BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Sprawozdanie z doświadczenia
Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego w Trzebiatowie ID grupy: 98/46_MF_G1 Kompetencja: Zajęcia projektowe, komp. Mat.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
CIŚNIENIE ATMOSFERYCZNE
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Groch z kapustą i grzybami
Działania profilaktyczne prowadzone pod kierunkiem pani Iwony Fabisiak oraz pani Jolanty Banasik.
Doświadczenia chemiczne
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Nauka przez obserwacje
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
Biologia jako nauka eksperymentalna
1.
SATELITARNE OBSERWACJE GLONÓW JAKO PODSTAWA BADAŃ ŻYCIA I KLIMATU NA ZIEMI Bogdan Woźniak1,3, Roman Majchrowski3, Dariusz Ficek3, Mirosław Darecki1, Mirosława.
Obliczanie gęstości wody
Biologia jako nauka eksperymentalna
Zmiany gęstości wody i ich znaczenie dla życia w przyrodzie
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Biologia jako nauka eksperymentalna.
Otacza nas woda i powietrze
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
Doświadczenia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat?
Z MANGANIANU (VII) POTASU (KMnO4)
Repetytorium z chemii.
Zapraszamy na obejrzenie
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Ludzie zas Prezentacja klasy IIB.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
 Prezentacja przygotowana w ramach projektu edukacyjnego przez uczniów Gimnazjum w Rymaniu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Potęga Eksperymentu.
Projekt biologiczno-chemiczny
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Substancje o znaczeniu biologicznym
Projekt comenius doświadczenie cud na wodę Autor: Zofiya leskiv.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
CHEMIA OD KUCHNI.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
1. Przygotuj: mikroskop, cebulę i ostry nóż, pęsetę, zakraplacz, szkiełka: podstawowe i nakrywkowe, wodę.
Wpływ wybranych czynników na wzrost fotosyntezy
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Mechanika płynów Naczynia połączone Prawo Pascala.
1.
WARSZTATY BIOLOGICZNE
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY Gabrysia i Zuzia Tylec IIb

PROBLEM BADAWCZY: CZY PODCZAS FOTOSYNTEZY POWSTAJE GAZ?

HIPOTEZA: PODCZAS FOTOSYNTEZY POWSTAJE GAZ.

NALEŻY PRZYGOTOWAĆ: ZLEWKĘ

OKOŁO 100 ML WODY

NIECAŁĄ ŁYŻECZKĘ SODY OCZYSZCZONEJ

ZIELONY LIŚĆ – NAJLEPIEJ MŁODEGO SZPINAKU

DZIURKACZ

STRZYKAWKA

LAMPKA

PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA:

Wlej wodę do zlewki.

Dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i całość wymieszaj.

Wytnij dziurkaczem małe krążki z listka szpinaku.

Włóż krążki do strzykawki, a następnie nabierz do niej wody z sodą Włóż krążki do strzykawki, a następnie nabierz do niej wody z sodą. Krążki zaczną pływać po powierzchni.

Zatkaj palcem wylot strzykawki i jednocześnie odciągaj jej tłok Zatkaj palcem wylot strzykawki i jednocześnie odciągaj jej tłok. Potem energicznie wciśnij tłok do środka.

Zmiana ciśnienia spowoduje uwolnienie gazów zawartych w tkankach liścia. Krążki powinny opaść.

Przenieś krążki do zlewki a następnie oświetlaj je przez kilka minut lampką.

Po ok. 1 minucie krążki zaczęły stawać na dnie zlewki.

Po około 10 minutach krążki szpinaku uniosły się na powierzchnię.

WNIOSEK: PODCZAS FOTOSYNTEZY WYDZIELA SIĘ TLEN KTÓRY GROMADZI SIĘ W PRZESTRZENIACH MIĘDZY KOMÓRKAMI LIŚCIA I POWODUJE WYNURZENIE SIĘ ICH NA POWIERZCHNIĘ.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ !!