WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Mogą być rozpuszczalne w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie. Dla człowieka groźny może być niedobór witamin.
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH K D3 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH E
WITAMINA A Uczestniczy w procesie widzenia. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego (chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi). Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Jest ważnym przeciwutleniaczem. SKUTKI NIEDOBORU: Zahamowanie wzrostu Złe widzenie o zmroku (kurza ślepota) Choroby skóry
WYSTĘPOWANIE pełne mleko, ser, żółtko jaj, masło, tran, wątroba, warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły)
WITAMINA D3 Reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości. SKUTKI NIEDOBORU: Krzywica (u dzieci) i osteomalacja (u dorosłych). Wypadanie zębów, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osłabienie mięśni
WYSTĘPOWANIE Wątroba Ryby Tran Masło Jajka Drożdże Oleje roślinne Grzyby Margaryna
WITAMINA E Zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się , łagodzi zmęczenie, zapobiega chorobom układu krążenia. SKUTKI NIEDOBORU: Osłabienie i zanik mięśni Uszkodzenie krwinek czerwonych Niedokrwistość Zaburzenia płodności Zwiędła skóra Uszkodzenia nerwów Zaburzenia wzrostu
WYSTEPOWANIE kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migdały, zielone warzywa liściaste oleje roślinne (słonecznikowy i sojowy ) masło jaja
WITAMINA K Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego. Wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości. SKUTKI NIEDOBORU : Skłonność do krwawień, Zaburzenia krzepnięcia krwi, Krwotoki, Zaburzenia pracy jelit.
WYSTĘPOWANIE wątroba, olej sojowy, zielone warzywa liściaste (np. kapusta, szpinak, sałata, kalafior), rośliny strączkowe, pomidory, truskawki mleko
WITAMINY ROZPUSZCALNE W WODZIE H B9 B12 WITAMINY ROZPUSZCALNE W WODZIE C B6 PP
WITAMINA B6 Uczestniczy w przemianie białek, wpływa na odporność organizmu. Bierze udział w krwiotworzeniu. Stymuluje zaopatrywanie komórek nerwowych w glukozę. SKUTKI NIEDOBORU: Drgawki, Nadmierna pobudliwość, Choroby skóry, Zaburzenia przemiany białek.
WYSTĘPOWANIE Wątroba Drożdże Pszenica Fasola Orzechy Soja Musli Banany Warzywa liściaste Mięso
WITAMINA B9 (KWAS FOLIOWY) Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: nadpobudliwość, trudności w zasypianiu, problemy z trawieniem, utrata apetytu, bóle głowy, zaburzenia zachowania
WYSTĘPOWANIE Wątroba Warzywa liściaste Drożdże Szpinak Szparagi Brokuł Kalafior Soczewica Ziarna pełne Kiełki pszenicy
WITAMINA B12 Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych. SKUTKI NIEDOBORU: Anemia Zaburzenia wzrostu Stwardzenie rozsiane
WYSTĘPOWANIE Wątroba Mięso Jajka Mleko Ryby Ostrygi Kiełki
WITAMINA C Zwiększa odporność, przyśpiesza gojenie się ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej, ma właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia dziąsła i zęby. SKUTKI NIEDOBORU: Szkorbut(owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzowych, pękanie drobnych naczyń krwionośnych) Obrzmiałe i bolesne stawy Osłabienie odporności Nieprawidłowe zrastanie się kości
WYSTĘPOWANIE Owoce cytrusowe Pietruszka Porzeczka Dzika róża Surowe warzywa
WITAMINA H(BIOTYNA) Wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach aminokwasów i cukrów. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie jelit Bóle mięśni
WYSTĘPOWANIE Wątroba Drożdże Mleko Żółtko jajka Warzywa strączkowe Banany
WITAMINA PP Bierze udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie śluzówki jamy ustnej Kłopoty z pamięcią Zaburzenie czynności przewodu pokarmowego
WYSTĘPOWANIE Wątroba Chude mięso Ryby Soja Niewielka ilość wytwarzana w organizmie człowieka
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Wykonanie: Grupa projektowa „Zdrowie na talerzu” w składzie: Michał Kaluźniak Weronika Herbut Julia Kaliniak Anna Dubaj Agata Antoniak