Jabłko.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Program Agencji Rynku Rolnego Szkoła Podstawowa im. M. J. Piłsudskiego
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Każdy powie, że sport to zdrowie!
Jak utrzymać formę.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Walory aktywności fizycznej:
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
OWOCE i ich właściwości.
PROJEKT JABŁKO grupa II Muchomorki
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
Co jeść, by być zdrowym?.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Odchudzanie warzywami
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Obraz raju w religii chrześcijańskiej
CZYM JEST ZDROWIE??.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

Jabłko

Co to jest jabłko?  Jest to jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, spożywany na surowo, a także po obróbce kulinarnej.

Właściwości jabłek Smak jabłek jest słodko-kwaskowaty, ale niektóre odmiany są bardziej lub mniej słodkie, czy kwaśne. Przeciętny owoc waży ok. 150 gramów, jego miąższ jest pełny przezroczystego soku. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Miąższ przybiera barwę od bardzo jasnej (zbliżonej do białej) po jasnożółtą, przy czym warstwy leżące blisko skórki mogą być lekko zabarwione na zielono, różowo itd. (czasem z widocznymi kolorowymi „żyłkami”) – w zależności od jej koloru. Jabłka mogą ulec obiciu, przez co obite miejce robi się brązowe, a miąższ traci wartości odżywcze Dojrzałe jabłka mają lekki, słodkawy zapach

Niektóre odmiany jabłek Antonówka Papierówka Reneta Delikates Kosztela Szampion

W co bogate są jabłka? ;) Świeże, nieuszkodzone jabłka są przepełnione witaminą C, oprócz tej witaminy posiadają większość innych (B1,B2,B3B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten,likopen), posiadają minerały, dużo błonnika roślinnego, kwercetynę. Podsumuwując, jabłka to samo zdrowie!

Kulinarne zastosowania jabłek Jabłka można jeść na surowo. Ten owoc jest używany do kompotów, sałatek, deserów, ciast, jako dodatek do potraw mięsnych. Jabłka można też spotkać jako lody i cukierki w tym właśnie smaku. Kulinarne zastosowania jabłek

Dlaczego warto jeść Jabłka? Wspomagają trawienie Sprzyjają odchudzaniu Zapobiegają zaparciom Poprawiają pracę wątroby Obniżają poziom cholesterolu

Symbolika jabłka w europie Jabłka w Europie symbolizują: Zdrowie Płodność Urodzaj Miłość Życie

Jabłko w mitologii greckiej Pierwszą jabłoń miała stworzyć Gaja-bogini ziemi, ta jabłoń dawała złote owoce i nieśmiertelność. Przy ślubie Hery z Zeusem Gaja darowała Herze jabłka z tej jabłoni. Jedną z 12 prac Heraklesa były zerwanie złotego jabłka z tego drzewa. Eris używa złotego jabłka Hesperyd jako jabłka niezgody, pisząc na nim „Dla najpiękniejszej” jako symbol najwyższej nagrody dla bogiń olimpijskich. Niedościgniona Atalanta ulega podstępowi Afrodyty, która daje złote jabłka zakochanemu młodzieńcowi – kiedy rzucił złote jabłka na trasę biegu, Atalanta zwalniała aby zebrać jabłka, przez co młodzieniec wygrał bieg i Atalanta poślubiła go zamiast go zabić. Jeden z przydomków Demeter, bogini urodzaju, to Malophoros, Dawczyni Jabłek. Jabłka były również symbolem Hery, bogini małżeństw, i symbolem Afrodyty, bogini miłości.

Jabłko W tradycji chrześcijańskiej Według średniowiecznych i renesansowych artystów jabłko było na ich obrazach z owocem zerwanym prez Ewę z drzewa poznania dobra i zła. Prawdopodobnie dodatkowe zamieszanie sprawił fakt, że słowo jabłko po łacinie jest identyczne ze słowem „zły”, „zło”. Jabłko stało się więc symbolem zła, owocu zakazanego w kulturze chrześcijańskiej – a także symbolem grzechu i zdrady, zwłaszcza w życiu prywatnym, trucizny, mroku lub ciemności. 

Jabłko w kulturze współczesnej Miłosna wróżba z jabłka stosowana jest w obrzędach ludowych, np. w Polsce przy Katarzynkach i Andrzejkach – skórka jabłka obrana w jak najdłuższy pasek ma być rzucona tak, aby ułożyć się w inicjał przyszłej żony lub męża. Popularna europejska baśń o królewnie Śnieżce opisuje zatrute jabłko, którym czarownica zatruwa królewnę, po czym Śnieżka zapada w wieczny sen, z którego obudzić może ją tylko miłosny pocałunek. Według popularnej legendy, Isaac Newton miał odkryć prawo powszechnego ciążenia rozmyślając w sadzie, w którym jabłko spadło mu na głowę. Apple Inc. to nazwa popularnej firmy komputerowej z Kalifornii, używającej symbolu nadgryzionego jabłka. Synonimem komputerów firmy Apple jest też skrót Mac, od jednej z serii komputerów firmowych nazwanych MacIntosh (odmiana jabłka).

Przysłowia związane z jabłkiem Niedaleko pada jabłko od jabłoni- przysłowie mówi o cechach, które dzieci dziedziczą po swoich rodzicach Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko-zdrowie Stłuc kogoś na kwaśne jabłko-stłuc kogoś, aż będzie bezużyteczny jak kwaśne jabłko

Ciekawostki o jabłkach Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 0,31 g tłuszczu, nie ma ani grama cholesterolu! W zależności od odmiany jabłka mają wielkość ziarnka grochu lub małej dyni. Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek. Średniej wielkości jabłoń może produkować tyle jabłek, aby wypełnić 20 skrzynek o wadze 42 kilogramów. Dzięki dużemu stężeniu boru jabłka wspomagają poprawę pamięci, koncentracji, uwagi i aktywności elektrycznej mózgu. Mimo że nie są bogatym źródłem wapnia, mają dużo boru, który wzmacnia kości. Rozpuszczalny błonnik znajdujący się w jabłkach, nazywany pektyną, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Przeciętny człowiek zjada 65 jabłek rocznie. Ludzie znali jabłka już w 6500 roku p.n.e. W jabłkach jest 25% powietrza, dlatego unoszą się na wodzie. Większość korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy znajduje się na skórze owocu.

Dziękuję za obejrzenie prezentacji  Przygotowała: Dagmara Werema