WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witaminy! Ruta Katarzyna.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
WITAMINY.
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Pielęgnacja włosów.
Witaminy. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY

Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Mogą być rozpuszczalne w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie. Dla człowieka groźny może być niedobór witamin.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH K D3 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH E

WITAMINA A Uczestniczy w procesie widzenia. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego (chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi). Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Jest ważnym przeciwutleniaczem. SKUTKI NIEDOBORU: Zahamowanie wzrostu Złe widzenie o zmroku (kurza ślepota) Choroby skóry

WYSTĘPOWANIE pełne mleko, ser, żółtko jaj, masło, tran, wątroba, warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły)

WITAMINA D3 Reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości. SKUTKI NIEDOBORU: Krzywica (u dzieci) i osteomalacja (u dorosłych). Wypadanie zębów, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osłabienie mięśni

WYSTĘPOWANIE Wątroba Ryby Tran Masło Jajka Drożdże Oleje roślinne Grzyby Margaryna

WITAMINA E Zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się , łagodzi zmęczenie, zapobiega chorobom układu krążenia. SKUTKI NIEDOBORU: Osłabienie i zanik mięśni Uszkodzenie krwinek czerwonych Niedokrwistość Zaburzenia płodności Zwiędła skóra Uszkodzenia nerwów Zaburzenia wzrostu

WYSTEPOWANIE kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migdały, zielone warzywa liściaste oleje roślinne (słonecznikowy i sojowy ) masło jaja

WITAMINA K Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego. Wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości. SKUTKI NIEDOBORU : Skłonność do krwawień, Zaburzenia krzepnięcia krwi, Krwotoki, Zaburzenia pracy jelit.

WYSTĘPOWANIE wątroba, olej sojowy, zielone warzywa liściaste (np. kapusta, szpinak, sałata, kalafior), rośliny strączkowe, pomidory, truskawki mleko

WITAMINY ROZPUSZCALNE W WODZIE H B9 B12 WITAMINY ROZPUSZCALNE W WODZIE C B6 PP

WITAMINA B6 Uczestniczy w przemianie białek, wpływa na odporność organizmu. Bierze udział w krwiotworzeniu. Stymuluje zaopatrywanie komórek nerwowych w glukozę. SKUTKI NIEDOBORU: Drgawki, Nadmierna pobudliwość, Choroby skóry, Zaburzenia przemiany białek.

WYSTĘPOWANIE Wątroba Drożdże Pszenica Fasola Orzechy Soja Musli Banany Warzywa liściaste Mięso

WITAMINA B9 (KWAS FOLIOWY) Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: nadpobudliwość, trudności w zasypianiu, problemy z trawieniem, utrata apetytu, bóle głowy, zaburzenia zachowania

WYSTĘPOWANIE Wątroba Warzywa liściaste Drożdże Szpinak Szparagi Brokuł Kalafior Soczewica Ziarna pełne Kiełki pszenicy

WITAMINA B12 Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych. SKUTKI NIEDOBORU: Anemia Zaburzenia wzrostu Stwardzenie rozsiane

WYSTĘPOWANIE Wątroba Mięso Jajka Mleko Ryby Ostrygi Kiełki

WITAMINA C Zwiększa odporność, przyśpiesza gojenie się ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej, ma właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia dziąsła i zęby. SKUTKI NIEDOBORU: Szkorbut(owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzowych, pękanie drobnych naczyń krwionośnych) Obrzmiałe i bolesne stawy Osłabienie odporności Nieprawidłowe zrastanie się kości

WYSTĘPOWANIE Owoce cytrusowe Pietruszka Porzeczka Dzika róża Surowe warzywa

WITAMINA H(BIOTYNA) Wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach aminokwasów i cukrów. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie jelit Bóle mięśni

WYSTĘPOWANIE Wątroba Drożdże Mleko Żółtko jajka Warzywa strączkowe Banany

WITAMINA PP Bierze udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie śluzówki jamy ustnej Kłopoty z pamięcią Zaburzenie czynności przewodu pokarmowego

WYSTĘPOWANIE Wątroba Chude mięso Ryby Soja Niewielka ilość wytwarzana w organizmie człowieka

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ  Wykonanie: Grupa projektowa „Zdrowie na talerzu” w składzie: Michał Kaluźniak Weronika Herbut Julia Kaliniak Anna Dubaj Agata Antoniak