Warzywa i owoce http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/
Za co cenimy warzywa i owoce? Warzywa i owoce posiadają dużo witamin ale także wytwarzają substancje, które chronią nas przed chorobami. Te substancje to fitozwiązki to one nadają barwę, zapach i aromat zjadanym owocom i warzywom.
Aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy jeść jak najwięcej kolorowych warzyw i owoców. http://www.vivateco.pl/barwy-zywnosci-czyli-jedz-kolorowo/
Grupa czerwona http ://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,10688420,Owoce_i_warzywa__liczy_sie_kolor_.html Zawierają Likopen-zapobiega nowotworom układu pokarmowego, zawałom serca, posiada działanie przeciwbakteryjne, i przeciwzapalne (np. leczenie zapalenia dziąseł), ma wpływ na piękną skórę i dobry wzrok
Grupa czerwono purpurowa http://www.kwiatkobiecosci.pl/av/451/Fioletowy_zawr%C3%B3t_g%C5%82owy.html zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze, które mogą mieć korzystne działanie w przypadku chorób serca
Grupa pomarańczowa http://www.termisil.com/warto_wiedziec.php?news_id=28 http://slimeo.pl/tabele_kaloryczne/warzywa-i-owoce/warzywa/dynia.html zawierają karoten związek, który nie tylko przyśpiesza opalanie ale zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.
zawierają luteinę i zeaksantynę zapobiegają chorobom oczu, Grupa żółto- zielona http://www.stylistka.pl/zielony-sok-pij-na-zdrowie/ zawierają luteinę i zeaksantynę zapobiegają chorobom oczu,
Grupa zielona http://nowotwory.wieszjak.polki.pl/zalecenia-dietetyczne/327093,Jakie-skladniki-diety-faktycznie-chronia-przed-rakiem.html Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed nowotworami, wpływa na czerwone krwinki.
witamina C Witamina C ma podstawowe znaczenie w produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do utrzymania prawidłowego stanu skóry, kości, Najlepszym jej źródłem są surowe owoce: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, owoce kiwi, cytrusy, a także zielona natka pietruszki, papryka http://www.fitgeek.pl/2013/12/02/witamina-c-obalamy-mity/
Jak przygotować warzywa i owoce aby zyskać jak najwięcej a stracić jak najmniej Owoce najlepiej jadać surowe, oczywiście wcześniej dokładnie umyte. O ile owoce czy warzywa obieramy, należy zadbać, aby były obrane bardzo cieńko, pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Warzywa i owoce należy płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć Surówkę przygotować tuż przed podaniem Kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co poprawia ich smak, a także chroni witaminę C przed utlenieniem lub lepiej gotować na parze Ziemniaki gotować w bardzo małej ilości wody, nie mocząc ich uprzednio, chroniąc ten sposób witaminę C i sole mineralne.
zrodło Anna Kłosinska, Warzywa i owoce im blizej tym zdrowiej, wyszukano 12.07.2015, w http://szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/2012/06/Warzywaiowoce.pdf,