolagenu – biała nadającego skórze elastyczność, wpływa na odporność organizmu. Witamina E – uczestniczy w procesach rozrodczych organizmu, reguluje procesy przemiany materii Witamina K -jest niezbędna do krzepnięcia krwi, ma działanie przeciwkrwotoczne, uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej Witamina B1 - bierze udział w przemianach węglowodanów w organizmie, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B2 - bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego. Kwas pantotenowy - warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów, związany jest z wytwarzaniem energii, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Witamina B6 - reguluje procesy przemiany materii, wpływa na syntezę ciał odpornościowych oraz niektórych hormonów. Biotyna - uczestniczy w metaboliźmie węglowodanów, tłuszczów i białek, pełni ważną rolę w procesach wzrostu Kwas foliowy - niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, warunkuje prawidłowe procesy wzrostu i rozmnażania komórek.

Odkwaszające minerały Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego w organizmie istnieje tendencja do zakwaszania. Objawia się to m.in. zmęczeniem, bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą, apatią. Warzywa i owoce zawierają sporo składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym (potas, wapń, sód, magnez). Ale to nie jedyna rola minerałów: WAPŃ - podstawowy budulec kości i zębów. POTAS- Przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, odpowiada za prawidłową pracę serca. SÓD - Potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi w organizmie MAGNEZ- konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej, niezbędny do budowy kości i zębów. FOSFOR- Składnik układu kostnego, bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Błonnik pokarmowy To inaczej część komórek roślinnych niestrawione przez przewód pokarmowy. Oto jego najważniejsze zadania: -Usprawnia pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie i przeciwdziałając zaparciom. -Hamuje uczucie głodu. -Zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. -Ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji. Jedząc owoce i warzywa kilka razy dziennie, zapewniamy organizmowi stałą dostawę witamin, minerałów i błonnika. Im bogatsze będzie owocowo-warzywne menu, tym więcej cennych składników trafi do komórek.