Zdrowe mięso autor Katarzyna ZSG Nr6 SP Nr 13 Zawiercie, Polska
Prawda o mięsie Mięso jest produktem potrzebnym w diecie każdego człowieka. Mięso jest niezdrowe, jeżeli jedzone w nadmiarze. Aby uniknąć wielu negatywnych efektów jedzenia mięsa trzeba pamiętać, aby jeść z umiarem i wybierać tylko te najzdrowsze i wartościowe gatunki mięsa.
Mięso rybie Mięso ryb zawiera wiele jodu potrzebnego do produkcji hormonu tyroksyny. Zawiera ono także wiele witaminy D, która chroni przed osteoporozą. Są w nim zawarte także witamina E, A, witaminy z grupy B chroniące układ nerwowy. Także wiele potasu jest zawarte w mięsie ryb, który to naturalnie obniża poziom ciśnienia krwi.
Wątróbka Wątróbka zawiera wiele użytecznych substancji takich jak retinol, witaminy B2, B5 i B8, selen i cynk, który korzystnie wpływa na skórę i włosy. Wątróbka zawiera także wiele miedzi, która zapobiega utlenianiu komórkowemu.
Czerwone mięso Czerwone mięso posiada wiele żelaza i witaminy B12. Jedzenie go pomaga w leczeniu anemii. Wspomaga ono także niedobory żelaza. Mięso to zawiera l-karnitynę, która pomaga w procesie spalania tłuszczu.
Białe mięso Białe mięso dostarcza wielu protein, wapnia, żelaza i witaminy B12. Z tymi składnikami nasz układ nerwowy pracuje poprawnie.
Przeciętny kawałek mięsa zawiera: 70% wody 17.5% protein 0.6% węglowodanów 9% tłuszczy 4.8% minerałów. Większość protein (do 23%) jest zawarta w drobiu, szczególnie w piersi z kurczaka i indyka. W innych rodzajach mięsa poziom protein może wynosić do 14%, tak jak w tłustym mięsie wieprzowym.
autor Katarzyna ZS GNr6 SPNr 13 Zawiercie, Polska Mam nadzieję, że zdobyłeś trochę informacji dzięki mojej prezentacji. Myślę, że te informacje będą przydatne w tworzeniu twojej własnej diety. Dziękuję za obejrzenie momej prezentacji autor Katarzyna ZS GNr6 SPNr 13 Zawiercie, Polska