Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Doświadczenie z wodą i atramentem
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
  OK konspekt z chemii.
Przygotował Wiktor Staszewski
DYSOCJACJA KWASÓW.
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Pochodzenie, występowanie wody…
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
WODA I ROZTWORY WODNE TESTY
WODA I ROZTWORY WODNE.
Doświadczenie fizyczne
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
CHEMIA OGÓLNA Wykład 5.
Dane INFORMACYJNE ID grupy: G-3 Lokalizacja: GDYNIA Kompetencja:
Poznaj i okiełznaj żywioły Gimnazjum nr 10 Ruda Śląska
Biologia jako nauka eksperymentalna
Sitem wody nie nabierzesz
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
WODA – ŹRÓDŁO ŻYCIA.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
OBIEG WODY W PRZYRODZIE
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Sierakowicach ID grupy:
OBIEG WODY W PRZYRODZIE
Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Lichnowach ID grupy: 96/70_MP_G1 Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: Budowa cząsteczkowa materii Semestr/rok.
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Obieg wody w przyrodzie
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Karolina Homa i Lilianna Szylar
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Woda i roztwory wodne.
Woda na Ziemi – hydrosfera
Właściwości fizyczne gleb
Obieg wody w przyrodzie..
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Substancje o znaczeniu biologicznym
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Rozkład Maxwella i Boltzmana
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
- życiodajna Substancja
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Woda w przyrodzie..
Temat doświadczenia: Wyznaczanie ciepła właściwego wody Eksperyment edukacją przyszłości – innowacyjny program kształcenia w elbląskich szkołach gimnazjalnych.
Woda to cudowna substancja
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tęczowy Świat Kwiatów.
ŚLAD WODNY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zapis prezentacji:

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE? 1

 Dowiesz się kiedy substancje rozpuszczają się szybciej.  Nauczysz się rysować krzywe rozpuszczalności.  Dowiesz się co to jest hipoteza i jak ją sprawdzić. Cele lekcji: 2

 -Wykonasz poprawnie doświadczenie zgodnie z instrukcją.  -Znajdziesz zależność między temperaturą, rodzajem substancji a rozpuszczalnością na podstawie wykresu.  -Narysujesz krzywą rozpuszczalności.  -Obliczysz ilość substancji, którą można rozpuścić w określonej ilości wody w danej temperaturze. NaCoBeZu: 3

Cząsteczka wody jest dipolem, ponieważ  A) ma dwa bieguny: dodatni i ujemny.  B) ma dwa dodatnio naładowane bieguny.  C) w cząsteczce wody występuje wiązanie jonowe.  D) w skład cząsteczki wody wchodzą dwa pierwiastki. Pytanie 1.Wskaż poprawne dokończenie zdania. 4

Cząsteczka wody jest dipolem, ponieważ  A) ma dwa bieguny: dodatni i ujemny.  B) ma dwa dodatnio naładowane bieguny.  C) w cząsteczce wody występuje wiązanie jonowe.  D) w skład cząsteczki wody wchodzą dwa pierwiastki. Pytanie 1.Wskaż poprawne dokończenie zdania. 5

Pytanie 2. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest fałszywe. 6 StwierdzeniePrawdaFałsz W temperaturze pokojowej woda jest bezbarwną cieczą. Woda ma smak i zapach. Woda wrze w temperaturze 100 ° C, pod ciśnieniem 1013 hPa. Ma małą pojemność cieplną. Krzepnie w temperaturze 100 ° C.

Pytanie 2. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest fałszywe. 7 StwierdzeniePrawdaFałsz W temperaturze pokojowej woda jest bezbarwną cieczą. P Woda ma smak i zapach.F Woda wrze w temperaturze 100 ° C, pod ciśnieniem 1013 hPa. P Ma małą pojemność cieplną.F Krzepnie w temperaturze 100 ° C.F

 A) alkohol,  B) nafta,  C) galaretka,  D) rozdrobniona siarka,  E) kisiel. Pytanie 3. Podziel wymienione mieszaniny różnych substancji w wodzie na roztwory właściwe, koloidy lub zawiesiny. 8

 A) alkohol, roztwór właściwy  B) nafta, roztwór właściwy  C) galaretka, koloid  D) rozdrobniona siarka, zawiesina  E) kisiel. koloid Pytanie 3. Podziel wymienione mieszaniny różnych substancji w wodzie na roztwory właściwe, koloidy lub zawiesiny. 9

Jeden procent wody ziemskiej znajduje się stale w obiegu, na który składają się następujące procesy: Pytanie 4. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest fałszywe. 10 StwierdzeniePrawdaFałsz 1. Parowanie wody, głównie z oceanów i mórz. 2. Występowanie pary wodnej w atmosferze. 3. Przemieszczanie pary wodnej zawartej w powietrzu. 4. Spływanie wody z opadów atmosferycznych do strumieni, rzek, jezior i oceanów. 5. Wsiąkanie wody z opadów atmosferycznych w ziemię. 6. Pobieranie wody gruntowej za pomocą korzeni przez rośliny, głównie drzewa.

Jeden procent wody ziemskiej znajduje się stale w obiegu, na który składają się następujące procesy: Pytanie 4. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest fałszywe. 11 StwierdzeniePrawdaFałsz 1. Parowanie wody, głównie z oceanów i mórz. 2. Występowanie pary wodnej w atmosferze. 3. Przemieszczanie pary wodnej zawartej w powietrzu. 4. Spływanie wody z opadów atmosferycznych do strumieni, rzek, jezior i oceanów. 5. Wsiąkanie wody z opadów atmosferycznych w ziemię. 6. Pobieranie wody gruntowej za pomocą korzeni przez rośliny, głównie drzewa.

Jeden procent wody ziemskiej znajduje się stale w obiegu, na który składają się następujące procesy: Pytanie 4. Zaznacz P, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub F, jeśli jest fałszywe. 12 StwierdzeniePrawd a Fałsz 1. Parowanie wody, głównie z oceanów i mórz. P 2. Występowanie pary wodnej w atmosferze. P 3. Przemieszczanie pary wodnej zawartej w powietrzu. P 4. Spływanie wody z opadów atmosferycznych do strumieni, rzek, jezior i oceanów. P 5. Wsiąkanie wody z opadów atmosferycznych w ziemię. P 6. Pobieranie wody gruntowej za pomocą korzeni przez rośliny, głównie drzewa. P

Dlaczego ryby umierają w jeziorach w upalne dni? Pytanie kluczowe: 13

Doświadczenia uczniowskie Weryfikacja hipotezy 14

Wykonanie: Do dwóch zlewek wlejcie po 50 cm3 wody: do jednej zlewki zimnej z kranu a do drugiej bardzo ciepłej, zagotowanej w czajniku. Następnie wsypcie do obu zlewek łyżeczkę substancji – grupa I cukru, grupa II soli kuchennej grupa III herbaty rozpuszczalnej, grupa IV siarczanu(VI) miedzi(II), grupa V saletry potasowej i zamieszajcie. Zaobserwujcie, czy substancja się rozpuściła, jeżeli tak, dodajcie znów łyżeczkę i ponownie zamieszajcie. Czynność powtarzajcie tak długo, aż badana substancja przestanie się rozpuszczać. Ile łyżeczek substancji rozpuściliście? Instrukcja 15

Autorzy: Oliwia Lipok Agnieszka Kaczmarzyk- Mozgawa 16