ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Owoce – projekt badawczy w grupie 4.
Advertisements

Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
[Aleksander Dziedzic]
Groch z kapustą i grzybami
„Wesołe Przekąski”.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Piramida zdrowego żywienia
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Światowy dzień żywności
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Bez śniadania nie ma nauczania
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Sałatka Grecka..
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Jak żyć zdrowo RaWi86.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Owoce.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
ŻYWIENIE.
smiletemplates
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pewnego słonecznego poranka, jak zawsze w poniedziałek, Kasia i Franek szli razem do szkoły. Coraz częściej zwyczajem Katarzyny stawało się to, że przed.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
9 najzdrowszych owoców.
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Owoce i warzywa.
Smoothie.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Opracowano na podstawie:
Jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie sportowca? Gimnazjum w Sieniawie im. bł. A. Czartoryskiego PROJEKT EDUKACYJNY uczniowie klasy II a.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…

W tej prezentacji przedstawimy koktajl z mango i pomarańczy oraz owsiankę z mlekiem roślinnym i owocami .

OWSIANKA składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanka mleka roślinnego 1 łyżka syropu klonowego w przypadku użycia mleka niesłodzonego ulubione owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, winogrona, ananas, granat

OWSIANKA 1. Do miski wsypać płatki owsiane z dodatkami lub gotowe musli dobrej jakości.

OWSIANKA 2. Następnie należy zalać mlekiem roślinnym, wymieszać i odstawić aż płatki zmiękną (ok. pół godziny).

OWSIANKA 3. Dodać pokrojone owoce i polać syropem klonowym w przypadku użycia niesłodzonego mleka.

Gotowe, smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE OWSIANKI (w 100 g) PŁATKI OWSIANE BANAN WINOGRONA JABŁKO MLEKO SOJOWE WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1532 kJ/363 kcal 88,7 kcal 66,9 kcal 52,1 kcal 163 kJ/39 kcal TŁUSZCZ 5,7 g 0,3 g 0,4 g 0,2 g 1,8 g WĘGLOWODANY 60 g 23 g 17 g 14 g 2,5 g BŁONNIK 10 g 2,6 g 0,9 g 0,5 g BIAŁKO 13 g 1,1 g 0,6 g 3,0 g SÓL 0,02 g 1 mg - 0,11 g WITAMINY A,D,B12 B6 A,D,B12, B6 ,WAPŃ D,B12, RYBOFLAWINA

KOKTAJL Składniki 1 dojrzałe mango 1 szklanka soku pomarańczowego 1/3 szklanki mleka kokosowego (lub migdałowego)

KOKTAJL 1.Mango umyć, obrać, obkroić miąższ od pestki i wrzucić do blendera.

KOKTAJL 2.Dodać sok pomarańczowy

KOKTAJL 3.Dodać mleko kokosowe i zmiksować

KOKTAJL 4. Gotowe! Smacznego!

SUBSTANCJE ODŻYWCZE MANGO SOK POMARAŃCZOWY MLEKO KOKOSOWE WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 60kcal 45 kcal 354kcal WĘGLOWODANY 14,98g 10,4g 15,23g TŁUSZCZE 0,38g 0,2g 23,48g BŁONNIK 1,6g 2,2g BIAŁKO 0,82g 0,7g 2,29g SÓD 1mg 1,00mg 15mg WITAMINY C,B6,A,E,K C A,D,E,K,C

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ KLASA Id