Projekt edukacyjny,,Rośnij zdrowo” Przygotowała: Julita Zygmunt Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
W naszych czasach zawsze trzeba pamiętać o zdrowym odżywianiu gdyż, istnieje wiele produktów chorobotwórczych!
BIEG ZDROWIA KL. IV- SURÓWKA Z KAPUSTY Z KAPUSTYPEKIŃSKIEJ KL. V- PIZZA WARZYWNA, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, SURÓWKA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jedz smacznie i zdrowo.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Konkurs Czas na Zdrowie
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
Chcę skuteczniej działać jako nauczyciel. Jak to zrobić ?
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Rotmistrza Witolda Pileckiego Jodłówka Rzezawa Jodłówka, dn r.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
MARCHEW – warzywo młodości
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ŚNIADANIE DAJE MOC 07 listopada 2014r. klasowe śniadanie przygotowali uczniowie klasy IIa ze Szkoły Podstawowej im. Janusza Kusocińskiego w Dolsku.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Autorzy: Julia Czenczek and Claudia Podsobiński
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Zdrowy tryb życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Ciemna strona GMO.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Czas na Zdrowie z Radiskami
GRUNT TO ZDROWIE.
Żywność ekologiczna.
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Projekt edukacyjny,,Rośnij zdrowo” Przygotowała: Julita Zygmunt Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą podążać może każdy.,,WITAMINOWA ÓSEMKA”

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE SEN zdrowie po POZYTYWNE NASTAWIENIE RUCH

Galeria zdrowia... na podstawie wiersza Stanisław Karaszewskiego (fragmenty),,Dla każdego coś zdrowego”

Galeria zdrowia...,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo! Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy! Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!”

Galeria zdrowia...,,Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny! I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!”,,Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!”

Galeria zdrowia...,,Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!”,,Kto je tłusto i obficie, ten sam sobie skraca życie!”

Galeria zdrowia... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych,,Mleko, jogurt, ser, maślanka – to jest twoja wyliczanka! Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba! Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!”

Odżywianie się... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych W Unii Europejskiej obowiązuje logo (tzw. euroliść), którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej i po którym można ją rozpoznać wsklepach. Rozpatrując sprawę obecności zanieczyszczeń w żywności należy zdawać sobie sprawę, że niektórych z nich nie można uniknąć. Toteż przy zakupie produktów żywnościowych należy korzystać ze źródeł takich, które w jak najmniejszym stopniu związane są z nawozami sztucznymi (środkami ochrony roślin - pestycydami).

ma na celu wytwarzanie wysokiej jakości, zdrowych produktów żywności z zastosowaniem środków naturalnych. Ważna jest także dbałość o żyzność gleb, dobry stan zwierząt i ochronę środowiska podczas produkcji rolniczej. Dla konsumenta oznacza to, że kupowany produkt jest naturalny co najmniej w 95 procentach, do jego produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO), ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii oraz jak najmniejszą ilość odpadów. Nie unikniemy spożywania konserwantów i barwników, ale możemy się starać znacznie je ograniczyć. Dlatego sięgnijmy po żywność jak najmniej przetworzoną i z pewnego źródła. Rolnictwo ekologiczne

W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch. Rzeźb sylwetkę na basenie...

… albo biegaj po terenie. Ducha walki w sobie ćwicz, na swe siły zawsze licz.

Dołącz do,,Witaminowej ósemki” rozwiązując krzyżówkę 1. Skórka fioletowa, a miąższ pod nią złoty, smakuje wybornie wszyscy wiecie o tym. 2. Służą do biegu po białym śniegu. 3. Skoki, biegi, gimnastyka, wspólną nazwę mają. Jak je wszystkie razem ludzie nazywają? 4. Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony. 5. Jakie warzywo, nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną kropelkę? 6. Kraulem lub żabką. 7. Ma gruby brzuszek i ogonek mały, będzie z niego pewnie barszczyk doskonały. 8. Pomarańczowa marchew jest. I ta, chociaż okrągła, też ! 9. Przez cały rok pij marchewkowy Włoskie czy laskowe, smaczne są i zdrowe. 11.Wyrosła na grządkach czerwona kuleczka, choć to smakołyczek, to szczypie w języczek. 12.Ładnie pachnie żółta skórka, kwaśny mają smak, zawierają witaminy, wiemy, że to Gdy piłka w bramce. 14.Zamiast grać na komputerze, wolę jeździć na….. 15.Jedz owoce i jarzyny w nich mieszkają Dobra gotowana, dobra i surowa, choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa.