NABIAŁ
NABIAŁ Nabiał – kategoria produktów spożywczych obejmująca: mleko, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego oraz jajka. Przykłady nabiału: ser twaróg, serek homogenizowany jogurt kefir śmietana maślanka
Nabiał w diecie Nabiał jest obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, który organizmowi jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ponadto aminokwasy zawarte w białku są wykorzystywane do syntezy hormonów i enzymów, a także gojenia ran oraz regeneracji komórek. Mleko i produkty mleczne są doskonałym źródłem białka, ponieważ w tych artykułach wapń znajduje się w optymalnym stosunku do fosforu. Dzięki temu jest łatwo przyswajalny. W organizmie wapń potrzebny jest do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno rozwijającego się organizmu, jak i osób dorosłych. Spośród dostępnych na rynku produktów mlecznych warto wybierać nabiał niskotłuszczowy, aby dodatkowo nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii.
MLEKO Żywność mleczna, oprócz wapnia, zawiera także składniki mineralne, witaminy D i A oraz te z grupy B, zaopatruje także nasz organizm w białko, które jest podstawowym budulcem komórek. Spożywanie mleka zapobiega osteoporozie, pomaga w leczeniu chorób metabolicznych, korzystnie wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu.
Ser biały i żółty Sery twarogowe są produktami łatwostrawnymi, nie zawierają konserwantów oraz innych dodatków. Z kolei sery żółte w porównaniu do serów białych zawierają znaczne ilości tłuszczu oraz cholesterolu. Ponadto sery żółte charakteryzują się wysoką zawartością wapnia, jednakże ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie powinno się spożywać więcej niż 2 plasterki sera na dzień. Podobną ilość tłuszczu, co sery żółte, zawierają sery topione, jednak zawierają one mniejszą ilość wapnia. Są one także bogatszym źródłem fosforanu. Fosfor wraz z wapniem reguluje procesy mineralizacji kości.
Napoje mleczne Jogurty zawierają bakterie, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, w naturalny sposób wzmacniają błonę śluzową, łagodzą dolegliwości jelitowe, działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowa dieta bogata w jogurty jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Zsiadłe mleko ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B.
Napoje mleczne Picie kefiru ma pozytywny wpływ na regulację procesów przemiany materii, a także łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Hamuje także rozwój bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, a także dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Maślanka ma niższy poziom tłuszczu i jest łatwiej trawiona niż słodkie mleko. Wzmacnia system odpornościowy, wpływa także na wydzielanie soków trawiennych i perystaltykę jelit.
MLEKO KOZIE Mleko kozie zawiera większą ilość soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru, a także więcej tłuszczu i białka. W zamian za to, mleko kozie ma mniejszą ilość kwasu foliowego i witaminy B12, co przy długotrwałym jego spożywaniu może doprowadzić do anemii. Mleko kozie zawiera za to taką samą ilość witaminy A. Mleko to jest łatwiej trawione przez nas organizm. Mleko kozie wpływa na rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, które chronią przed groźnymi chorobami i infekcjami.
MLEKO OWCZE Mleko owcze zawiera dwa razy więcej tłuszczu i białka, natomiast posiada niższą zawartość wody w porównaniu do mleka krowiego.
Jakie nabiały wybierać?
NATURALNY PRZEDE WSZYSTKIM !!! Najlepszy nabiał - dla każdego, bez względu na wiek - to ten naturalny, nieprzetworzony. Do tej grupy zalicza jogurt, kefir, maślankę, serwatkę, zsiadłe mleko, śmietanę, biały i żółty ser. Do bardziej przetworzonych produktów nabiałowych należą wszelkiego rodzaju smakowe jogurty, a także smakowe kefiry i serki homogenizowane, napoje jogurtowe, napoje mleczne, desery mleczne itd. Takie produkty przeważnie zawierają znaczną ilość cukru dodanego, przez co przestają być produktem jednoznacznie zdrowym. Co z tego, że dostarczą odpowiedniej ilości wapnia, skoro jednocześnie spowodują przyjęcie porcji cukru uważanej przez żywieniowców za niewłaściwą i szkodliwą…?
Przetworzony znaczy gorszy W przetworzonych produktach nabiałowych znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych niepotrzebnych i niekoniecznie zdrowych dodatków. Nabiał określany jako owocowy, np. serki czy jogurty, bardzo rzadko zawiera faktycznie owoce, najczęściej jest to tzw. pulpa owocowa. Przetworzone produkty mają zdecydowany smak, zapach, ładny kolor i przeważnie dość długi termin ważności. To bez wątpienia czyni je atrakcyjnymi i ułatwia ich sprzedaż, ale wcale nie wpływa na zwiększenie ich wartości odżywczej. Wiele z substancji dodanych (aromatów, barwników, konserwantów), pomimo tego, że jest powszechnie dopuszczona do obrotu, może powodować negatywne reakcje np. u alergików.
W skrócie: zasady wyboru nabiału • wybieraj nabiał naturalny: jogurt, kefir, maślankę, serwatkę, zsiadłe mleko, śmietanę, biały i żółty ser; • pamiętaj, że „owocowy” nie zawsze oznacza prawdziwe owoce i nie zastępuje jednej z pięciu dziennych sugerowanych porcji owoców i warzyw; • im krótszy skład, tym lepiej; • unikaj dosładzanych produktów i sprawdzaj zawartość cukrów na opakowaniu; • podchodź z rozwagą do deklaracji, że dany produkt jest dobry: oprócz witamin, często zawiera też stanowczo za dużo cukru i dodatków.
Nie jest wszystko jedno, jaki to będzie nabiał… Pamiętajmy, że nie każdy produkt nabiałowy jest dla nas właściwy. Nie każdy musi też lubić i pijać świeże mleko- można je zastąpić jego przetworami. Nabiał w naszej diecie powinien stanowić istotną pozycję, ale nie jest wszystko jedno, jaki to będzie nabiał. Pamiętajmy, że zawsze im produkt mniej przetworzony, tym bardziej wartościowy i zdrowszy.
Materiały z których korzystałam: http://pl. wikipedia
Dziękuję za uwagę! Klaudia Rejak kl. IIIc