Gastronomia i turystyka na Malcie
Ftira -najsłynniejsza kanapka Maltańska Składniki farszu -tuńczyk -pomidor -oliwki -kapary -sos pomidorowy
Składniki szczególne: Kuskusu Składniki szczególne: -drobny makaron -groszek -ziemniaki -jajko
Fenek-Królik Najczęściej duszony z warzywami
Puddina Składniki : -czerstwy chleb -cynamon -rodzynki -kakao -amaretto
Tradycyjny napój,cieszący się popularnością
Likier z opuncji - narodowy alkohol
Zapiekanka - timpana Zapiekanka makaronowa z serem, pomidorami, mięsem i jajkiem
Qaghaq ta' l-ghasel Maltańskie krążki miodowe z nadzieniem , w którym znajdują się : głownie miód, kakao, przyprawy korzenne oraz skórki pomarańczy czy cytryny dla aromatu
Cisk – tradycyjne maltańskie piwo
Zrazy wieprzowe w środku z jajkami oraz boczkiem bragioli Zrazy wieprzowe w środku z jajkami oraz boczkiem
Maltańska zupa rybna która musi zawierać głowę oraz ogon ryby aljotta Maltańska zupa rybna która musi zawierać głowę oraz ogon ryby
Bakłażany nadziewane wołowiną, pomidorami, serem, oraz z dodatkiem mięty Nadziewane bakłażany
Małże Na Malcie najlepiej smakują duszone w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku i świeżą natką pietruszki
Valletta - Malta
Popeye Village - Malta
Mdina - Malta
Blue Lagoon - Comino
Comino
Panwie solne – Gozo