Drink Bar By $zyna.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Szkoła promująca zdrowie
Kawiarnia „Cher Vieux”
Kuchnia Turecka.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Złote zasady odżywiania.
Warsztaty barmańskie.
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Bez śniadania nie ma nauczania
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Każdy powie, że sport to zdrowie!
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WIEM,CO JEM !.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
FAKTY I MITY DOTYCZĄCE DIET I ODCHUDZANIA
Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel
Praktyki zawodowe w Londynie r.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Podróże po świecie Smaki Europy.
Owoce.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa.
Smoothie.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Kulinaria.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Opracowanie: Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Co dla Pana? This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and the Commission.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Zasady zdrowego odżywiania!
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
GDY SPRÓBUJESZ ŚWIEŻEGO SOKU TO NA PEWNO NIE ZABRAKNIE CI UROKU !
- Czyli drinki bezalkoholowe …
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Drink Bar By $zyna

Drink bar to zakład gastronomiczny funkcjonujący w godzinach późnopopołudniowych i nocnych, które cechuje „nastrojowy” wystrój wnętrza. Można w nim zamówić napoje mieszane (drinki) oraz drobne zakąski (orzeszki).

Drink Bary mogą funkcjonować jako: Samodzielne zakłady gastronomiczne, Część składowa innych zakładów np. restauracji

Jak urządzić drink bar: Należy pamiętać o indywidualnym oświetleniu do eksponowania alkoholi, dostosować wystrój wnętrza do charakteru lokalu oraz dobrać odpowiednią muzykę.

Sylwetka Barmana dyskretny; komunikatywny; cierpliwy; sprawny manualnie; spostrzegawczy; uśmiechnięty; dyskretny.; uczciwy.

Klasyfikacja napoi mieszanych

Short drinks Małe napoje mieszane, o pojemności od 50-100 ml, ich porcja może być wypita jednym lub dwoma łykami. Należą do nich:

Koktaile- największa grupa short drinków. Crusta- od dekoracji tzw. Crusty- cienkiej warstwy cukru imitującej skroupę lodową na brzegu kieliszka. Fancy- drinki fantazyjne. Flip- grupa odświeżających i wzmacniających napoi. On the rock- „na skałach” czyli z lodem. Striped drink- „pasiaki”. Shooter- mocno schłodzona mała porcja mocnego alkoholu. Sour- świeży sok + alkohol.

Duże napoje mieszane, o pojemności Long drinks Duże napoje mieszane, o pojemności ok. 300 ml, zazwyczaj podawane są w prostych wysokich szklankach (tumblerach). Zaliczamy do nich:

Cobbler- łagodny napój winno-owocowy. Collins- orzeźwiający drink. Egg nogg- jajko+ mleko+ alkohol Fizz- mocno schłodzony, odświeżający drink. Highball- napoje mieszane na każdą okazję. Julep- podaje się bogato dekorowany. Soda- podaje się jako aperitif lub napój orzeźwiający.

Soft drinks (moctaile) Łagodne napoje mieszane, bezalkoholowe lub z minimalną domieszką alkoholu aromatyzującego, podawane w porcjach jak long drinki.

Składnikami moctaili są: Soki owocowe, Syropy i musy owocowe, Wody i lemoniady; Produkty mleczne; Jajaka; Lody; Cukier lub syrop cukrowy; Kawa i herbata; Likiery i alkohole w niewielkich ilościach.

Diverse drink Drinki odmienne, które sposobem wykonania i charakterem różnią się od tych wcześniej prezentowanych. Zaliczamy do nich:

Coffee drinks- kawa+ alkohol Party drinks- dla dużej ilości gości. Wyróżniamy: Bowl- mieszanina win wytrawnych, cukru, ziół. Alkohol dodawany tylko dla aromatu. Punch- sporządza się z soków i syropów owocowych, win, alkoholi, bittersów, naparu herbacianego. Przed podaniem uzupełnia się napojem gazowanym np.. Wodą gazowaną. Picker- uppers- to rekonstruktorzy samopoczucia.

Napoje mieszane dietetyczne, odżywcze, bezalkoholowe. Diet drinks Napoje mieszane dietetyczne, odżywcze, bezalkoholowe.

