Warzywa i owoce http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWO ROZPOCZNIJ DZIEŃ
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Poznajemy składniki żywności !
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
dla chłopczyka i dziewczynki
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Zdrowe Odżywianie.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
W trosce o zdrowie.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Dzień Zdrowego Śniadania
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Owoce i warzywa w szkole
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
MARCHEW – warzywo młodości
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Co to jest katar? Katar to inaczej nieżyt nosa: zapalenie błony śluzowej nosa, często też zatok przynosowych Do objawów należą: kichanie , "drapanie" w nosie i.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Zdrowo jem, więcej wiem Krok po zdrowie. Dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce? są zdrowe są smaczne mają witaminy zapobiegają chorobom wzmacniają.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Zapis prezentacji:

Warzywa i owoce http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/

Za co cenimy warzywa i owoce? Warzywa i owoce posiadają dużo witamin ale także wytwarzają substancje, które chronią nas przed chorobami. Te substancje to fitozwiązki to one nadają barwę, zapach i aromat zjadanym owocom i warzywom.

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy jeść jak najwięcej kolorowych warzyw i owoców. http://www.vivateco.pl/barwy-zywnosci-czyli-jedz-kolorowo/

Grupa czerwona http ://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,10688420,Owoce_i_warzywa__liczy_sie_kolor_.html Zawierają Likopen-zapobiega nowotworom układu pokarmowego, zawałom serca, posiada działanie przeciwbakteryjne, i przeciwzapalne (np. leczenie zapalenia dziąseł), ma wpływ na piękną skórę i dobry wzrok

Grupa czerwono purpurowa http://www.kwiatkobiecosci.pl/av/451/Fioletowy_zawr%C3%B3t_g%C5%82owy.html zawierają antocyjany silne przeciwutleniacze, które mogą mieć korzystne działanie w przypadku chorób serca

Grupa pomarańczowa http://www.termisil.com/warto_wiedziec.php?news_id=28 http://slimeo.pl/tabele_kaloryczne/warzywa-i-owoce/warzywa/dynia.html zawierają karoten związek, który nie tylko przyśpiesza opalanie ale zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

zawierają luteinę i zeaksantynę zapobiegają chorobom oczu, Grupa żółto- zielona http://www.stylistka.pl/zielony-sok-pij-na-zdrowie/ zawierają luteinę i zeaksantynę zapobiegają chorobom oczu,

Grupa zielona http://nowotwory.wieszjak.polki.pl/zalecenia-dietetyczne/327093,Jakie-skladniki-diety-faktycznie-chronia-przed-rakiem.html Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed nowotworami, wpływa na czerwone krwinki.

witamina C Witamina C ma podstawowe znaczenie w produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do utrzymania prawidłowego stanu skóry, kości, Najlepszym jej źródłem są surowe owoce: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, owoce kiwi, cytrusy, a także zielona natka pietruszki, papryka http://www.fitgeek.pl/2013/12/02/witamina-c-obalamy-mity/

Jak przygotować warzywa i owoce aby zyskać jak najwięcej a stracić jak najmniej Owoce najlepiej jadać surowe, oczywiście wcześniej dokładnie umyte. O ile owoce czy warzywa obieramy, należy zadbać, aby były obrane bardzo cieńko, pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Warzywa i owoce należy płukać pod bieżącą wodą, nie moczyć Surówkę przygotować tuż przed podaniem Kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę gotować z dodatkiem mleka, co poprawia ich smak, a także chroni witaminę C przed utlenieniem lub lepiej gotować na parze Ziemniaki gotować w bardzo małej ilości wody, nie mocząc ich uprzednio, chroniąc ten sposób witaminę C i sole mineralne.

zrodło Anna Kłosinska, Warzywa i owoce im blizej tym zdrowiej, wyszukano 12.07.2015, w http://szkolanawidelcu.pl/wp-content/uploads/2012/06/Warzywaiowoce.pdf,