Walory zdrowotne jagnięciny

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Advertisements

Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
- niezbędny składnik fosfolipidów błon komórkowych,
Pierwiastki występujące w człowieku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
1. Wysiłek a układ krążenia
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
POLACY a problemy z masą ciała
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Choroba, którą pewnego dnia stwierdza lekarz, rozwijała się w TWOIM organizmie przez wiele LAT i można było.
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
SÓL – dobro czy zło?.
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Zdrowe mięso autor Katarzyna ZSG Nr6 SP Nr 13 Zawiercie, Polska.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Walory aktywności fizycznej:
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Magnetostymulacja Viofor JPS
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Zdrowy styl życia.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
RUCH TO ZDROWIE.
„Owoce i warzywa w szkole’’
X Zdrowy Styl Życia.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Koncentraty - linia premium
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
EIKOZANOIDY TLENEK AZOTU.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Czym są kwasy tłuszczowe? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - substancje, które biorą czynny udział w procesach metabolicznych, zachodzących w naszym.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
PNO, czyli porozmawiajmy o odporności. Co to jest odporność? Odporność jest wynikiem pracy wielu skomplikowanych elementów, które tworzą nasz układ immunologiczny.
Witaminowe opowieści.
w przebiegu chorób przewlekłych
Sport to zdrowie..
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Stymulator rozwoju owoców
CZYM JEST ZDROWIE??.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Walory zdrowotne jagnięciny Iwona Korlacka

Jagnięcina - dodatkowa produkcja Zadania ochrony przyrody; Dotacje do hodowli owiec; Hodowla w naturalnych warunkach; Wymagania produkcji ekologicznej żywności;

Kwasy orotowe Kwas 2,6-diokso-1,2,3,6-tetrahydro-4-pirymidynowy lub kwas 6-uracylokarboksylowy; Pochodne uracylu; Metabolizm kwasu foliowego i innych witamin z grupy B; Przemiany pirymidyn - synteza nukleotydów;

Funkcje kwasów orotowych Spowalnia procesy starzenia; Poprawia funkcje wątroby; Wspomaga leczenia niewydolność krążenia; Poprawia pamięć; Poprawia stan zdrowotny skóry; Pobudza siły witalne; Pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego;

L-karnityna Zbudowana z metioniny i lizyny; Wytwarzana w wątrobie przy współudziale witamin z grupy B, C, PP, oraz Fe; Energetyczne przemiany kwasów tłuszczowych; Wpływ na poziom cukru w organizmie; Stabilizacja jonów K w komórkach;

Nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT Kwasy omega-6; Kwasy omega-3; Proporcje w diecie omega-6/omega-3 jak 4:1;

Kwasy omega-6 Kwas gamma-linolenowy – GLA; Kwas linolowy – LA; Kwas arachidonowy – AA; Zapotrzebowanie dzienne: 12-22 g/dzień;

Kwasy omega-3 Kwas alfa-linolenowy – ALA; Kwas eikozapentaenowy – EPA; Kwas dekozaheksaenowy – DHA; Profilaktyka chorób układu krążenia 600-900 mg; Hamowanie procesów zapalnych Tworzenie prostaglandyn PGE1 – przeciwzapalne, antypoliferacyjne, przeciwzakrzepowe;

Kwas linolowy Choroby nowotworowe; Choroby serca; Cukrzyca; Utrzymanie wagi ciała; Wspomaga układ immunologiczny; Hamuje reakcje alergiczne;

Funkcje kwasów omega-3 Regulują pracę cytoklin – układ immunologiczny; Krążenie krwi – zmniejszenie krzepliwości, obniżenie nadciśnienia; Profilaktyka antyzawałowa; Obniżenie poziomu trójglicerydów; Podwyższają poziom cholesterolu HDL; Chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy; Ujędrniają skórę;

Korzystne działanie dla dzieci Rozwój intelektu; Wspomaga leczenie: nadpobudliwości psychoruchowej, dysleksji, autyzmu;

Mikroelementy Potas; Fosfor; Żelazo; Cynk; Siarka;

Literatura Krzysztof Błecha Iwona Wawer, Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Bonimed, Żywiec 2011