W skład diet drinków zazwyczaj wchodzą: Soki owocowe; Cukier gronowy; Miód pszczeli; Cukier słodowy; Słodka śmietanka; Czekolada; Jajka; Dodatek witamin i soli mineralnych.

Hot drinks Gorące odmiany większości napojów mieszanych wymienionych w poprzednich kategoriach. Wyróżniamy:

Grog- to tradycyjny ulubiony naój marynarzy Grog- to tradycyjny ulubiony naój marynarzy. Skład: 1/3 rum+ 2/3 gorącej wody+ 2 kostki cukru. Krupnik- staropolsko-litewski silnie rozgrzewający napój o korzennym aromacie. Mull- korzenne, słodzone i mocno podgrzane wino czerwone.

Składniki napojów mieszanych

Baza na której sporządza się napój mieszany. Najczęściej są to: Składniki główne Baza na której sporządza się napój mieszany. Najczęściej są to:

Wódki gatunkowe, stołowe, naturalne, czyste, wina, wermuty; Likiery, kremy owocowe, likiery ziołowe, wódki gorzkie; Syropy owocowe, doki, produkty mleczne.

Składniki dodatkowe To szeroka gama produktów dodawanych w niewielkich ilościach, zadaniem których jest wzbogacanie smaku i aromatu. Do tej grupy zaliczamy:

Soki owocowe; Syropy owocowe; Produkty mleczne; Składniki przyprawowe; Napoje bezalkoholowe.

Składniki dekoracyjne Elementy ozdobne. Należą do nich:

Świeże owoce, warzywa w całości lub cząstkach np. banan, ananas; Skórki cytryn i pomarańczy spiralnie skrojone (tzw. Twisty); Maraski- wisienki coctailowe, bez pestek z ogonkiem lub bez. W różnych kolorach; Oliwki zielone w zalewie słonej; Cebulki coctailowe; Cynamon; Laski wanilii.

Składniki komplementarne Uatrakcyjniają wygląd drinka. Należą do nich:

Rurki- proste, łamane; Mieszadełka; Wykałaczki, szpadki; Serwetki.

Akcesoria barmana

Przybory do mieszania

Shaker Shaker klasyczny Shaker francuski Shaker bostoński Klasyczny;

Mieszadełka barmańskie- służące do roztrzepywania składników drinka; Blender elektryczny- do składników trudno łączących się.

Przybory do odmierzania ingrediencji

Łyżeczki barowe Kroplomierz Jigger

Przybory do lodu:

Cooler i szczypce do lodu Kruszarka do lodu Szufelka

Przybory do wykonania dekoracji

Deska z nożem Nóż do cytrusów Nóż do twistów

Przybory dodatkowe

Trybuszon Muddler Wyciskacze do owoców Nalewaki

Urządzenia na barze

Ekspres do kawy Kostkarka do lodu Szafa chłodnicza

Szkło barowe

Kieliszek koktailowy Stopka

Szklanica old fashioned Tumbler

Kieliszek do striped drinks Kieliszek do crusty Kieliszek do striped drinks

Czarka

Miary barowe

Mililitry; Centylitry- 1cl= 10ml Uncje- 1oz = ok/. 30ml Jigger- 1 jigger = ok. 45 ml= 4,5 cl.

Miary praktyczne Pozwalają na odmierzanie i podawanie ilości składników w innych, praktycznych jednostkach objętości.

Łyżeczka barowa- 2.5-3 ml Łyżeczka do herbaty- 5 ml Łyżka deserowa- 10 ml Łyżka stołowa- 15 ml

Ilość soku uzyskanego ze świeżo wyciśniętych owoców. Miary umowne Ilość soku uzyskanego ze świeżo wyciśniętych owoców.

Cytryna- 30 ml Pomarańcza- 80 ml Lime- 20 ml Jajko- 45 ml Krople 1 dash- 8-10 kropli Splash- gwałtowne przechylenie butelki- 1 splash= 10-20 ml Squirt- gwałtowne przechylenie butelki z przytrzymaniem- 1 squirt= 25-40 ml

Koniec