Zimowe witaminy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jak jeść zdrowo?.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy Jakub Dorobisz.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
CZYM JEST ZDROWIE??.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Zapis prezentacji:

Zimowe witaminy

CO TO SĄ WITAMINY? Witaminy to składniki, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu.

WITAMINY CHEMICZNE Półki aptek i sklepów uginają się od różnego rodzaju preparatów witaminowych. Najlepsze dla naszego zdrowia są jednak witaminy naturalne zawarte głównie w owocach i warzywach. Zamiast multiwitaminy lepiej zjeść pomarańczę lub jabłko.

JABŁKA W jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. W skórce jabłek znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji trujących.

JABŁKA Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia Małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.

GRUSZKI Gruszki zawierają też witaminę C i pektyny. Są skarbnicą cennych minerałów np. bor - minerał poprawiający pracę mózgu, potas - obniżający ciśnienie krwi. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Gruszki zawierają też witaminę C i pektyny.

POMARAŃCZE Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która podnosi odporność organizmu. Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B korzystnych dla skóry i nerwów oraz potasu, od którego zależy praca serca.

POMARAŃCZE Pomarańcze zawierają substancje blokujące powstawanie komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem cenne związki.

MANDARYNKI Dzięki witaminom C i A wspomagają układ odpornościowy, hamują proces starzenia się, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu.

BANANY Owoce te zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy – A, C, E, K, B. Banany pomogą także na wrzody i biegunkę u dzieci.

MARCHEWKA Jest bogatym źródłem witaminy A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

MARCHEWKA .Substancje zawarte w marchewce przyśpieszają opalanie i przedłużają efekty kąpieli słonecznych

PAPRYKA Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.

KAPUSTA Kapusta pekińska, włoska i czerwona, brukselka, kalafior, brokuły i kalarepka dostarczają ogromne ilości witaminy C i soli mineralnych. W tych warzywach jest sporo żelaza, sodu i potasu, fosforu i magnezu.

KAPUSTA KISZONA Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty poprawia procesy trawienia. Kiszona kapusta ma też dużo witaminy C

INNE WARZYWA Zarówno cebula, jak i czosnek są silnymi antybiotykami i posiadają właściwości grzybobójcze. Wzmacniają odporność. Pomagają przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku, cukrzycy, a nawet nadciśnienia. Natka pietruszki ma właściwości odkażające, dobrze wpływa na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki.

ORZECHY I NASIONA SŁONECZNIKA są bogate w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy B, E oraz A i D. Chrupiąc słonecznik wspomagamy naszą odporność i wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o skórę. Orzechy włoskie i laskowe Zawierają dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na nasz mózg. Są też bogatym Źródłem witamin B6 i E.

Odporność - witamina C

Zdrowa skóra – witaminy B, E

Zdrowe oczy – witamina A

Zdrowy układ pokarmowy - błonnik

Zdrowe serce i układ krwionośny

Lepsza praca mózgu i pamięć

Inne pokarmy zawierające witaminy Nie wszystkie witaminy znajdziemy w owocach i warzywach. Wiele witamin zawierają pokarmy pochodzenia zwierzęcego takie jak nabiał czy mięso ryb. Witaminę D produkuje nasza skóra pod wpływem promieni słonecznych.

Jedzmy owoce i warzywa!

Przygotowała Agnieszka Hankiewicz SMACZNEGO ! Przygotowała Agnieszka Hankiewicz